Plaćenici iz Bosne zauzeli vilu Janukoviča

Plaćenici iz Bosne zauzeli vilu Janukoviča

5 avgusta 2014

sve-Ukrajinski-vojnici-koji-su-_620x0-620x330Azovskog mora u mestu Urzufu i pretvorili je u kasarnu. Tu daču (vilu) Janukovič je napravio još dok je rukovodio oblasnom administracijom Donjecka 1998. Sedam vojnika je smešteno u nekadašnjoj spavaćoj sobi bračnog para Ljudmile i Viktora Janukoviča. U bataljonu „Azov“ su ne samo Ukrajinci, već ima plaćenika iz Švedske, Italije, Francuske, čak i Bosne.

I dok se u Kijevu hvale kako se približava njihova pobeda i krah samoproglašenih republika, Donjecke i Luganske, sa fronta stižu i sasvim drugačije vesti. Spasavajući živote, čak 438 ukrajinskih vojnika prešlo je granicu Rusije, a među njima je 164 ukrajinska graničara. Već u ponedeljak posle podne više od 180 vojnika vraćeno je u zemlju na graničnom prelazu Matvejev kurgan. Drugi vojnici još nisu odlučili hoće li da traže azil u Rusiji ili će, ipak, kući.

„To što veliki broj ukrajinskih vojnika prelazi na teritoriju Rusije svedoči o neprihvatanju komandi kijevskih vlasti da se ratuje sa svojim narodom. Mnogo puta smo pomagali, i svima koji su hteli da se vrate je to i omogućeno. Ali, one koji su se vratili optuživali su za dezerterstvo“, rekao je Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije.

Ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej kaže da je broj naoružanih pobunjenika i dalje oko 15.000. Savetnik predsednika Ukrajine Jurij Lucenko rekao je da postoji plan kako da se zauzme Donjeck koji će biti neočekivan za pobunjenike. On tvrdi da bi osvajanjem Donjecka bila osigurano 90 odsto pobede nad separatistima.

U toku antiterorističke operacije teritorija koju su kontrolisali separatisti smanjila se za tri četvrtine, tvrde u Kijevu. Taktika ukrajinskih oružanih snaga će i dalje biti opkoljavanje gradova u kojima se nalaze pobunjenici. U Kijevu tvrde da imaju dovoljno oružja da pobede separatiste.

U međuvremenu, ukrajinsko rukovodstvo razmišlja i o uvođenju sankcija protiv kompanija čiji ruski kapital prelazi 50 odsto. U Ukrajini ruski „Lukojl“ ima 240 benzinskih pumpi, a „Rosneft“ 150. Na crnu listu mogu doći ruske banke koje rade u Ukrajini – VTB, Zberbank i VEB. Na te tri banke otpada 12 odsto ukrajinskog bankarskog tržišta. Kijev priprema spisak od 500 građana Rusije kojima će biti zabranjen ulaz na teritoriju države. Radi se o poznatim ličnostima koje su podržale pripajanje Krima Rusiji.

Smeta im i pevačica

Ukrajinski nacionalisti su izazvali veliku tuču u klubu u Odesi u kom je pevala poznata ukrajinska pevačica Ani Lorak, njihova predstavnica na „Evroviziji“. Smetalo im je što ona i dalje peva u Rusiji. Uhapšeno je pet nacionalista, a povređeno deset, kao i jedan policajac.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *