„ПЛАН ВАШИНГТОНА ЈЕ ПРОПАО, НАТО ЈЕ СТРАШНО ОСЛАБЉЕН“

„PLAN VAŠINGTONA JE PROPAO, NATO JE STRAŠNO OSLABLJEN“

24 aprila 2024

Bajden je pogrešio kada je rekao da su SAD „najmoćnija država na svetu“ jer istina je da američki resursi i moć nisu neograničeni, ističe nekadašnji savetnik Pentagona.

Pokušaji Vašingtona da nanese fatalnu štetu Rusiji i destabilizuje njenu vladu ne samo da su propali već su doveli do drastičnog slabljenja NATO-a i poljuljanog imidža Sjedinjenih Država širom sveta – sukob u Ukrajini je pokazao da ni američka moć ni njeni resursi nisu neograničeni, piše bivši savetnik Pentagona Daglas Makgregor za „Amerikan konzervativ“.Prema rečima penzionisanog pukovnika, kada je Rusija poslala trupe u istočnu Ukrajinu u februaru 2022. godine, nije imala plan da uspostavi trajnu kontrolu nad tom teritorijom; njena ograničena akcija je bila iznuđena budući da je Moskva insistirala na tome da Ukrajina bude neutralna teritorija koja će biti tampon između Ruske Federacije i NATO-a.

To što Zapad nije ispunio obećanja o neširenju Alijanse ka ruskim granicama, te priznanje nekadašnje kancelarke Angele Merkel da su Minski sporazumi doneseni s idejom da se kijevskom režimu kupi vreme da vojno ojača, samo je potvrdilo Rusiji da ne veruje zapadnim obećanjima da će poštovati, a kamoli sprovoditi ukrajinsku neutralnost.

„Strategija gotovo trogodišnjeg neograničenog finansiranja iz Vašingtona za napredno oružje i podršku u proksi ratu što treba da uništi Rusiju ispala je smešna, kao i pokretanje prinudnih mera – ekonomskih, diplomatskih i vojnih – širom Severoatlantske alijanse sa ciljem nanošenja fatalne štete Rusiji i destabilizaciji njene vlade. Nerealni pristup Vašingtona je propao i sada nije Rusija već NATO fatalno oslabljen“, piše Makgregor.

Dakle, dodaje bivši savetnik Pentagona, „brend“ Vašingtona je u velikoj meri uzdrman i oslabljen.

Pogubno je bilo uverenje Sjedinjenih Država da bi mogle da iskoriste moć NATO-a za

stratešku pobedu nad Rusijom tako što će naoružati Ukrajince da se bore za Zapad. Vašington nije uzeo u obzir mogućnost da Ukrajina može za izgubi.

Ta činjenica treba da dovede u pitanje novi hladni rat protiv Rusije, Kine i Irana, konstatuje Makgregor, te dodaje da je predsednik SAD Džozef Bajden pogrešio kada je rekao da su SAD „najmoćnija država na svetu“. Istina je da američki resursi i moć nisu neograničeni.

(RT Balkan)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ćifutski primat na križu says:

    Prepotentni anglosaksonski fašisti hvale svog "konja" ali sve više država, posebno kolonija se odvaja od njih i lišavaju ih resursa a pridružuju Rusiji i BRICS-u povećavajući bogatstvo saveza slobodnih naroda i njihovih država. Srbija, u koji će savez? Valda neće u isti sa balkanskom "braćom", pustimo njih nek oni "uživaju" život u NATO/EU rajhu a mi pametnije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *