Господине Вучићу, а ко ће да чува нашу децу од осиромашеног уранијума!

Gospodine Vučiću, a ko će da čuva našu decu od osiromašenog uranijuma!

20 februara 2016

deca-rak-leukemija-kancer-rojters-1392449179-445539

Piše: Miloš Kordić

U porodilištima Srbije sve veći broj dece rađa se s raznim anomalijama udova, glave, s karcinomima, s oštećenjima unutrašnjih organa, s potpuno oštećenim sluhom, vidom, bez moći oglašavanja prvim jaukom.

U bolnicama i institutima za lečenje dece odavno nema mesta. Sve je puno i prepuno dece s najtežim bolestima. Zdravstveni radnici čine što je u njihovoj moći da se izbore za svaki taj mali, nevini život. Najdublje verujem u to.

Zdravstvo u ovoj zemlji u teškom je i gotovo neizlečivo obolelom stanju: zdravstvene ustanove, a ovde se misli na zgrade, vape za sređivanjem, oprema je sve starija, nestaje posteljine, hrane, najbolji lekari i medicinske sestre odoše u inostranstvo, plate su među najnižima u regionu. A finansijskih sredstava niotkud: Srbija ih nema.

Nije namera ovog teksta da plaši bilo koga ili da prigovara bilo kome. I nije mu namera da zagovara priču o bilo kakvoj katastrofičnosti. Odavno se ovde zna šta nam je i kako nam je. Verujem da ovaj narod ceni trud ministra zdravlja i trud njegovog ministarstva. I uveren sam da velika većina ovog naroda razume njegove – i moć i nemoć.

Ali namera ovog teksta jeste da ukaže na sve veći broj bolesne novorođene dece, od 1999. Sa svakom godinom taj broj raste. A predsednik Vlade Srbije reče neki dan, povodom usvajanja sporazuma o saradnji s NATO alijansom u Narodnoj skuptšini, kako nam NATO treba da nam čuva Srbe na Kosovu. I još toga on povodom toga reče. Ali ne previše.

A u Drugom dnevniku Medijskog javnog servisa građana Srbije, neko veče, general NATO-a, s kancelarijom u Beogradu, priča, povodom rečenog sporazuma, o logistici, o saradnji s Vojskom Srbije, o uništavanju nekoliko tona zastarele municije i o još ponečemu.

Ali ne reče, a nije ni upitan, kao što niko nije pitao ni našeg premijera: šta ćemo mi s našom decom? A sve bolesnije i bolesnije dece biće iz godine u godinu sve više i više. A Srbija neće imati bolnica, instituta, lekara, medicinskih sestara, opreme, lekova… A Srbija neće imati evra da to negde nabavi. A bela kuga ionako u Srbiji godinama vlada: oko 36.000 stanovnika izgubi svake godine ova zemlja više nego što ih se rodi.

Gospodin natovski general nije rekao roditeljima te dece: Izvinjavam se kao oficir, kao čovek! I nije otišao na nečiji grob, do nečijeg spomenika i odneo venac, suzu, cvet… na koju godišnjicu. Ne, on to nikad neće učiniti. On je tu zbog nečega drugog. On je tu zbog uništavanja zastarele municije u našoj namenskoj industriji. On je tu zbog čuvanja Srba na Kosmetu. I nije on kriv što je tu zbog toga. Čovek radi svoj posao. Očigledno je da ga radi veoma uspešno, vrhunski profesiolno: vojska nam je reformisana po NATO standardima, ni sa jednom vojskom na svetu Srbija nije u poslednje vreme održala više zajedničkih vežbi nego što ih je održala s vojskom NATO-a, sve veći broj mladih pitomaca i oficira iz Srbije polaznici su zapadnih vojnih akademija i ostalih visokih vojnih škola. Posebno u Americi… Njegov prethodnik, odnosno jedan od komandanata u NATO-u, general Vesli Klark, po sejanju straha i smrti i po bestijalnom rušenju svega i svačega ovde znani general, koji nas je bombama posećivao sa 10.000 metara visine, može da bude ponosan na svog naslednika, ovde, kod nas. I ne samo na njega – nije on ovde sam.

Stoga priče o tome zbog čega je NATO u Srbiji, koje nam pričaju premijer i ministar spoljnih poslova, pa premijerova priča o čemu je razgovarao sa ruskim ambasadorom, pa priča o uništavanju zastarele municije, o čuvanju Srba na Kosovu, a i sam bi trebalo da se ovde kao izbegli iz jedne od bivših jugoslovenskih republika osećam odsad mnogo bezbednije… priče su za po onoj narodnoj, od Vuka zapisanoj: Dok se neva obuče, svadba se provuče. Pogotovo što natovci neće bilo kome odgovarati, što za njih neće vredeti bilo kakvi zakoni i sudovi ove zemlje, kao što ne vrede ni bilo koje zemlje na svetu osim američki… Sve je to s njima već odavno dogovoreno. Što mnogi ovde dobro znaju. Ali…

Prema tome, priče naše dvojice gotovo najviših državnih rukovodilaca o svemu i svačemu od toga ne razumem. Ne mogu i ne znam da razumem. Jer oni u klin, a NATO u ploču. Oni o čuvanju Srba na Kosovu, a natovski general o uništavanju zastarele municije. A još se nismo oporavili ni od sagorevanja tenkova u Ju-Es-Stilu, u Smederevu!

U porodilištima Srbije sve veći broj dece rađa se… da ne navodim sada ponovo.

To je u pitanju. U pitanju je uranijum. U pitanju su deca, u pitanju je narod Srbije. I ne samo Srbije – sve više je od natovskog uranijuma i po Crnoj Gori, i po Republici Srpskoj, i po Makedoniji… i da ne nabrajam dalje.

Ja ne mrzim NATO. Ja samo ne volim NATO. Ja ne volim Vest Point. Tu vojnu akademiju čiji oficiri nisu dobili ni jedan jedini kopneni rat posle Drugog svetskog rata. Da im nije bilo Nikole Tesle, jevrejskih naučnika i visokosofisticaranih nebeskih letelica, šilo bi se oni tako ratoborno kočoperili po svetu.

Ovako… A reč je da se u porodilištima Srbije… i tako dalje, gospodo. A to će trajati milionima i milijardama godina. I ko će kroz sve te periode – i jure i krede – čuvati Srbe od Arbanasa!? Ako tih i takvih, i ovih i ovakvih i bilo kojih i kakvih uopšte tada i bude na Kugli zemaljskoj!

A na potezu je danas bio predsednik Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije: on je potpisao Sporazum o saradnji s NATO alijansom. Pa smo sada i dalje ostali vojno neutralni.

A opet i po svemu sudeći: u NATO moramo. A u Rusiju ćemo kad stignemo. I ako stignemo.

Mada je sve ovo oko NATO-a počelo, rekoh, mnogo ranije. U to su svoj ogroman trud uložili i Koštuničini, i Tadićevi i svi oni koji su tada bili u kojekakvim koalicijskim spregama i u šarenkastim preletačkim dresovima.

A i tada se veoma dobro znalo šta nam se dešava sa decom u porodilištima i sa decom uopšte. Jer uranijum je, ma koliko da je osiromašen, ipak neuništiv.

(Intermagazin)

KOMENTARI14 komentara

 1. Oprosti Majko Srbijo says:

  Oprosti Majko Srbijo! Oprosti što više među Srbima nema poštenih i hrabrih oficira i žandarma koji bi se žrtvovali da osvetlaju obraz svojih hrabrih predaka i spasu tvoju čast, Majko Srbijo. Oprosti u ime nas koji nemamo nikakvu moć a moramo da gledamo i trpimo sva ova poniženja. Oprostite nam sveti preci i naka vam večna slava.

 2. SRBIN says:

  Pokret Obraz poziva slobodoljubive Srbe i sve građane Srbije da dođu na protest protiv potpisivanja sporazuma o saradnji naše zemlje sa neprijateljskim NATO paktom! Ovaj narodni protest će se održati u subotu, 20. februara, u 13 časova, ispred Predsedništva Srbije. Sporni i sramni sporazum sa NATO paktom je mnogo gori i pogubniji od onog iz zloglasnog 1941, kada je Kraljevina Jugoslavija pristupila Trojnom paktu uz uslov da za sve vreme rata Nemačka i Italija ne traže prelaz svojih trupa preko naše zemlje. Ove, 2016. godine, Vlada i Skupština Srbije su, u naše ime i na našu sramotu, NATO paktu dali neuporedivo veća ovlašćenja nego što ih imaju naša vojska i policija. Nije više u pitanju „samo“ slobodan prolaz NATO trupa našim putevima, nego i njihov ulazak u ma koju državnu ili privatnu zgradu, kuću ili druge objekte „u kojima se radi“, kad god to zažele, a uz potpuno i načelno oslobađanje od odgovornosti za ma koji prekršaj ili krivično delo. Takva prava su u našoj istoriji imali samo Turci u godinama najcrnjeg ropstva (čim je Srbija, u vreme kneza Miloša, postala vazalna zemlja — turski vojnici više nisu ni približno imali takva prava). Ukoliko ovaj sporazum bude stupio na snagu, Srbija će „de fakto“ prestati da postoji kao samostalna država, a postati najobičnija NATO kolonija i deo ratne koalicije (sa Hrvatima, Šiptarima…) koja se uveliko sprema za napad na Rusiju! Zato ovo više nije samo političko, već i moralno i životno pitanje. Zbog toga na protest protiv sporazuma o saradnji sa NATO treba da dođe doslovno svaki građanin Srbije koji oseća potrebu za makar mrvicom slobode, bez obzira na svoju pripadnost. U subotu, 20. februara, u 13 časova, okupimo se u što većem broju ispred Predsedništva Srbije, i na miran i dostojanstven način pokažimo svoje neslaganje sa porobljavanjem naše zemlje i našeg naroda. Pokažimo da nismo bestidno ravnodušni, već da nam je zaista stalo do sopstvene sudbine i života budućih pokolenja. NATO JE UBICA NAŠE DECE! KAKO MOŽETE TO DA ZABORAVITE?!

 3. UROS says:

  Režim u strahu od protesta! Okupljamo se u još većem broju! Predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, u strahu od velikog okupljanja naroda ispred Predsedništva, požurio je da se pridruži NATO vlastima i odlučio da dan pred održavanje protesta potpiše Zakon kojim Srbija postaje kolonija NATO pakta! Srpski sabor Zavetnici najoštrije osuđuje odluku Tomislava Nikolića da potpiše Ukaz o proglašenju Zakona o saradnji sa NATO savezom u oblasti logističke podrške, smatrajući je za akt veleizdaje vitalnih državnih i nacionalnih interesa. Poručujemo vladajućim strukturama koje su se oglušile o volju naroda i povredile Ustav Republike Srbije da ćemo se sutra okupiti u još većem broju! Pozivamo sve građane Srbije na veliki protest protiv veleizdaje Vlade i Predsednika Republike, sutra u 13 časova na Andrićevom vencu, odakle ćemo krenuti u veliku anti-NATO šetnju! Ne pristajemo na okupaciju! Srpski sabor Zavetnici

 4. Apis says:

  MOLIM SVE GRAĐANE SRBIJE, IZAĐITE NA SVAKI PROTEST PROTIV NATO RAZBOJNIKA! NIJE VAZNO DA LI GA ORGANIZUJE STRANKA, UDRUZENJE ILI GRUPA GRAĐANA. KO GOD JE PROTIV OKUPACIJE SRBIJE OD STRANE NATO PAKTA KOJI NAM JE RAZORIO DRZAVU I UBIJAO DECU MORA DA IZAĐE. NIKADA U SVOJOJ ISTORIJI NIJE SRBIJA KAPITULIRALA BEZ BORBE. VUČIĆ DAČIĆ I NIKOLIĆ MORAJU ODGOVARATI ZA VELEIZDAJU. ONI U PROGRAMU I PREDIZBORNOJ KAMPANJI NISU OBEĆAVALI PARADE PONOSA, LEGALUZACIJU KOSOVA I PRIDRUZIVANJE ZLOCINACKOJ NATO ORGANIZACIJI. IZDAJA DRZAVE SVUDA U SVETU JE ZLOČIN KOJI SE KAZNJAVA STRELJANJEM ILI VEŠANJEM. NIJE GREH AKO IH RAZJARENI NAROD MOTKAMA UMLATI.

 5. Jota says:

  Politička karijera Aleksandra Vučića izgleda kao romansirana verzija Krivičnog zakonika, skoro svaki član opisuje neki detalj iz njegovog života. Tokom dve decenije svojih političkih aktivnosti Vučić je menjao sve – stranke, ideologije, sponzore, kumove, prijatelje… – ostao je dosledan samo u kršenju Ustava i drugih pravnih propisa. Brojnim krivičnim delima ostvarivao je političku i ličnu korist, uvek na štetu građana. Ipak, kakav god bio, Vučić zaslužuje korektnu istragu i fer suđenje, baš kao što i građani zaslužuju pravnu državu u kojoj će se svi ispunjavati obavezu poštovanja Ustava i zakona.

 6. Baja says:

  Doći cu i ja.

 7. DVERI says:

  Šta je predsednik - DVERI - BOŠKO OBRADOVIĆ rekao danas o NATO-u, a PINK nije preneo - VIDEO - https://www.youtube.com/watch?v=Q9Mu35cJ7Qw#t=315

 8. Svetislav says:

  Koga ne zaboli srce kad procita ovo sta se desava nasoj deci zbog strvina iz nato, taj i ne treba se zove Srbinom, ili gradjaninom Srbije, jer uranijum ne pravi razliku izmedju nacije! Sto se tice protesta, to treba da bude mirno, i sto vecem broju! Za izdajnike, kao i one koji mu pomazu vec postoji zakon, a treba samo da se sprovede uz pomoc samog naroda!

 9. 123 says:

  Ne zanimaju picoustog naša deca. Ono što mu je bilo važno upravo je postigao: zadovoljio je solanu i olbrajtovu, a to nije bilo lako.

 10. ANTI-NATO PROTEST says:

  DANAS VELIKI ANTI-NATO PROTEST: Srbija ustaje protiv sporazuma sa NATO alijansom,BEOGRAD – Danas ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu, u 13 časova, počeće veliki anti-NATO protest. - Na protest su pozvale gotovo sve opozicione snage PATRIOTSKOG BLOKA, a očekuje se prisustvo velikog broja ljudi. Podsećamo, Skupština Srbije je usvojila odluku o potpisivanju novog sporazuma sa NATO alijansom, a predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, potpisao je Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO-a. Opozicija ovaj sporazum označava kao veleizdaju, Vučić i Nikolić tvrde da sporazum nikako ne narušava interese Srbije i vojnu neutralnost Srbije.

 11. UROS says:

  RASA TUDEJ – Vesti online -S R B I J A – ANTI -NATO- PROTEST U BEOGRADU – VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=LRiaXe2yCTE

 12. UROS says:

  Policija Srbije traži referendum o NATO! Objavljeno 22. februara 2016. 23:33:53 Sindikat Zaposlenih Policije (SZP) uputio je pismo Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću od koji traži da se raspiše referendum o sporazumu koji je potpisan sa NATO paktom. Sindikat Zaposlenih Policije (SZP) uputio je pismo Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću od koji traži da se raspiše referendum o sporazumu koji je potpisan sa NATO paktom. Policajci navode da njih politika ne zanima ali da su pripadnici Policije, Vojske, kao i ratni veterani branili zemlju baš od tog NATO pakta, kao i da su mnogi od njih izgubili svoje prijatelje u ratnim dejstvima. Oni navode da razumeju bes građana i traže od predsednika i premijera da se raspiše referendum. Izvor: SRBIN,INFO

 13. Marko says:

  Borimo se za referendum protiv NATO i ponistavanje svih sporazuma sa NATO.Izdajnici da bi pokusali da dobiju na vremenu idu na to da skupstina se raspusti 3 marta.Referendum protiv NATO moramo borbom izglasati na ulicama a ne na izborima.

 14. dusko says:

  PA AV JE BIO U SEDISTU NATO; VALJDA JE SREDIO DA NAS NATO CUVA !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *