ПЛАН „Б“ ЗЕЛЕНСКОГ: Ево шта ће урадити после пораза од РУСИЈЕ

PLAN „B“ ZELENSKOG: Evo šta će uraditi posle poraza od RUSIJE

27 januara 2024

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ponovo je uspeo da izazove buru – ovoga puta izdavanjem dekreta „O teritorijama Ruske Federacije istorijski naseljenim Ukrajincima“.

Veći deo ovog prilično kratkog dokumenta, koji je zvanično stupio na snagu na Dan jedinstva Ukrajine (22. januara) prepun je nacionalizovanih „istorijskih“ narativa zbog kojih bi se svaki ozbiljan istoričar pocrveneo, slikajući Rusiju kao imperiju zla koja „sistematski“ pokušava da „uništi“ ukrajinski nacionalni identitet vekovima. Cilj dekreta, rekao je Zelenski, je da „vrati istinu o istorijskoj prošlosti zarad ukrajinske budućnosti“.Sam dokument, piše istoričar Tarik Siril Amar, ne nudi istinu, već glupu i grubu karikaturu.

Ukrajina i Rusija su u sukobu već skoro dve godine. Uzroci ovog rata koji se mogao izbeći su, u osnovi, nepromišljena, kratkovida i cinična Zapadna strategija širenja NATO-a; neoprostiva odluka ukrajinskog rukovodstva da dozvoli Zapadu da koristi Ukrajinu i njen narod kao posrednika za slabljenje Rusije; i na kraju, ali ne i najmanje važno, velike pogrešne procene svih strana, navodi Amar.

U tom kontekstu, piše istoričar, teško se može očekivati da ukrajinski predsednik – čak i jedan manje neobrazovan od Zelenskog – održi sofisticirano predavanje o nacionalnom identitetu.

Amar kao intrigantnu izdvaja jednu karakteristiku dekreta čija je centralna svrha zaštita nacionalnog identiteta i prava Ukrajinaca koji žive u Ruskoj Federaciji, uključujući, ali ne ograničavajući se na šest regiona, koje dekret označava kao „istorijski naseljene etničkim Ukrajincima“.

Od većeg interesa je pitanje šta bi ovom uredbom zaista trebalo da se postigne. Režim Zelenskog se suočava sa ozbiljnim, potencijalno fatalnim opadanjem podrške sa Zapada. Situacija na linijama fronta je toliko strašna da je uobičajeni zapadni eufemizam „zastoj“ postao jednostavno glup – ovo nije zastoj, ovako izgleda biti na ivici gubitka sukoba. Moskva je, u međuvremenu, signalizirala da se ne žuri u sklapanju mira, posebno nakon nedavnih ukrajinskih napada unutar Rusije, od kojih su neki imali velike civilne žrtve.

Ukaz Zelenskog, istina, ne postavlja nikakve direktne pretenzije na rusku teritoriju ali implicira tu mogućnost.

Da li je Zelenski osećao da mu je potrebno nešto ohrabrujuće da ponudi za Dan ukrajinskog jedinstva – sad možda gubimo, ali ćemo preokrenuti situaciju? Da li bi to mogao biti pokušaj da se stvori pregovarački instrument za buduću nagodbu sa Rusijom? Ako je to slučaj, onda je dekret znak očaja i pokušaj hvatanja za slamku. Jer je teško shvatiti zašto bi buduće ruske pregovarače bilo briga. Ako Zelenski – i oni oko njega – zaista i dalje veruju da još jedna narativna ofanziva može da nadoknadi pravi poraz na stvarnom frontu, onda ništa nisu naučili.Postoji još jedna mogućnost koja najviše uznemirava, navodi Amar. Još na samom početku Specijalne vojne operacije postojali su signali, koje su promovisale SAD, da će brza ruska pobeda biti praćena prelaskom Ukrajinaca na pobunu. Iako grozna, od te ideje se nije odustajalo.

Budući da sukob ide loše po Ukrajinu, neki neodgovorni stratezi i u Vašingtonu i u Kijevu moraju da razmotre plan B – da odgovore na pobedu Rusije pokušajem da pokrenu proširenu pobunu.

Operacije u gerilskom stilu koje su do sada preduzete imaju jednu zajedničku osobinu sa čudnom uredbom Zelenskog – gađanje područja unutar Rusije. Možda se čini nategnutim, i to je stvar spekulacija, ali ne treba isključiti mogućnost da Zelenski pokušava da nagovesti da bi Ukrajinci unutar Rusije mogli da postanu prednost u ovoj vrsti ratovanja. Ako je tako, onda bi prava namera uredbe bila da promoviše paranoju u Rusiji. A najbolji odgovor je ignorisanje, zaključuje Tarik Siril Amar.

KOMENTARI2 komentara

  1. Miki says:

    Istorijska istina je da je zapad stvorio Treći Rajh. Samo, lukavi su oni. Prećutali su da je eksperiment bio uspešan samo delimično. Ova sadašnja dešavanja su samo dokaz da ponovo pokušavaju da razore Rusiju. Ovoga puta čitava Evropa je u blagotvornoj supstanci (čast izuzecima) i biće upotrebljeno mnogo više baruta. Moguće je da će se osim baruta koristiti i uranijum Samo, postoji opasnost da u slučaju pogrešne količine i laboratorija ode u vazduh iliti zrak. Toliko o istini, perspektivi zamorca, laboratorije a i svih nas na gomilu.

  2. milorad5 says:

    ukrajinici NE POSTOJE to nije autohtona nacija ni po jednos definiciji to je saamo geografska odrednica koja definiše mešano stanovništvo rusa,poljaka,nemaca rumuna madjara čeha slovaka i austrijanaca...kažem mEŠANO jer to stancvniptvo NIJE POMEŠANO nego su večinom zadržali svoje nacinalno poreklo jezik i tradiciju odbijajući DA SE POMEŠAJU u neki etnički lonac za topljenje koji su pokušpavali da nametnu svi rpivremeni gospodari te teritorije,nekad više na zapada od stran erusa neka vipe na istok od strane katoličke crkev i nemačkog i austrijskog rajha ...u suptini katolička crkva i katolička habzburška monarhja su najodgoorniej za ovaj medjuetnički sukob koji traje sve do današnjih dana,vrlo slično odnosu pokatoličenih srba koje su nazvali "hrvatima" po geografskoj odrednici POKRAJINE u austrougarskoj ..niti pravi autohtoni "hrvati" postoje niti su ikada postojali,to je uvek bila geografska odrednica slovensko-germansko-romanskog mešnog stanovništva na toj teritoriji i to se pre svega vidi po porodičnim prezimenima današnjh "hrvata" i ista situacija je i u ukrajini...teritorija ukrajinske pokrajine koja je inače na kraju ponela i ime RUSKE gubernije ukrajine a ne germanski toponim "galicija" je sve do VINICE i mislim da će tu i biti ponovo granica ruskog ETNIČKOG prostora..kada se proseju nemci poljaci i ostali začini ukrjainske kuhinje stanovništvo će biti kao i uvek RUSKO sa ruskim jezikom koji im je ionako već i sada maternji jezik..uskoro će -"ukrajinci" ruskog porekla moći vrlo lako da izaberu ŠTA SU ONI STVARNO i ja ne sumnjam u njihov izbor,tako da neke bajke o "ustanku ukrajianca" ostaju u domenu naučne fantastike,pogotovo posle ove IZDAJE i pogibje od strane onih koji su ih ubedjivali da su ZAPAD...sad vide da nisu zapad jadni rusi pokatoličeni,denacionalizovani i dehumanizovani i poslati da umru na kraju u ukrajini...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *