ПЛАН СРБА за будућност

PLAN SRBA za budućnost

20 avgusta 2018

Najava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da bi Srbi trebalo da definišu svoj nacionalni program i definišu državni cilj otvorila je niz pitanja, kao što su — šta bi bila suština novog „Načertanija“, da li bi se ono uklopilo u geostrateške interese velikih sila i postoji li opasnost da Srbi prođu isto kao i devedesetih.

Politički analitičar iz Banjaluke Igor Gajić smatra da je Dodik mislio na ujedinjenje severa Kosova sa Srbijom i Republikom Srpskom. Da li je reč o jedinstvenoj državi ili konfederaciji srpskih država, manje-više nije ni bitno. U principu, Dodik je samo rekao ono što svi znaju i svi misle, samo niko ne želi da kaže.Međutim, Gajić smatra da se interesi velikih sila u slučaju rešavanja srpskih nacionalnih pitanja neće poklopiti.

„Prvo, Zapad i Amerika ne žele jaku Srbiju, a Rusija je želi jer bi joj bila, faktički, jedino uporište na Balkanu. Na Tursku ne mogu da računaju, jer znamo kako se ponaša Turska u svim pregovorima. Kad bi dobili jednu jaku Srbiju sa zaokruženom teritorijom i svojim interesima, Rusi bi mogli da deluju na Balkanu“, kaže Gajić.

On dodaje da je nemoguće sačuvati Kosovo u Srbiji i da bi taj problem trebalo rešiti tako da se sever Kosova pripoji Srbiji, da verski objekti dobiju eksteritorijalni status, da se reši pitanje Trepče i elektrana ne bi li Srbija „počela da živi“.

S druge strane, Republika Srpska je veći problem nego sever Kosova jer se pokazalo da je BiH apsolutno neuspeli eksperiment međunarodne zajednice, ali da niko nema hrabrosti to da prizna. U BiH su utrošene milijarde dolara donacija, veliki deo tog novca je „opran“ i pitanje je šta bi sve isplivalo na videlo kad bi se neko time pozabavio, ističe Gajić.

Politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković kaže da je suštinska stvar u Dodikovom predlogu ideja da se srpsko nacionalno pitanje rešava u celini. On pita zašto bismo rešavali ponaosob neke segmente tog problema na način da zadovoljimo neke druge narode?

„Ako rešavamo pitanje Kosova — rešavamo nacionalno pitanje Albanaca. Srbi eventualno dobijaju deo, ako postignemo kompromis, ali time nije rešeno srpsko nacionalno pitanje. Slažem se da treba nastupati tako da se srpsko nacionalno pitanje celovito rešava, bez obzira na to možemo li ga danas rešiti ili ne. Važno je da jasno kažemo šta hoćemo jer Albanci su se jasno odredili i decenijama se bore za svoj cilj koji će, pre ili kasnije, u velikoj meri realizovati. Naprosto, tako moramo i mi da postupamo“, kaže Anđelković.

Sagovornici Sputnjika su saglasni da se Srbiji i Srbima ne mogu ponoviti devedesete, a Anđelković ističe da se danas promenio svet i da ne bi trebalo da nas plaši reakcija velikih sila.

Oni koji su nas bombardovali devedesetih, prvo RS pa Srbiju, a prethodno su zbrisali Republiku Srpsku Krajinu, nemaju mogućnost da to urade danas. Godine 2000. NATO zemlje su imale četiri puta veći bruto društveni proizvod od Rusije, Kine i još nekoliko njima bliskih država, a danas je samo Kina po BDP-u i paritetu kupovne moći iznad Amerike, dok je čitav NATO ispod Kine, Rusije i Indije, podseća sagovornik Sputnjika.

„Svet se menja i ekonomski i politički, i mi ne bi trebalo da se plašimo zapadne agresije, već moramo nastupiti tako da celovito rešavamo srpsko pitanje. Jer, ako rešimo pitanje Kosova, Zapad će biti mnogo manje zainteresovan za Balkan i pitanje je šta će biti sa Republikom Srpskom sutra. RS se mora rešavati u paketu sa Kosovom, a paralelno bi trebalo postaviti pitanje sudbine Srba u Crnoj Gori i Hrvatskoj“, zaključio je Anđelković.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Milan says:

  Rusi prvo treba da deluju u Rusiji srede svoju pogubnu tajkunsko liberalnu ekonomiju i vrate Ukrajinu. A mi moramo sami da budemo jaki to je buducnost. Sami svojom pamecu da pravimo oruzje koje ce nas stititi i razvijati normalnu narodnu ekonomiju da svi mogu da zive i stvaraju porodice.

  • Miraš says:

   Da Rusi "vrate Ukrajinu" ? Tek to bi i Rusiji i Ukrajini donelo velike gomile problema. Ne očekujem da će se Rusija direktno baviti Ukrajinom. Ukrajina je nezavisna država već više od četvrt veka i stvarno jeste reč o većoj državi te najviše ima smisla očekivati da Ukrajina samostalno vodi o sebi računa. Ako bi se celokupni odnosi Zapad - Istok popravili verovatno bi splasnula i podela unutar Ukrajine. Da li će se to uopšte desiti? Za šta će se odlučiti Ukrajina i kako će proći ako se odnosi Zapad-istok još više pogoršaju?

 2. Miraš says:

  Andjelković "Jer, ako rešimo pitanje Kosova, Zapad će biti mnogo manje zainteresovan za Balkan..." - Kakav promašaj analitičara! Tek onda bi Zapad bio zainteresovan za ostatak Balkana, za krnju Srbijicu i BIH, a zbog daljeg širenja NATO-a. Srpska sada jeste u nezgodnoj i prilično izprovociranoj poziciji jer ako vlasti Srbije idu za tim da poklone KIM te da krnja Srbijica nastavi ka EU ali i ka NATO-u, onda su to i veoma loši nagoveštaji za Srpsku. Dakle nije u pitanju nacionalna homogenizacija Srba na Balkanu kao što to izgleda na prvi pogled, nego jedan veći deo srpskog naroda van Srbije i u BIH biće prepušten veoma nepovoljnim dogadjajima slično kao i bivša RSK! Vučić ponekad razmetljivo kaže "nije ovo vreme kada je Milošević uvodio sankcije Srbima preko Drine". Stvarno nije to vreme, nego je još puno gore jer sada ne mora ni jedna ružna reč da se uputi iz Srbije prema Srpskoj, može svaka da bude slatkorečiva i istovremeno može da im se napravi baš velika šteta! Da će to biti tako jasno je i po onome što godinama rade strani posmatrači, strane sudije i ambasadori i druge strane službe u BIH.

 3. Miraš says:

  Gajić "Rusija želi jaku Srbiju jer bi joj bila, faktički, jedino uporište na Balkanu." - Još jedan promašaj analitičara! Srbija je takvu mogućnost Rusiji već uskratila jer medju nečlanicama NATO-a Srbija ima po težini najveće i najbliže sporazume sa NATO alijansom, a osim toga članica je i mini NATO-a borbena grupa Helbrok za koju se ne zna u šta za kratko vreme može da se pretvori. ... Južno slovenska plemena oduvek su bila medjusobno ljubomorna i svadljiva, a sada su nakon minulih medjusobnih ratova u pretećem neprijateljskom miru, sve njihove veze sa Zapadom, haos koji je ovde posadio i razvio i sam Zapad, pa kakve god interese da ovde Rusija ima oni nisu toliko značajni u poredjenju sa tim kakva če ih glavobolja tek ovde snaći., Ovde kod nas samo će djavo lično rado doći jer ima čemu da se veseli. Imaju Rusi pametnijeg posla, nisu poludeli da se bave balkanskim pomračinama. Balkan će dugo vremena biti veoma zaostao i sve jadniji region.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *