ПЛАНСКО ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ: Данас 23 године од злочина Орићевих војника

PLANSKO ETNIČKO ČIŠĆENJE: Danas 23 godine od zločina Orićevih vojnika

12 jula 2015

Srebrenica3-750x563U Srebrenici će danas biti obilježene 23 godine od stradanja 69 srpskih civila i vojnika, koje su ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića na Petrovdan 1992. u srebreničkim selima Zalazje i Sase i bratunačikim Biljača i Zagoni.

Nakon liturgije u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i delegacije Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te srpskih članova opštinske vlasti posjetiće mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja i prislužiti svijeće za pokoj duša nastradalih.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju biće služen parastos za Srbe ubijene na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Time će biti završen program tradicionalne memorijalne, humanitarne i kulturno-sportske manifestacije „Petrovdanski dani“, koja se organizuje kao znak sjećanja na poginule Srbe.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu 1992. godine, jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića upale su 12. jula u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog dana u borbi „prsa u prsa“ ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su zarobljena.

Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Posmrtni ostaci 10 nestalih Srba slučajno su ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Identifikovani su i sahranjeni godinu dana kasnije, na Petrovdan 2012. Posmrtni ostaci dva nestala Srbina pronađeni su i sahranjeni ranije.

Organizator današnjeg pomena je Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

(RTRS)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Aleks says:

    A Vučića nije bilo da se pokloni rađe ide dušmanima nego svojima da se pokloni...Niko nema više obraza ni kičme osnovne morale ..Mogu mislit kako se osečaju srbi koji su izgubili svoje najdraže u ratu a političari idu da se poklone dušmanima bruka. Ajde da pre toga ode pa se pokloni srbskim žrtvama pa kaže e sad moramam i na onu stranu vrši se pritisak radi reda.. A naravno uvek su se krile brojke stradalih i prognanih srba u ratu trebalo bi za svaki grad i selo da se servira svetskoj javnosti i vrti dan noč pa nisu samo balije stradale ko je počeo da sere.. več 89g..ali ako se samo čuti pljuju te svi sa svih strana ...Hrvati u Jastrebarskom pobiše 43000 srbske dece u 44 dana jes da ne u ovom ratu ali dali ko zna za to u svetu...pored još 3000 židovske i 5000 romske dece ..znate šta je to dnevno preko 1000 i to klali...Pa jih pokopavali ko maćiće izvan groblja što se nije tu decu odkopavalo pa prenelo negde na naš teritorij da bar počivaju na svojoj zemlji a ne kod dušmana ...a predhodno su jim pobili roditelje po kučama i logorima...Sve srbi ginu gube teritorij i stalno agresori i oni ugrožavaju...To je zato ljudi moji što se nema kičme predaše sve u hag naši su zločinci a njihovi heroji nema više morale ..niko nebrani više čast niko se ne protivi iako zna da je u pravu..Ako se ovako nastavi raskomadat če nas Kosovo , R Srbska , Vojvodina , Preševo , Sanđak ...morala na psu ..gurate u Nato a nato ubijo našu decu i to se krije koliko vojnika je poginulo šta sutra reči roditeljima od te poginule dece... Nato naš saveznik..Neznam ako več moram da se bratimo sami nemožemo uništeni smo načisto šta fali rusima bar oni su se pokazali u više navrata poplave , veto...jebiga nisu nas branili 99g to jim zameram ali tad je bio Jelcin pijandura predsednik...Nude nam tržište , neku prespektivu bar...ljudski odnos ne ponižavaju nas ,ne podržavaju naše dušmane..drže se bar osnovnih principa ja neshvačam ..srbske političare Nikolič je kao mi čemo sa rusima a posle dodje na vlast i ukenjo se...šta je nemože se biti više nesvrstna niko od vas nije Tito i ODJ..ebite zapad ..beži vam sav pametan svet iz srbije ko može ..niko negleda 5 godina unapred samo svoje dupe...Treba se nešto činiti inače ode sve u PM jadan narod svi nas napadaju a nesmeš ni da se braniš više na kučnom pragu...zar nije evidentno da nemaju interesa da nas puste na miru...pa kad je tako...sa rusima pa sa rusima bolje da oni imaju bazu na jugu srbije bar če neko da nas brani nego da nato šeta po srbiji kako voli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *