Пјонгјанг спреман за преговоре, али уз посредовање Русије?

Пјонгјанг спреман за преговоре, али уз посредовање Русије?

1 децембра 2017

Северна Кореја је саму себе независно прогласила нуклеарном државом и не треба јој признање Запада као услов за преговоре о решењу за Корејско полуострво, рекао је шеф делегације руске Думе по повратку из Пјонгјанга, изразивши уверење да је Северна Кореја спремна за преговоре, али уз посредовање Русије.

„Њима (Пјонгјангу) није потребно признање Запада. Северна Кореја одавно себе сматра нуклеарном државом. Уз то, након што су извели најновију ракетну пробу (29. новембра), они верују да су достигли једнакост са САД (по питању нуклеарног наоружања)“, рекао је координатор групе руских посланика за односе с парламентом Северне Кореје Казбек Таисајев, преноси Тас с.

Он је то навео у коментару на недавне наводе да Северна Кореја поставља признавање свог нуклеарног статуса као услов за преговоре.

Таисајев истиче да Северна Кореја „не верује никоме сем Русије“.

„Године 2016, севернокорејске власти и њихов лидер Ким Џонг-Ун били су спремни да обуставе пробе, али су САД и Јужна Кореја наставили да изводе војне вежбе и да провоцирају Северну Кореју својом реториком. Ипак, имам осећај да су спремни за преговоре ако добију гаранције да их нико неће напасти“, рекао је он.

Таисајев је указао да Северна Кореја види активности Вашингтона и Сеула у близини својих граница „као директну претњу по своју безбедност“.

Делегација Групе пријатељства руске Државе Думе на челу са координатором Казбеком Таисајевим боравила је у посети Северној Кореји, на позив парламента те земље, од 27. новембра до данас, наводи руска агенција.

Према речима Таисајева, током те посете руска делегација имала је разговоре у севернокорејској Врховној народној скупштини, Министарству спољних послова и Централном комитету Радничке партије.

„Сви састанци су одржани у пријатељској атмосфери, без икаквих забрањених тема“, закључио је шеф руске парламентарне делегације.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u