ПИТАЊЕ КОЈЕ ЈЕ ДЕЛИ СРБИЈУ Колико су ригорозни предлози казни за пијане возаче

PITANJE KOJE JE DELI SRBIJU Koliko su rigorozni predlozi kazni za pijane vozače

22 oktobra 2016

pijani-vozac-45zhg

Velika se polemika digla posle najave da će novi zakon o bezbednosti saobraćaja, koji je predložen, omogućiti trajno oduzimanje vozila onima koji za volan sednu sa više od dva promila alkohola u krvi, ili bez položenog vozačkog ispita.

Osnovno je pitanje ima li iko pravo da oduzme nečiju imovinu, odnosno da li se time krši Ustav. Mišljenja su podeljena. Deo pravnih stručnjaka ocenjuje da bi takve odredbe pale na Ustavnom sudu, jer zadiru u pravo privatne svojine, odnosno raspolaganja imovinom.

Zagovornici ovih oštrijih zakonskih mera, međutim, navode da već i sadašnji zakoni predviđaju mogućnost oduzimanja predmeta, čak i za učinjene prekršaje, a ne samo za počinjena krivična dela.

Profesor Zoran Tomić sa Pravnog fakulteta jedan je od onih koji veruje da bi ovakva zakonska odredba bila protivustavna, te da bi ona mogla da bude oborena na Ustavnom sudu.

On se, međutim, ograđuje, navodeći da ne može davati konkretniju ocenu, s obzirom da nije video pomenuti nacrt zakona.

Može li kažnjenik da kupi novo vozilo

– Stvari se ne mogu gledati crno-belo. Nesporan je javni interes kada je u pitanju bezbednost saobraćaja, jer je neko upravljao vozilom bez odgovarajuće obuke i na način koji je mimo zakonskih propisa. Ali sve to treba uskladiti sa ustavnim i zakonskim ograničenjima. Meni bi to oduzimanje vozila ličilo na odmazdu. Ima i drugih načina da se neko spreči da upravlja vozilom. Možete ga poslati u zatvor na 20 godina ili tako nešto. I šta znači oduzimanje vozila? Da li bi mu bilo onemogućeno i da ponovo kupi vozilo – pita se profesor Tomić.

Drugačije mišljenje ima profesor Vladan Petrov, koji ocenjuje da i Ustav i Zakon dopuštaju mogućnost oduzimanja vozila, ali ističe da postoje drugi problemi.

– Prvo pitanje je primena takvog zakona, odnosno koliko će to biti moguće primeniti. A druga stvar je što mislim da je ova mera možda suviše stroga, da ne kažem drakonska, u odnosu na počinjeni prekršaj – kaže Petrov za „Blic“.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, nema sumnje u pogledu toga ovakva odredba ne bi bila protivustavna, i ponavlja da oduzimanje predmeta predviđa i Zakon o prekršajima.

Šta kažu Ustav i zakoni

A šta kaže Ustav. U članu 58. piše: „Oduzimanje ili ograničenje imovine radi naplate poreza i drugih dažbina ili kazni, dozvoljeno je samo u skladu sa zakonom.“

A Zakon o prekršajima u članu 54. navodi: „Predmeti koji su upotrebljeni ili su bili namenjeni za izvršenje prekršaja ili koji su nastali izvršenjem prekršaja mogu se oduzeti od učinioca prekršaja.

Sud koji je doneo presudu odrediće, u skladu sa posebnim propisima, da li će se oduzeti predmeti uništiti, prodati ili predati zainteresovanom organu, odnosno organizaciji.

Propisom kojim se određuje prekršaj može se predvideti obavezno izricanje zaštitne mere oduzimanja predmeta.“

A upravo to bi moglo da se nađe u novom zakonu o bezbednosti u saobraćaju, koji bi precizirao za koje se prekršaje predviđa oduzimanje vozila.

Kome bi vozila bila oduzimana

Prema poslednjem Nacrtu, na kojem radi MUP, ovoj sankciji bi podlegali:

– vozači uhvaćeni sa više od dva promila alkohola (potpuna alkoholisanost),

– vozači koji uopšte nemaju položen vozački ispit za bilo koju kategoriju, odnosno koji su uhvaćeni za volanom bez dozvole jer im je ona prethodno oduzeta zbog nesavesnog i nepropisnog načina upravljanja vozilom,

– vozač koji odbije da se podvrgne alko-testu, odnosno testu na prisustvo narkotika.

I predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović, potvrđujući da Zakon o prekršajima otvara mogućnost oduzimanja automobila, navodi da bi u zakonu o bezbednosti u saobraćaju trebalo dodatno precizirati određene slučajeve. Šta se, naime dešava, ako je vozilo kojim je načinjen prekršaj u vlasništvu lizing kuće ili pravnog lica?

Okanović ima odgovor i na to.

– Jednostavno, onaj kome je vozilo oduzeto nastaviće da ga otplaćuje lizing kući. A ako je vozilo vlasništvo firme, ona bi mogla da tuži vozača za naknadu štete – kaže on.

Oduzimanje vozila predviđa i Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju, u delu kojm je regulisan rad taki prevoznika. Naime, oni koji nelegalno taksiraju, ostaće bez vozila. A od januara 2010. godine do danas, doneta su 82 prvostepena rešenja kojima se oduzimaju vozila „divljim“ taksistima. Od tog broja 54 rešenja su pravosnažna, a još 28 je ili u postupku uručenja rešenja ili su u procesu žalbe.

(Blic.rs)

KOMENTARI6 komentara

 1. Don't Mess with Russia says:

  Nema veze sto je to privatna imovina ako on sa njom ugrozava tudje zivote. Treba im oduzimati kola i dozvole pa ce paziti hoce li lokati ili nece. Prika nemas pravo ugrozavati niciji zivot bez obzira sto je to tvoj auto i gotova prica. Ako si pijan lezi i spavaj i niko ti nista nece oduzeti. Ako vozis pijan treba mu oduzeti kola i jos ga nalupati po labrnji da se lakse otrezni.

 2. Bogataš says:

  jel to važi i za političare, na primer za Dačića, Miku, Velju...jel važi za mene ako imam 150 milona dolara u banci? Ma dajte, ko meni da oduzme kola, pa makar vas sve pobio? Ja sam najvažniji na svetu. I pinkov sin samnom. Mi smemo da vas rešetamo na svakom ćošku bez većih problema. Ko sme nas da proverava jel smo malo slavili ili nismo? Vi beda i sirotinja? Ma ajte molim vas. Sirotinjo i Bogu si teška. I na kraju da zaključim. Ovaj zakon služi da se sirotinji stežu muda i da se skloni sa ulica, iz kafana i sa svih javnih scena. To je za mene i pinkove sinove. Vi ste ad akta. Osim ako ne dohvatite usrane lopate. E, to je ono što nas najviše plaši, a zakoni...pa njih mi donosimo za vas.

 3. Boki says:

  Po meni , drzava moze (ili bilo ko drugi)da uzme samo ono sto ti je "dao-la" , sve ostalo se uredjuje zakonom...

  • Don't Mess with Russia says:

   U pravu je onaj hrvat sto vam govori da ste cigani i niza rasa. Sad ste se uvatili privatnog vlasnistva, a pijanci vam gaze narod ko cunjeve u kuglani i kad drzava hoce rigoroznim mjerama da to spreci vi se uvatili prava i vlasnistva, a kad pijanac nekog ubije onda ko alapace kakve laprdate: Gde je drzava? Sta ceka drzava? Mars bitange jedne. Idi u Ameriku pa pijan vozi da vidis kako ces proci. Nece ti kola vise ni trebati.

 4. Cp6a says:

  Na isti način mogu da ti oduzmu bilo šta. Kuću, ako si pijan, jer ugrožavaš druge galamom ili možeš da zaboraviš da ugasiš cigaru, ringlu i da izazoveš požar.

 5. Neca says:

  Dozivotna robija za stoku pijanu za volanom,kad usmrte nekog..i to u okovima..ili pod valjak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *