PITANJE SVIH PITANJA – Šta je to Rusija ikad učinila za nas?

PITANJE SVIH PITANJA – Šta je to Rusija ikad učinila za nas?

20 januara 2014

srbija_rusija_220311„Šta je to Rusija ikad učinila za nas?“, jedno je od omiljenih pitanja sledbenika kvislinškog kulta. Najčešće ga postavljaju uz grimasu, potpuno nezainteresovani za bilo kakav odgovor. Jer, po njima, Rusija za Srbiju nikada nije učinila ama baš ništa dobro – za razliku od njihovih trenutnih gospodara, je li, koji prosto ne znaju šta će od dobronamernih bombi, demokratskih sankcija i mirotvoračkih prevrata…

Normalnom čoveku – što kultisti doduše nisu – dovoljno bi bilo samo što nas Rusija nikad nije bombardovala. Za razliku od EUropsko-atlantskih „dobročinitelja“. Od Petra Velikog naovamo, kada je pobedom nad Švedskom stekla status evropske sile, Rusija se trudila da pomogne potlačenim pravoslavnim hrišćanima pod osmanskom vladavinom. Uz Srbe su bili maltene od samog početka oslobodilačkih ratova; Karađorđev ustanak je ugušen uglavnom zato što je 1812. Rusija bila zauzeta Napoleonovom invazijom.

Ceo 19. vek Rusija podržava Srbiju u borbi za nezavisnost. Do zahlađenja dolazi kada knjaz Milan sklapa tajni sporazum sa Bečom (1881) o stupanju u vazalni odnos, ali se stvari popravljaju posle pada Obrenovića. Kada je Austro-Ugarska anektirala Bosnu i Hercegovinu 1908, Rusija nije bila dovoljno jaka da se tome suprotstavi, pošto je upravo izgubila celokupnu flotu i mnogo vojske u ratu protiv Japana i na jedvite jade ugušila revoluciju. Ali već šest godina kasnije Car Nikolaj je održao reč i stao u zaštitu Srbije. Tu odluku je platio glavom, a Rusija sa sedam decenija komunizma. Ali šta su Rusi ikada učinili za Srbe?

Spominjao sam nedavno knjigu jednog Amerikanca koji je 1915. boravio u Srbiji; u knjizi se na više mesta spominje kako su Rusi činili daleko više od Amerikanaca ili Engleza u organizaciji bolnica i saniteta. Ni o tome se ne priča, pošto Rusi nikada ništa nisu učinili za Srbe.

Kralj Aleksandar je posle Velikog rata podigao spomenik zahvalnosti Francuskoj. Spomenika Rusiji nema – iako su Rusi poklanjali Srbiji što oružje, što municiju, što ljude, dok su Francuzi svaki gram svoje pomoći naplatili. Branko Žujović navodi podatak da je carska Rusija u Srbiju tokom rata poslala 120.000 pušaka i 190 miliona metaka – koji su itekako mogli da budu od koristi ruskim vojsci protiv Austrije i Nemačke. Citira memoare ađutanta regenta Aleksandra, u kojima piše: „Puni brodovi odela, veša, hrane, municije i svih vrsta namirnica, stizali su skoro posvednevno u Prahovo i tamo istovarivani kao poklon…“ Admiral Mihail Vesjolkin, koji je komandovao operacijom pomoći Srbiji, nema svoj spomenik – a malo ko od Srba uopšte zna njegovo ime. Jer, šta su to Rusi ikad učinili za nas?

Sad kada je jasno da je dugogodišnja vladavina kvislinškog kulta sistematski opljačkala Srbiju – kojoj preti ne samo bankrot već i glad (!) – žuti mediji dižu galamu na „skupe ruske kredite“ i „poklonjena“ preduzeća. Klasična zamena teza, dabome, jer su upravo žutokrate uzimale robovlasničke zajmove od MMF i EUropskih bankstera, a svojim gospodarima poklanjale železare, šećerane i dragi Bog zna šta sve još.

Na zapadu se rusko-srpski odnosi opisuju klišeom o „etnoreligijskoj solidarnosti“ kao osnovi nekakvog tradicionalnog savezništva. Nema sumnje da se mnogi srbofili u Rusiji i rusofili u Srbiji vode zajedničkim elementima kulture, tradicije i nasleđa. S tim da Rusi obično svoju srbofiliju izražavaju kroz praktičnu pomoć Srbima: slali su dobrovoljce, municiju i lekare u srpske ratove; Srbiju štitili što ratovima što diplomatijom; a evo sad gase i požare po Srbiji. Dok se srpska rusofilija najčešće manifestuje kroz čekanje da Rusi dođu i nešto učine za nas. Pošto, biva, nikad nisu…

Od osmanskog ropstva i austrijskog unijaćenja, mnogi Srbi su izbegli u Rusiju i tamo živeli i radili. Bežeći od boljševika, mnogi Rusi su našli utočište u Srbiji dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. I jedni i drugi su domaćinima ostavili veliki doprinos.

Rusko-srpski odnosi tokom druge polovine 20. veka u stvari i ne postoje jer ne postoje ni Srbija ni Rusija. Sovjetski Savez i Brozova Jugoslavija vode se ličnim interesima svojih samodržaca, često na štetu većinskih naroda u obe zemlje. Ali Beograd i Moskva svejedno ostaju spojene posude: kada je januara 1992. Badenterova komisija donela odluku da prizna jugoslovenske republike kao države, bila je vođena ruskim presedanom: Boris Jelcin je već proglasio nezavisnost Ruske Federacije od SSSR u tadašnjim granicama. Ko zna da li bi istorija bila nešto drugačija da je kojim slučajem uspeo puč protiv Gorbačova, avgusta 1991. Odnosno da i pučiste i Gorbačova nije nadmudrio Jelcin, koji će se ubrzo ispostaviti kao „američki čovek“.

Ali, ako je verovati brojnim ruskim izvorima, upravo je Jelcinovo prepuštanje Srbije milosti NATO, u proleće 1999, dovelo do njegovog pada i ruskog otrežnjenja spram „prijateljstva“ Zapada. Nažalost, u jesen 2000. vlast u Beogradu preuzima DOS, koji se Moskvi sasvim opravdano čini kao replika Jelcinove kvislinške kleptokratije.

Tek negde od 2005. Moskva nailazi na iskrenog sagovornika u Beogradu; ali reizborom Borisa Tadića za predsednika u januaru 2008, a potom i stvaranjem žutokratije u julu iste godine, Beograd opet ulazi u orbitu Imperije i Rusi silom prilika postaju veći Srbi od Srba.

Ovoj novoj, posležutnoj vlasti svašta može da se prigovori, od sastava do izjava. Ali urpkos tome, čini se da su svesni kako je jedini izlaz iz potpunog kolapsa do kojeg je Srbiju zamalo dovela žutokratija – okretanje Rusiji. To samo po sebi neće biti dovoljno, ali možda je predznak nekog budućeg kursa, dalje od EUropstva a bliže slobodi.

Onaj gore spomenuti spomenik Francuskoj teško da je podignut iz čiste zahvalnosti, ali u nekoj meri sigurno jeste iz političke računice: posle kraha carske Rusije Francuska je postala glavni oslonac novostvorene Kraljevine SHS u Evropi.

Ko zna, možda će u neko skorije vreme – na godišnjicu početka Prvog svetskog rata, recimo – ipak u Srbiji da osvane spomenik admiralu Vesjolkinu, ili caru Nikolaju Drgom Romanovu, kao makar delić zasluženog priznanja za sve što Rusija zaista jeste učinila za Srbe. Razloga je pregršt: što iz računice, što iz istinske ljubavi, ali sigurno da bi se konačno zapušila lažljiva usta ostrašćenih kultista, koji više vole američku bombu od ruskih bombona.

(Sivi Soko)

KOMENTARI8 komentara

 1. velimir says:

  SRAMOTA JE ŠTO SU NAŠI ISTORIČARI DOZVOLILI DA ISTINA O RUSKO-SRPSKOM PRIJATELJSTVU BUDE ZAPOSTAVLJENA I ZABORAVLJENA

 2. Dervensky says:

  Srpska rusofilija,moramo se prisetiti,manifestivala se i prilikom dolaska i prihvatanja na desetina hiljada ruskih belogardejaca i kozaka koji su bezeci od "ruskog kvinsliskog poretka" spas i utociste nasli u bratskoj Kraljevini Jugoslaviji.Upravo takav "kvinsliski poredak" sve do samog pocetka Drugog svetskog rata nije bio priznat od strane Jugoslavije.Medjutim, takav demonski i izopaceni "kvinsliski poredak" koji je bio na vlasti u tkz.Sovjetskom savezu ne moze biti opravdanje Rusima,sto je njihova drzava,u kojoj su bili vecinski narod,preko Kominterne presudila srpstvu u 20.veku,kao sto ne moze ni sadasnje zaziranje Srbije od priblizavanja Rusiji biti maskirano tradicionalnim, bratskim odnosima koje su davno pre iskovali braca Srbi i Rusi.

 3. Danilo Vasic says:

  Boze kakvo glupo i bezobrazno pitanje. To moze postaviti samo onaj ko mrzi pravoslavlje a zna se ko ga mrzi. Komunisti, islamisti, i katolici. Cak i da nije nista ucinila, dovoljno je samo to, da nas nikad nije bombardovala i ubijala a svi ostali jesu. Sram vas bilo sto pisete takve gluposti...!!!

 4. Stefan says:

  Ova prva 4 pasusa sam citao i ne vidim nikakvu znacajnu podrsku,Da se nelazemo oni su nam slali oruzije da bi se balans sila u svetu uravnotezio,kao i ovo sto salju par lada sada na kosovo - to je podsecanje amerike kao satro,a naravno i za nase oci da su im ucinili ustupak za kosovo.ko je pametan shvatice. Zapamtite rusija i amerika su jedno te isto..gazda je jesa tj onaj ko ima najvise para ako pogledate do 20 veka ratove su pravile nacije a od tada samo drzave.Borba za kapital i prevlast kroz najvece poluge kao satro ameriku i rusiju. tako da nek ga du_aju i jedni i drugi.

 5. Nikola says:

  Između dva zla,biram manje zlo - Rusija

 6. Zoran Petrovic says:

  NISAM HTEO DA CITAM CELI TEKST IZVINJAVAM SE AUTORU ,,,, SAMO DA KAZEM STA RUSIJA NIJE UCINILA ZA NAS OSTALO ME NE INTERESUJE OK OVAKO POD 1.RUSIJA NIKADA NIJE U SAVETU BEZBEDNOSTI GLASALA PROTIV INTERESA SRBIJE 2.RUSIJA NAM NIKADA NIJE UVODILA SANKCIJE KOJE SU MNOGE DOVELE U SRBIJI NA RUB SIROMASTVAI TRECE 3.RUSIJA NIKADA NIJE BOMBARDOVALA SRBIJU ,UBIJALA NASU DECICU I NAROD ,A OVE SOTONE I U PRVOM I U DRUGOM I SAD U POSLEDNJEM BOMBARDOVANJU ,,HUMANITARNOM ,,MILOSRDNI ANDJEO,,,, PA JESU ONI NORMALNI PA ONAJ HITLER OD AMBASADORA IZJAVLJUJE KAKO JE DOBRO STO SU NAS UBIJALI ,,,DA BISE PROMENILI STO RECE OVASTETOCINA,,,SOCIOPATA VUCIC ,,,ON CE KATOLIK IZ BOSNE DA MENJA NAS PRAVOSLAVCE NEKA IDE U BOSNU PA TAMO NEKA MENJA LJUDE NJEGOVE KATOLIKE ,A NE U SRED PRAVOSLAVLJA ,JESTE PAPA VUCICU,JEBO TE PAPA PAVLE TVOJ POGLAVAR I ANTE PAVELIC TVOJ POGLAVNIK ,SAMO CEKAM KADA CES DA UZVIKNES ,,ZA DOM SPREMNI,,,,JEBO TE PAVELIC,,,,

 7. Dragan says:

  SRAMOTA JE DA SE LJUDI KOJI SMATRAJU DA RUSIJA NIJE ILI JE MALO UCINILA NAZIVAJU KVISLINZIMA,ILI PAK ZBOG TOGA STO IMAJU DRUGACIJE MISLJENJE OD RUSOFILA BUDU ZIGOSANI KAO KVISLINZI.DRUGO KAD ODEM U SRBIJU SVI ME PITAJU KAKO MOGU DA DODJU U AUSTRIJU NA PRIMER DA ZARADE NEKI EVRO,PRIMECUJEM DA SVI DOLAZE NA SKOLOVANJE NA ZAPAD NIKO NERAZGOVARA O RUSIJI DA IDE TAMO DA RADI, NEKAZEM DA TAMO NEMA NASIH RADNIKA ALI JE TO NEZNATAN BROJ U ODNOSU NA ZAPADNE YEMLJE.DRUGO STO SE TICE KREDITA AUTOR JE TREBAO DA POKAZE KAMATE KOJE SU U PITANJU I ONDA BI SE VIDELO STA JE U PITANJU I DA JE TACNO DA SU RUSKI KREDITI SKUPLJI.TREBA RAZDVOJITI DRZAVNE INTERESE OD OSECANJE PREMA RUSIMA ZATO STO SU PRAVOSLAVNI NAROD DA SMO BAS BRATSKI NEBIH REKAO.NEMRZIM RUSKI NAROD SIGIRNO IH VISE VOLIM NEGO NAPRIMER ENGLEZE ILI AMERE.ALI TREBA RAYDVOJITI OSECANJA NAS SRBA PREMA RUSIJI I DRZAVNE INETERESE GDE RUSI NIMALO NISU U DANASNJE VREME BOLECIVI PREMA SRBIJI,LJUDI GLEDAJU SVOJE INTERESE STO JE I NORMALNO.

 8. Verdoso says:

  Rusija nam je instalirala komunizam. Malo li je?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *