ПАКЛЕНИ ДОГОВОР ШИПТАРА И АМЕРИКАНАЦА: На Косово стиже наоружање за рат са Србијом

PAKLENI DOGOVOR ŠIPTARA I AMERIKANACA: Na Kosovo stiže naoružanje za rat sa Srbijom

30 oktobra 2018

U sledeće tri godine će vlasti u Prištini, sedištu samoproglašene „Republike Kosovo“, kupiti oružje vredno 300 miliona evra za vlastitu vojsku.

Podsetimo, cena polovnih tenkova i oklopnih transportera kreće se od pola miliona do tri milona dolara. Istovremenom protivoklopno oružje i druga vojna oprema je daleko jefitinija i može se nabaviti po bagatelnoj ceni iz bivših sovjetskih republika, ali i od zemalja NATO koje žele da se reše oružja čijii sun resursi pri kraju, ili su naprosto zastareli.Planovi za kupovinu oružja su objavljeni ubrzo nakon usvajanja zakona o uspostavi vojske Kosova koja će se sastojati od 5000 vojnika i navodno će biti „multinacionalna“.

Početkom oktobra je američka ambasada u Prištini saopštila kako kosovski Albanci imaju podršku Vašingtona u ideji stvaranja „multinacionalne profesionalne vojske prema standardima NATO pakta, ali s ograničenim mandatom“.

Nakon toga je 18. oktobra parlament u Prištini podržao prethodnu odluku vlade o formiranju punopravne vojske,a temelj ovih oružanih snaga biće postojeće Snage sigurnosti Kosova.

Od prisutna 102 zastupnika u parlamentu, 101 je glasao je za stvaranje Ministarstva obrane na Kosovu, prenosi Gazeta Ekspres, te dodaje kako su predstavnici manjinske stranke „Srpska lista“ napustili dvoranu parlamenta u Prištini.

Prema postojećem ustavu Kosova, vojska kosovskih Albanaca, koja će zbog formalnog „multinacionalnog“ karaktera imati nekoliko pripadnika zajednice Srba, Roma, Bošnjaka i drugih manjina, može se stvoriti izmenom ustava uz saglasnost najmanje dve trećine od 120 poslanika.

Kosovske vlasti su 2017. godine donošenjem zakona o proširenju ovlasti Sigurnosnih snaga iste pokušale transformisati u vojsku, ali su se suočile s otporom i zabranom ne samo međunarodne zajednice, nego i Sjedinjenih Država, koje iz baze „Bondstil“ i svoje ambasade u Prištini upravljaju Kosovom kao svojim protektoratom.

Početkom oktobra SAD odjednom menjaju stav i američka ambasada u Prištini vlastima Kosova daju „zeleno svetlo“ za uspostavu vojske i Ministarstva obrane.

Odobrenje Sjedinjenih Država dolazi neposredno nakon odluke u septembru ove godine tzv. premijera Haradinaja i kabineta ministara samoproglašenog Kosova da se odobri formiranje vojske i preustroji u oružane snage postojećih Snaga bezbednosti.

U bezbednosnom smislu ovo znači dodatno zaoštravanje odnosa na uzavrelom jugu Balkana, gde se spore Makedonija i Grčka, Srbija i samoproglašeno Kosovo, kojeg podržava susedna Albanija, gde Makedoniju i Crnu Goru razdiru etničke i druge podele, a susedna Bosna i Hercegovina je nakon nedavno održanih izbora ušla u razdoblje institucionalne krize, budući da Hrvati kao konstitutivni narod za svog člana Predsedništva ne priznaju Željka Komšića, izabranog uglavnom glasovima Bošnjaka.

„Zeleno svetlo“ američke uprave Prištini da može stvoriti vlastitu vojsku, što je radikalan zaokret u odnosu na ranije politike, dodatno će zakomplikovati ionako složene odnose na jugu regije. Čini se da aktuelna američka uprava želi zacementirati silom nametnuti okvir, koji dugoročno definitivno nije održiv.

Osim toga, kosovski presedan je u samo deset godina poslužio kao pravni temelj za slične odluke u Južnoj Osetiji, Abhaziji, Iračkom Kurdistanu, na Krimu i Kataloniji. Međutim, na drugim su mestima barem provedeni referendumi o samoodređenju, neki uspešno, a neki ne. Koliko dugo Makedonija može izbegavati sličan scenario? Kojim će putem poći Bosna i Hercegovina, koja jedva preživljava u „ludačkoj košulji“ Dejtonskog sporazuma, ali je još uvek država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda?

Nije važno ko će se još pozvati na ovaj presedan, ali se već sada može pretpostaviti da će Amerikanci i Evropljani, ako im ne ide u prilog, tada na sav glas grmeti kako je to bedno i jadno, ili će podržati taj proces, ako je u njihovom interesu.

Davanje legitimiteta sili i kršenje sporazuma i Rezolucije saveta bezbednosti Ujedinjenih naroda, prema kojoj Kosovo ne može imati vojsku, SAD ne da narušavaju krhki mir između Srba i Albanaca, nego stvaraju preduslove za napetosti u celoj regiji koje lako mogu prerasti u otvorene sukobe.

(Mediji)

KOMENTARI8 komentara

 1. Vesko says:

  Srbija ce biti primorana da se bori za nas narod i imovinu na Sjeveru Kosova! Vojskom. Do mirne podjele nece doci, iz mnogo razloga. Medutim rat ce biti vrlo kratak i sa vrlo malo zrtava. Planovi za preuzimanje Sjevera Kosova su razradeni u najmanji detalj. Ukoliko bi se Sitari odlucili na sve ili nista, vrlo lako bi se moglo desiti nista za njih ovaj put. Od najvece vaznosti je zbog toga BRZO sto brze naoruzavanje Srbije i odlucno reagovanje na momenat kada se proglasi neustavno Vojska Kosova. A to znaci proglasenje okupacije dijela Srbije u Skusptini i svim dokumentima, kako bi Srbija zastitila svoje unutrasnje i medunardno pravo da zastiti nas narod i imovinu od ugrozavanja od strane okupatora. Ukoliko Vlada i Skupstina to ne ucine, postace i pravno legalno kolaboracionisti okupatora sa svim pravnim posledicima koje iz toga proizilaze, i nece pravno moci da zastite nase gradane i drzavljane na Kosovu kada budu ugrozeni. To bi dovelo do gadanskog rata u Srbiji sasvim sigurno i nasilnog smenjivanja vladara i daljeg urusavanja drzave.

  • gradimir says:

   hajde se malo koriguj sve je ok osim onog sever kim-a i podela, pozivaš se na zakon ustav međunarodno pravo e sad reci kojim pravnim aktom je vladi dozvoljeno da deli kim zar i u tom slučaju neće kršiti i ustav i rezoluciju 1244 ?? kako može proglasiti okupaciju za nekoliko opština (sever kim-a) - time priznaje ostatak kim-a kao državu ko vladi daje to pravo KOSOVO I METOHIJA SE NE MOGU DELITI

   • Velika Metla says:

    Gradimir,ne zameri mu,"malo" se zaneo! Očigledno da nije svestan da ako daš deo teritorije budi siguran da davanje još teritorija predstoji!

 2. milorad says:

  ahaha a KO će da vozi te tenkove i GDE na kosovu koje je 50x50km pa tamo ni naša armija koja je imala potpunu kontolu na terenu nije mogal da pomera okopne trupe, tenkovi su bili ukopani kao pokretni bunkeri i eventulno za brzo dejstvo na nekim potencijalnim tačkama prodora, ali realno na kosovu okopna tehnika je laka meta, kosovo se rešava atriljerijom i pešadijom čak ni vazdušne snage tamo ne mogu da dejstvuju efikasno jer to je KOTLINA okružena strmim i uglavnom neprohodnim terenom.Zolkja na vrh brda je recimo smrtonosn opasnoist ne samo za helikoptere nego i za avione koji bi eventualno pokušali da daju blisku vazdušnu podršku.Albanska mafija je na kosovu u stvari u KAZANU samo što je to nepismena stoka koja nema pojma.Jedini način akko NATO i albanci mogu da kontrolišu kosovo je da osvoje prokuplje, nopvi pazar , vranje i niš, TADA biu mogli da se brane.Ali taj potez je SF i mission imposible čak i za NATO.

 3. Jovo Veselinovic says:

  kad nema srba u srbiji ima albanaca srbi mogu dignuti belu zastavu u srbiji albanska vojska marsira po srbiji ugljanin nosa albansku zastavu po novom pazaru ceka zeleno svetlo na kosovu i ode i novi pazar od srbije

 4. trikornjanin says:

  Nazalost, verovatno ce i formiranje vojske kosova proci kao i dosadasnje velike greske koje Srbija sa ovakvim rukovodstvom uporno radi. Do sada je rezolucija 1244 bila tabu tema (i dalje je tako) a bas u tom papiru su sadrzane mnoge pojedinosti koje brane teritoriju Srbije. Srbiji nisu potrebne izjave ni Vucica, ni Djurica, Srbiji je potrebno da nam oni objasne zasto vode izdajnicku politiku sa porazavajucim rezultatima. I da nam ne govore koliko su "oni" jaki. I na kraju da primetim: Vucic za takvo ponasanje ima veliku podrsku prvo opozicije, potom, sto je veoma vazno Patrijarha Srpskog a onda i generalstaba. Svi mudro cute i beru cvece po livadama.

 5. opet ja says:

  @trikornjanin U pravu si. Naš najveći problem su Vučić & Co, kao i njima slični koji da bi nas naterali da pristanemo na "razgraničenje" i slične budalaštine, pričaju kako ćemo da stradamo da bi nas zaplašili. Onomad kaže Vučić kako su Šiptari na Kosovu jači od naših, a ne pominje nas iz ostatka Srbije. Taj radi za Amerikance i nezavisnu narko državu Kosovo, a podizanje borbene gotovosti i slične parade služe samo za zamajavanje neukog naroda.

 6. Deda Micko says:

  Ako Kosovo CELO nije Srbija, ne zanima me ni sever Kosova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *