ПИТАЊЕ СВИХ ПИТАЊА! Колико ће још Немачка и САД моћи да помажу Украјини?

PITANJE SVIH PITANJA! Koliko će još Nemačka i SAD moći da pomažu Ukrajini?

3 decembra 2023

Sjedinjene Američke Države i Nemačka, dve zemlje koje pružaju najveću vojnu pomoć Ukrajini, obećale su nastavak podrške, dok je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio da je njegov glavni cilj da osigura međunarodnu pomoć za narednu godinu.

Međutim, eksperti upozoravaju da SAD i Nemačka rizikuju da budu viđene kao zemlje koje su previše uključene u rat u Ukrajini.Nakon što se vratio iz iznenadne posete Kijevu, sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin održao je sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, gde je pohvalio nepokolebljivu posvećenost te grupe Ukrajini.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus takođe je posetio Ukrajinu prošle nedelje, gde je najavio još jedan veliki paket vojne pomoći u vrednosti oko 1,4 milijarde dolara.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je potom da je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da okonča „invaziju na Ukrajinu i povuče svoje trupe“ kako bi rat bio konačno završen.

Putin je učestvovao na virtuelnom sastanku lidera Grupe 20 i istakao da Rusija nikada nije odbila mirovne pregovore sa Ukrajinom. Međutim, zapadni lideri i eksperti kažu da Putin nije pokazao interesovanje za bilo kakve pregovore o okončanju rata.

Neki eksperti su izrazili zabrinutost da bi se dve najveće pristalice Ukrajine, Sjedinjene Države i Nemačka, mogle dovesti u vezu sa zastojem u ukrajinskom vojnom napredovanju.

Majkl Kimidž, stručnjak za američko-ruske odnose na Katoličkom univerzitetu Amerike, kaže da pobeda Ukrajine nije na vidiku.

„Rusija i dalje drži oko 17 odsto teritorije Ukrajine, rapidno povećava svoj budžet za odbranu i još ima neiskorišćene ljudske kapacitete u ratu“, naglasio je.

KOMENTARI3 komentara

  1. Željko says:

    Za "velikog brata" ne znam a za Nijemce znam! Nijemci će podržavati UE ako treba do svoje propasti koja je izvjesna jer im je tako naredio "veliki brat"! Njemačka je najveća kolonija na planeti Zemlju koju još malo respektiraju u EU i na Balkanu, ostali prave budale od njih, jer su doista budale kada su dopustile da njemačke "elite" naprave ekonomsko "samoubojstvo" Njemačke!

  2. Gagi says:

    Izuzetno je zapad pomogao Ukrajini, i dalje taj narod sa ljubavlju i svesrdno pomazu. Da su sve te ogromne pare koje su im dali da izginu, ulozili u privredu te zemlje, Ukrajina bi danas bila najbogatija drzava u EU. Nema danas nikoga sa tog zapada da prokomentarise, da li se svim tim njihovim aktivnostima mozda zagadjuje priroda i atmosfera u toj zemlji. Nema glasa od ovih sto zive besplatno i vriste o nekim zelenim agendama i ocuvanju zivotne sredine. Nego, da mi malo pozurimo u taj zapadni savremeni svet. Ovaj rat se tamo u Ukrajini zavrsava, mora neki novi negde da se inicira a nas Srbe su vec odavno isturili kao njihovu metu.

  3. Peđa says:

    Sve se vraća kao što je nekad bilo.Trdestih godina prošlog veka Nemačka je imala najveću inflaciju u Evropi.Namerno se uništava Nemačka,da bi posle bogati Ameri ponovo svojim novcem razvili Nemačku ekonomiju,kako bi pokrenuli nemačku vojsku da opet pokori celu Evropu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *