ПЛАН КРВНИКА: Крај преговора о Косову за 18 месеци!

PLAN KRVNIKA: Kraj pregovora o Kosovu za 18 meseci!

13 novembra 2017

Na adrese evropskih država prosleđen predlog da Briselski sporazum bude zaključen za godinu i po dana, a da zatim usledi međunarodna konferencija, objavio je Sputnjik.

Hašim Tači i Ramuš Haradinaj smislili su novi plan kako da se dočepaju potpune nezavisnosti Kosova, pa sada insistiraju da se za završetak dijaloga Beograda i Prištine odredi rok od 18 meseci!

To je, prema pisanju Sputnjika, optimalan period za sprovođenje u delo Briselskog sporazuma koji je Priština, uz blagoslov Vašingtona, predložila svim evropskim državama, a „veliko finale“ bila bi međunarodna konferencija.

– Priština je uz blagoslov Amerike na adrese evropskih država prosledila predlog u kom traži da Briselski sporazum dobije vremensko ograničenje. Kako saznajemo, u predlogu se navodi rok od 18 meseci kao optimalan period za završetak dijaloga sa Beogradom, posle kog bi trebalo da usledi međunarodna konferencija. Priština je već od nekoliko država dobila pozitivne odgovore na svoj predlog, ali ne i od glavne države EU – Nemačke – piše ovaj portal.

Posvećeni dijalogu

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić za Kurir poručuje da Srbija ne pristaje ni na kakve ultimatume.

– Nema nikakvih rokova, jer smo i dosad pokazali da ne pristajemo na ultimatume. Srbija je snažno posvećena dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije. Dijalog je moguć ako su Albanci spremni na dogovor i kompromis – naglasio je Ivica Dačić.

Nameru Kosova da oroči dijalog najavio je i zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj, koji je naglasio da je to jedan od dva ključna cilja Kosova za kraj 2017. Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose tumači da je ovo namera Prištine da definiše i spisak tema o kojima će se ubuduće razgovarati.

– Od prvog okvirnog Briselskog sporazuma, od onoga što je dosad rađeno, da se to stavi kao obaveza završavanja i da se dodaju nove teme – objašnjava Janjić.

Korpus novih tema

Korpus novih tema mogao bi da sadrži položaj srpske zajednice na Kosovu, rešenje pitanja međusobnog potraživanja, imovinska pitanja, zajednički nastup za uzimanje novca iz regionalnih fondova, članstvo Kosova u UN… Ukoliko dobije zeleno svetlo iz Evrope, Priština planira da do januara sledeće godine o ovim pitanjima razgovara s Beogradom, a onda bi bila startovana štoperica za period od 18 meseci za završetak pregovora. Prema pisanju Sputnjika, Vašington je smislio plan kako da iz ovog procesa isključi Moskvu.

Milovan Drecun
Albanci se zaluđuju da će ući u UN

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun kaže da su Albanci u velikoj zabludi ako misle da će im se završetkom briselskog procesa normalizacije odnosa otvoriti put ka članstvu u UN.

– Beograd želi da briselski proces bude uspešan. Nemamo ništa protiv da se na dnevni red stave i neke nove teme, kao što su pitanja povratka Srba, rasvetljavanja sudbine nestalih, imovine i statusa SPC, a od tih tema Albanci uporno beže. Ključna stvar je da Albanci daju datum i za realizaciju onoga što je temeljni stub briselskog procesa, a to je formiranje ZSO – naglašava Drecun.

Istorijat dijaloga

8. marta 2011. počela prva runda tehničkih pregovora između Borka Stefanovića i Edite Tahiri

19. oktobra 2012. pregovori podignuti na politički nivo uz učešće Ivice Dačića i Hašima Tačija

19. aprila 2013. potpisan Briselski sporazum

(Kurir)

KOMENTARIJedan komentar

  1. PRVA LINIJA says:

    ZA 18 MESECI UDEO SAVREMENOG NAORUZANJA U RUSKOJ VOJSCI DOSTICE CE OKO 80% STO CE BITI SASVIM DOVOLJNO ZA OBNOVU RUSKIH INTERESA SIROM SVETA, NASE JE SAMO,SAMO DA BUDEMO STRPLJIVI I DA CEKAMO NASE PRIRODNE SAVEZNIKE A VI SIPCI SPREMITE SE, DOLAZIMO...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *