„ПЛАН ВАШИНГТОНА ЈЕ ПРОПАО, НАТО ЈЕ СТРАШНО ОСЛАБЉЕН“

„ПЛАН ВАШИНГТОНА ЈЕ ПРОПАО, НАТО ЈЕ СТРАШНО ОСЛАБЉЕН“

24 априла 2024

Бајден је погрешио када је рекао да су САД „најмоћнија држава на свету“ јер истина је да амерички ресурси и моћ нису неограничени, истиче некадашњи саветник Пентагона.

Покушаји Вашингтона да нанесе фаталну штету Русији и дестабилизује њену владу не само да су пропали већ су довели до драстичног слабљења НАТО-а и пољуљаног имиџа Сједињених Држава широм света – сукоб у Украјини је показао да ни америчка моћ ни њени ресурси нису неограничени, пише бивши саветник Пентагона Даглас Макгрегор за „Американ конзерватив“.Према речима пензионисаног пуковника, када је Русија послала трупе у источну Украјину у фебруару 2022. године, није имала план да успостави трајну контролу над том територијом; њена ограничена акција је била изнуђена будући да је Москва инсистирала на томе да Украјина буде неутрална територија која ће бити тампон између Руске Федерације и НАТО-а.

То што Запад није испунио обећања о неширењу Алијансе ка руским границама, те признање некадашње канцеларке Ангеле Меркел да су Мински споразуми донесени с идејом да се кијевском режиму купи време да војно ојача, само је потврдило Русији да не верује западним обећањима да ће поштовати, а камоли спроводити украјинску неутралност.

„Стратегија готово трогодишњег неограниченог финансирања из Вашингтона за напредно оружје и подршку у прокси рату што треба да уништи Русију испала је смешна, као и покретање принудних мера – економских, дипломатских и војних – широм Североатлантске алијансе са циљем наношења фаталне штете Русији и дестабилизацији њене владе. Нереални приступ Вашингтона је пропао и сада није Русија већ НАТО фатално ослабљен“, пише Макгрегор.

Дакле, додаје бивши саветник Пентагона, „бренд“ Вашингтона је у великој мери уздрман и ослабљен.

Погубно је било уверење Сједињених Држава да би могле да искористе моћ НАТО-а за

стратешку победу над Русијом тако што ће наоружати Украјинце да се боре за Запад. Вашингтон није узео у обзир могућност да Украјина може за изгуби.

Та чињеница треба да доведе у питање нови хладни рат против Русије, Kине и Ирана, констатује Макгрегор, те додаје да је председник САД Џозеф Бајден погрешио када је рекао да су САД „најмоћнија држава на свету“. Истина је да амерички ресурси и моћ нису неограничени.

(РТ Балкан)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Ćifutski primat na križu says:

    Prepotentni anglosaksonski fašisti hvale svog "konja" ali sve više država, posebno kolonija se odvaja od njih i lišavaju ih resursa a pridružuju Rusiji i BRICS-u povećavajući bogatstvo saveza slobodnih naroda i njihovih država. Srbija, u koji će savez? Valda neće u isti sa balkanskom "braćom", pustimo njih nek oni "uživaju" život u NATO/EU rajhu a mi pametnije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u