ПИТАЊЕ НАД ПИТАЊИМА: Хоће ли Србија ући у НАТО, а ДА СЕ НЕ ПИТА НАРОД!

PITANJE NAD PITANJIMA: Hoće li Srbija ući u NATO, a DA SE NE PITA NAROD!

22 januara 2019

Kao šlagvort za emisiju „Na nišanu Lazanskog“ poslužila je nedavna izjava lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića da je tragično što je blizu 80 odsto građana Srbije odlučno protiv članstva Srbije u NATO-u i da ta većina ne zna da će sve nesporazume i moguće sukobe na Kosovu, u Bosni, u Makedoniji, ili bilo gde na Balkanu rešavati NATO.

Prema Draškovićevim rečima, odluka o članstvu Srbije u NATO ne sme se prepustiti „ni neznanju, ni inatu, ni mantri da vlast mora da sluša volju većine“. U nekim pitanjima neukoj većini država ne sme da povlađuje, zaključio je Drašković.Gosti Miroslava Lazanskog, politikolog Jelena Vukoičić i sociolog Vladimir Vuletić naglašavaju da demokratskog društva nema bez konsultacije građana o ključnim pitanjima.

U demokratskim državama bi tako trebalo da bude, a Srbija je demokratska država, kaže Vukoičićeva. Ona smatra da će se pitanje učlanjenja Srbije u NATO jednog dana sigurno naći na dnevnom redu. U Srbiji nema političke elite koja bi se usudila da ne konsultuje građane o tako važnim pitanjima kao što je ulazak Srbije u NATO ili sporazum po pitanju Kosova i Metohije, smatra ona.

Stav da politička elita treba da donosi odluke nezavisno od građana i da nije dobro oslanjati se na mišljenje građana jer oni nemaju informacije i ne poznaju situaciju, karakteristika je, prema Vuletićevim rečima, za konzervativne i neokonzervativne teorije.

„Međutim, pošto mi pretendujemo da živimo u demokratskom društvu, onda sigurno mora da postoji određeni set pitanja oko kojih građani moraju da se pitaju. Naravno, to ne mogu biti sva pitanja. Onda vam vlada ne bi ni bila potrebna, ako biste imali referendume o svakom pitanju“, objašnjava Vuletić.

Kada je u pitanju referendum, građani moraju da imaju informacije šta odluka o kojoj se izjašnjavaju donosi, naglašava on. To je, prema Vuletićevim rečima, ključno. Od političkih aktera zavisi koliko će građani biti objektivno informisani.

Građani Srbije su dobro informisani o NATO-u, a njihov negativan stav prema Alijansi ne potiče samo iz onoga što se srpskom narodu događalo u bliskoj prošlosti, smatra Vukoičićeva.

„Ovde se radi o nečemu drugom što nas, bojim se čeka, a to je da se zatvara obruč oko nas. Ulazak Makedonije u NATO sada je samo tehničko pitanje, to će se dogoditi u narednih nekoliko meseci i bojim se da će posle toga Bosna i Hercegovina doći na red“, kaže Vukoičićeva.

Iako je NATO u vojnom smislu nadmoćan na Balkanu, kada se govori o priključenju država bivše Jugoslavije koje još nisu članice Alijanse, ne radi se o sticanju vojne, već o sticanju političke premoći i istiskivanju Rusije sa ovih prostora, uverena je Vukoičićeva.

Kada se govori o srpsko-ruskim odnosima, Vuletić naglašava da se oni svode na pitanje može li država poput Srbije da vodi samostalnu spoljnu politiku.

„Na izvestan način, to je nastavak tradicije iz vremena druge Jugoslavije, kada je ona vodila nesvrstanu politiku, pa je to podrazumevalo i vojnu neutralnost. Ali takođe je važno reći da je ta politika bila omogućena specifičnim odnosom snaga u svetu. Ovaj uvod je tu da bih istakao da odluka da li hoćemo ili nećemo u NATO zavisi i od odnosa međunarodnih snaga“, kaže Vuletić.

Pitanje srpskih atlantskih integracija, iako zavisi i od odnosa snaga unutar Srbije, u velikoj meri zavisi i od odnosa Rusije i Zapada, dodaje on.

Prema rečima Vukoičićeve, nije samo Rusija ta čiji uticaj na Balkanu zabrinjava Zapad. Tu je i Kina sa svojim namerama da investicijama u balkanske zemlje i ekonomskim uticajem prodre u Evropu.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  Nijedna bruka ni sramota nije mimoišla ovaj narod,pa neće ni ta! Sada će da počnu pričati o nato-u i šlanstvu u istom,onako okolo pa na mala vrata,da kuvaju žabu,kao i u slučaju narko-kartela "kosove",da se ljudima priviknu uši,i posle posao bude gotov(žaba skuvana)!

 2. Deda Micko says:

  Srbija ima na desetine ugovora sa NATOM. Stvar je dovrsena, Rusi su pustili Balkan niz vodu jer da su hteli da se vojno upletu vec bi to ucinili. Jedini realan saveznik je KINA, ali glupi politicari to ne mogu da vide.

 3. raikkonen says:

  daj bre vishe sa tim bradatim starim udbashkokomunistickim narkomanom, ko josh zarezuje tu bitangu, ono shto on laprda je zelja kajla skota odnosno kravarije, neka proba neko da ugura srbiju u nato pakao ko sto su to uradili u juznoj srbiji cokalije, videce te kako ce de prodje...vuk raspali drashkovic i njegova jalova kobila su zavrshena prica, bolje da se neki zapitaju kako i odakle pare njegovom bratu swiss lajons da kupi celu konditorsku industriju po srbijii, ili da ipitaju ovu bradatu spodobu...ehh legija, kako nisi bio precizan jedan centimetar u desno.

 4. Vesko says:

  Ta mala klika veleizdajnika u Srbiji ce biti likvidirana brutalno u gradanskom ratu koji je neminovan, a koji oni izazivaju za racun NATO zlocinacke bande genocidnih monstruma! Umjesto da se likvidiraju svi ti pojedinci agenti NATO u Srbiji koji izazivaju gradanski rat, redom, jedan po jedan, bez milosti, Srbija ce zavrsiti u krvavom gradanskom ratu koji ce doduse biti kratak jer ce se te svinje veleizdajnika brzo pocistiti. Zar nije bolje poubijati sve te NATO provokatore pojedince i rijesiti se rizika od gradanskog rata nego ici u krvavi sukob koji NATO izaziva koji ce nas oslabiti dodatno?? Pa vi birajte.

 5. Beli Orao says:

  Ko povuko rukom da potpiše ,udar ga zaustavio i odmah pao napod u smrtnom ropcu !!!

 6. sinisa says:

  ni jedna drzava na svetu nije usla u NATO referendumom jer onda on nebi ni postojao

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *