ПЛАНЕТА ЈЕ ИЗГУБИЛА БИТКУ: Последице климатских промена се не могу зауставити (ВИДЕО)

PLANETA JE IZGUBILA BITKU: Posledice klimatskih promena se ne mogu zaustaviti (VIDEO)

10 marta 2017

641874_untitled_f

Naučnici upozoravaju da čak iako vlade država sveta uspeju da postignu svoj cilj i ograniče porast globalnih temperatura ispod dva stepena Celzijusa, to neće sprečiti otapanje leda u Severnom ledenom okeanu, kao ni njihov nestanak i to u toku letnjih perioda u ovom veku.

Led se polako smanjivao u poslednjih nekoliko decenija, oštećujući staništa divljih životinja kao i ona gde žive razna domorodačka plemena.

Pariskim sporazumom iz 2015. godine, vlade su uspostavile cilj da se smanji porast prosečnih globalnih temperature ispod dva stepena Celzijusa.

– Cilj da se temperature spusti ispod dva stepena neće biti dovoljno da se spreči nestanak leda – napisali su Džejms Skrin i Danijel Vilijamson sa Ekstera univerziteta u „Nature Climat Change“ magazinu.

Oni su procenili da postoji 73 posto verovatnoće da led nestane na leto u ovom veku, a i da će prosečna temperatura da poraste za tri stepena prema trenutnim globalnim trendovima, piše Guardian.

– Za samo 40 godina, prepolovljena je letnja pokrivenost ledom u tom podneblju – rekao je Tor Eldevik, profesor iz Istraživačkog centra za klimatske pormena sa jednog norveškog univerziteta, koji nije bio deo ovog istraživanja.

On je predvideo da će led da nestane u Severnom ledenom okeanu u narednih 40 godina, ako se uzmu u obzir aktuleni klimatski trendovi.

KOMENTARI4 komentara

 1. kuka says:

  Ne znam kako ostali, ali ja ovo globalno otopljavanje jako teško podnosim, naročito zimi. Ovu moju štenaru nikako ne ne uspevam da zagrejem preko 18 stepeni.

 2. Branko Samac says:

  Lažu vas novinari!!! Kako možete da progutate tu glupu globalističku priču o "globalnom" zagrijavanju??? Prvo što morate da znadete jeste to da je nivo mora mjerni uređaj za proveru. Zašto- pa zato što leda ima na kapama da digne nivo mora za 66 metara. 1% od 66 metara je 66cm. Da li je došlo do podizanja mora za 66cm???? Pa nije idioti- pa nehvatajte se za glupe priče!

 3. zoka says:

  Priroda je uvijek u ravnoteži. Priroda nemilosrdno uzvraća udarac onima koji su "iznad prirode"

 4. anđe says:

  To se zove temperaturna inercija. Tamo gde je pre 50 godina bio sneg i led danas je samo pučina i more, sve se menja. Ali ne brinite narode, Onaj koji je sve kreirao obnoviće sve iznova, mi brinemo za mnogo a treba samo jedno a to je spasenje u Gospodu našem i Spasitelju Isusu Hristu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *