ПЛАН ЗА АМЕРИЧКУ БАЗУ НА КОСОВУ – СВЕ ЗБОГ НАПАДА НА РУСИЈУ

PLAN ZA AMERIČKU BAZU NA KOSOVU – SVE ZBOG NAPADA NA RUSIJU

23 novembra 2022

Americi je stalo da sada dominira na Balkanu da bi na svaki način smanjila mogućnost uticaja Rusije na ovaj region i otuda priča koja potiče navodno iz Prištine, a u stvari je zahtev SAD da ima stalnu vojnu bazu na Kosovu i Metohiji.

Ovo je mišljenje Ljubinka Đurkovića, penzionisanog pukovnika Vojske Srbije i komandanta drugog bataljona 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije tokom bitke na Košarama.Ministar odbrane u privremenim prištinskim institucijama Armend Mehaj ponovo je zatražio uspostavljanje stalne američke vojne baze na Kosovu i Metohiji. Mehaj je taj zahtev izneo na sastanku sa američkom kongresmenom Ričijem Toresom, uz ocenu da bi stalna američka vojna baza na Kosovu služila kao garancija bezbednosti, mira i opšte stabilnosti regiona.

Preko Prištine do Rusije

„Amerika u okviru misije Kfor, koja je pod komandom severoistočne NATO komande već ima svoju bazu Bondstil, ali sada želi da se dodatno osigura i dobije bazu koja ne bi bila vezana za misiju Kfora,“ smatra pukovnik Đurković.

Po njegovom mišljenju, uz ostale NATO, odnosno američke vojne baze u okolnim državama kao što je ona u Albaniji, strateški gledano baza na Kosovu i Metohiji bi im omogućila i da sa balkanske strane mogu da „drže pogled“ na Rusiju.

„Amerika od Kosova i Metohije želi da stvori svoj „nosač aviona na kopnu“ koji im je potreban za konačni obračun koji oni planiraju sa Rusijom,“ uveren je naš sagovornik.

San iz sedamdesetih

Njihov operativni zadatak koji, kako kaže Đurković, ako ćemo da budemo iskreni u začetku nije njihov, već britanski jeste da u konačnom obračunu sa Rusijom krenu iz dva pravca.

„Dakle, oni već sada spremaju teren da u narednih sedam do deset godina, a možda i ranije krenu u konačni obračun sa Rusijom, što im je cilj još od sedamdesetih godina, kako bi je rasparčali i došli do njenih energenata. Prvi pravac bi išao preko Evrope, odnosno preko Austrije, Češke, Slovačke, Poljske i Nemačke, a drugi pravac je balkanski pravac koji bi išao preko Albanije, Kosova i Metohije (Srbije) a da osnova bude u Italiji kako bi preko mora prebacivali i svoje snage i naoružanje i tako dalje,“ navodi Đurković.

Dakle, kako kaže, nije ovde reč ni o Prištini ni o bezbednosti već o opasnom planu Amerike koji samo na ovom prostoru odnosno na tlu Kosova i Metohije vidi dobru stratešku tačku za svoje ciljeve.

Šta može Srbija

Na pitanje šta može s tim u vezi da uradi Srbija, Đurković kaže da Srbija može samo diplomatskim putem da pokuša da zaustavi ovu američku nameru i to tako što će od Ujedinjenih nacijam, odnosno Saveta bezbednosti zatražiti da eventualno donese Rezoluciju koja bi to onemogućila i gde bi iznela razloge za to od kojih je prvi da Kosovo nije država, već je u sastavu Srbije po Rezoluciji 1244.

Podsećanja radi, Amerika već gradi dve baze u Albaniji od kojih je jedna namenjena za takozvani „sajber rat“, dok je druga pomorskog karaktera. Dodajmo i da su uslovi za izgradnju stalne američke baze na KiM daleko jeftiniji nego u bilo kom drugom delu regiona, plus blizina i sa Albanijom, Crnom Gorom preko koje je blizu Republika Srpska, Severna Makedonija…

Izlazak na more na dve strane i uopšte kompletna infrastruktura koja postoji u regionu od puteva do blizine svih potencijalno neuralgičnih bezbednosnih tačaka joj ide na ruku, da bi se na Kosovu Amerika vojno stacionirala za stalno.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Luka says:

  Vweovarno je to i pravi razlog za temeljne infrastruturne izgradnje pravcem Drač, Tiranapa dalje na istok čak i pre još nerealizovanog tzv "jonskog autuputa " koji bi " išao "pararlellno sa crnogorskom obalom od Hrvatske do Skadra i dalje na jug ka Grčkoj a iz nje dakje na istpk ( iako istočni krak te i takve očigledno vojne zamisli u Grčkoj već postoji ).

 2. milorad5 says:

  nema ništa od neke baze na kosovu to je čista strateška i taktička budalaština,i bondstil treba da se zatvori uskoro,eventualno mogu da ostave to kao rezervni aerodrom za sletanje oštećenih aviona ali i to je bezveze.Sve što amerikancima treba već imaju oni u rumuniji i bugarskoj.Teško i jednima i drugima kad počne rokanje.

  • bilje says:

   Zvuci mi nesto poznato.JeL'to beše plan-prognoza Slobodne Europe iz 1999-JUGOISTOCNA EVROPA!!!A gde su SRBI u toj prici???

 3. Archelay says:

  Ovo je moglo do ulaska Rusa u Ukrajinu.Cudi me sto komentatori nisu pomenuli Iran,Siriju i Irak?Prema tome,okrenula se situjacija u svetu za 360 stepena.

 4. Istina says:

  Izbaciti okupatora

 5. Gagi says:

  Ovaj vajni analiticar i pukovnik sve lepo navodi, sta bi trebalo. Samo nije naveo od koga prima apanazu za svoj zivot, takodje ne navodi, da bi prvo trebalo razvaliti "nevidljivu" bazu zapadnih spijuna i izdajnika u svojoj drzavi. To naravno nije vazno dok zivot ide ovako kako ide i dok besplatan zivot redovno pristize svakog meseca. Koji su TO demagozi i prevaranti, da covek NE poveruje. Ima takvih strucnjaka i autoriteta na pretek, sve znaju, samo pojma nemaju ko rasproda Srbiju za taj njihov udoban zivot i "strucnu mudrost". Na TO odgovora nemaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *