ПЛАН ЗА БАЛКАН – „Мини Југославија“

PLAN ZA BALKAN – „Mini Jugoslavija“

22 jula 2017

„Trenutna politička situacija na zapadnom Balkanu čini zajednički prijem zemalja te regije u Evropsku uniju još hitnijim“, kaže u razgovoru za „Al Jazeeru“ Erhard Busek, nekadašnji vicekancelar Austrije i član Narodne stranke u toj zemlji.

„Naravno da Putin vrši pritisak“

Dugogodišnji koordinator Pakta za stabilnost kaže da je u odluci Evropskog saveta iz 2003. godine navedeno kako bi sve zemlje Balkana trebalo da budu primljene u EU, iako se ne mora desiti da budu primljene u isto vreme.

Iako EU različitim merama, kao što su Transportna unija i Naučna fondacija zapadnog Balkana, koju je inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel, pokušava da zemlje zapadnog Balkana drži zajedno, čini se da je regija razdvojenija nego ikad.

Iako se proteklih nedelja u medijima pojavila informacija da EU pokušava da uspostavi „mini Jugoslaviju“ na prostoru zapadnog Balkana, Busek tvrdi da to ne dolazi u obzir. Moguće je, kaže, samo govoriti o punom članstvu zemalja regije u EU, jer kroz njega dolazi i potrebna stabilnost.

Nova premijerka Srbije Ana Brnabić je u intervjuu za novinsku agenciju „Blumberg“ rekla da će se Srbija, ukoliko bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u EU, odlučiti za ovo drugo. Posle toga je transkript intervjua morala da odnese ruskom ambasadoru u Srbiji. Kazala je da su njene reči pogrešno interpretirane.

Busek tvrdi da su komentari „o pogrešnoj interpretaciji“ ne samo svakodnevnica na Balkanu, nego generalno u politici.

– Naravno da Rusija pokušava da izvrši pritisak, jer nije zainteresovana za stabilnost Balkana. Strategija Vladimira Putina je da stvori labilnu situaciju (Pridnjestrovlje, Nagorno Karabah, istočna Ukrajina) da bi tako povećao svoj uticaj.  Moraće se s Rusima dugo razgovarati o tome da i oni treba da budu zainteresovani za stabilnost Balkana – zaključio je Busek.

KOMENTARI6 komentara

 1. Uf says:

  Tekst je veoma glup.

  • Batina says:

   Posebno taj idiot busek, cuj Putin oce nestabilnost, a eto oni jadni se bore za stabilnost pa I kroz (ne)milosrdne andjele. Nema tako ruzne rijeci u srbskom jeziku da bi se opisala njihova (zapadnjacka) nakaradnost.

 2. DUSKO says:

  PA MI SMO SRBI BILI VEC JEDNOM U JUGOSLAVIJI I KAKO SMO PROSLI NAJGORE , A MI SMO JE STVORILI !! NI SLUCAJNO JER U OVOJ NOVOJ JE PREDVIDJENO DA SRBI NESTANU KAO NAROD !!! I OVAJ NAS ALEKSANDAR VUCIC ZAGOVARA TU NEMACKU IDEJU !!1

  • Batina says:

   On je njihov.

 3. Beli Orao says:

  Samo se budala spotiče na jedan te isti kamen dva puta!

 4. padre says:

  Dakle, to je stvarno izvrnuta logika, prvo posvađaš narode, da se zakrve i onemoguće svaku mogućnost za suživot, pa jih onda kudiš, što se svađaju, kad bi mogli lepo zajedno da žive!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *