ПЛАН ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ ЦЕЛОГ КОСОВА направљен је 2000. године

PLAN ZA PREUZIMANJE CELOG KOSOVA napravljen je 2000. godine

9 jula 2017

(foto: Zoran Šaponjić)

Euleksov tužilac Danilo Kačareli označio je grupu bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) kao „ključne organizatore“ martovskog pogroma 2004. godine, piše prištinski portal „Kalzo“ a prenosi „Sputnjik“. Organizatori su imali podršku najviših struktura OVK.

Kako navodi „Sputnjik“, tužilac u obrazloženju zahtjeva za hapšenje pripadnika ove grupe (koji ima 41 stranicu), tvrdi da je grupa formirana krajem 2000. godine sa namjerom da „počne tajni rat radi preuzimanja cijele teritorije Kosova* naseljene Albancima“.

Euleks je, kao organizatore nasilja, naveo Bedrija Krasnićija, Aljbana Dizdarija, Bajrama Kimkarija i Faika Krasnićija, navodeći da su oni „dobijali naređenja od visoko rangiranih komandanata OVK, koji su, u međuvremenu, zauzeli važne političke položaje“.

„Slijedeći ta naređenja, oni su bili uključeni u nekoliko ubistava, terorističkih napada, zasjeda, otmica i ostalih ozbiljnih nedjela,“ kaže se u izveštaju i ističe: „Oni su bili ključni igrači u organizovanju i sprovođenju nereda od 17. do 19. marta“.

Martovski pogrom još uvijek predstavlja zločin bez kazne. U talasu nasilja 17. i 18. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji stradalo je 19 civila, 950 ljudi je povrijeđeno, a 4.000 protjerano. Uništeno je više od 900 objekata, uključujući 35 srpskih crkava i manastira, među kojima i crkva Bogorodica Ljeviška u Prizrenu.

Međunarodne misije su u nekoliko navrata mijenjale mišljenje o tome šta se zapravo dogodilo. Nakon martovskog nasilja uhapšeno je 270 Albanaca, 143 osobe su osuđene, većina na novčane, a 67 na zatvorske kazne, ali ne i glavni akteri iz političkih struktura i redova bivše OVK.

Podsjetimo, tadašnji komandant Južnog krila NATO-a Gregori Džonson je nerede ocijenio kao organizovane, da bi čelnici međunarodnih misija, kasnije izjavili da je martovski pogrom bila „spontana reakcija“.

„Istraga italijanskog istražitelja Danila Kačarelija došla je do dokaza da je ta grupa imala na raspolaganju desetine ‘kalašnjikova’, ručnih granata, mitraljeze kalibra 12.7 milimetara, što je dopremljeno iz Albanije za ‘slučaj da stvari krenu naopako’,“ piše „Sputnjik“ i dodaje:

„U dokumentu se, takođe, navodi da je ta grupa posle martovskih događaja ‘malo izgubila podršku iz političkih krugova, posebno u zoni Dukađin’. Dukađin je albanski naziv za Metohiju, kojom od kraja rata na Kosovu* apsolutnu vlast ima porodica lokalnog komandanta OVK u tom kraju Ramuša Haradinaja.“

Ovaj dokument objavljen je nekoliko dana pošto je grupa Albanaca uhapšena zbog ubistva dvojice pripadnika Unmikove policije 23. marta 2004. godine nedaleko od Podujeva.

Kosovo* – privremeno okupirana južna srpska pokrajina

IN4S

KOMENTARIJedan komentar

  1. Djordje says:

    KOSOVO NISU PREUZELI SIPTARI VEC NATO FASISTI KOJIMA JE PRUZENA PUNA POMOC PETE KOLONE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *