„Plata od 500.000$? Hvala, malo je“

„Plata od 500.000$? Hvala, malo je“

12 januara 2014

google.Jedan programer Gugla odbio je godišnju platu od 500.000 dolara u drugoj kompaniji, jer je bila premala u odnosu na 3 miliona koje zarađuje na sadašnjem poslu.

Zahvaljujući novcu kojim raspolaže, Gugl je apsolutni pobednik u trci za talentima u Silicijumskoj dolini. Poslednji dokaz za to je priča osnivača jedne uspešne startap firme koji je ponudio posao jednom Guglovom programeru, i to za godišnju platu od 500.000 dolara.

Osnivač startapa kaže da ga je programer „otkačio“, zahvalivši se na ponudi uz objašnjenje da u Guglu zarađuje tri miliona dolara godišnje.

Plata od tri milina dolara godišnje, pa čak i od 500.000 dolara godišnje, je prilično iznad prosečne zarade u Silicijumskoj dolini.

Lovac na talente Skot Parsel kaže da se godišnja plata softverskih inženjera koje angažuje, kreće oko 165.000 dolara. Prosečna osnovna plata za inženjere u Guglu iznosi 128.000 dolara godišnje.

Ali zarade u Silicijumskoj dolini mogu i vrtoglavo da rastu, daleko više od pomenutih tri miliona dolara. Tako je potpredsednik Tvitera Kristofer Fraj prošle godine zaradio čak 10,3 miliona dolara.

Gugl, inače, uživa reputaciju kompanije koja uvek uspeva da pridobije i zadrži ljude koje želi. Gugl je npr. uspeo da skloni Endija Rubina sa mesta šefa za razvoj Androida, a da ga ipak zadrži u kompaniji, gde trenutno radi na razvoju robota.

To je zasluga direktora Lerija Pejžda koji se potrudio da Gugl pretvori u mesto gde bistri ljudi dobijaju šansu da učestvuju u veoma ambicioznim projektima rešavanja zahtevnih problema. Pre nego što je „preuzeo fotelju“ u Guglu 2011. godine, mnogi kadrovi su napuštali kompaniju i odlazili u konkurentske firme poput Fejsbuka i Tvitera.

Situacija je sada potpuno drugačija. Mada, veliki faktor u svemu tome ima i ogroman novac kojim Gugl raspolaže.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *