Плате мање до пет евра

Plate manje do pet evra

24 decembra 2016

cg-plate-manje-2_620x0

NE jenjava polemika na račun mera u budžetu za narednu godinu, koji je utvrdio kabinet Duška Markovića. U Vladi Crne Gore veruju da će restriktivni potezi doneti boljitak građanima već u prvom kvartalu 2017. godine. Računaju na uštedu od 126 miliona evra samo na osnovu smanjenja naknada majkama sa više dece i umanjenja plata najplaćenijim funkcionerima

Uz to, predviđeno je da se u naredne dve godine zaposlenima u javnom sektoru zamrzne obračunavanje minulog rada u bruto zaradi, koja za svaku započetu godinu radnog staža do deset godina iznosi pola procenta. Za one koji imaju više od 20 godina radnog staža obračunava se 0,75 odsto, dok je vrednost za zaposlene koji imaju preko tri decenije rada, iznos jedan odsto.

Ova (ne)očekivana mera izazvala je reakcije zaposlenih, a u međuvremenu su se oglasili i iz Ministarstva finansija. Pojašnjavaju da se minuli rad ne ukida, već da nema povećanja zarada kroz usklađivanje te naknade u bruto zaradi u dve naredne godine.

– Zaposlenima u javnom sektoru minuli rad ostaće na nivou ove godine. Na primer, ako je plata 500 evra, radniku koji ima deset godina staža neće rasti zarada dva ili tri evra. Oni koji imaju 20 i više godina neće primiti dodatnih 3,4 evra, dok oni koji imaju 30 i više godina rada, naredne i 2018. neće dobijati u neto zaradi dodatnih 4,6 evra – objašnjavaju u resornom ministarstvu. Primenom ove mere ušteda je 2,8 miliona.

I dok izvršna vlast tvrdi da ove mere neće ugroziti standard, iz sindikata stižu oštre kritike. U Uniji slobodnih sindikata ocenjuju da će se teret „loše vođene ekonomske politike“, ponovo svaliti na leđa građana i ugroziti standard osiromašenih porodica.

– Vidimo da raste javni dug. Očigledno zbog izgradnje auto-puta, kredita koji je uzet, ali to nije razlog da građani i dalje plaćaju ceh loših privatizacija, zaduživanja i olakšica za investitore – kazao je za „Novosti“ Srđa Keković, generalni sekretar Unije SS. – Ima načina da država na drugi način napuni budžet. Konkretno da povećaju porez na dobit koji je najniži u regionu, da oporezuju luksuz, uvedu taksu na finansijske transakcije, naplate poreski dug koji je prešao 700 miliona evra, a Vladin je plan da u narednoj godini od tog iznosa naplati samo dva odsto.

KEKOVIĆ NAJAVIO PROTESTE

PREDSTAVNICI Unije slobodnih sindikata Crne Gore najavili su proteste zbog Vladinih mera ekonomske politike koje su, kako tvrde iz te radničke asocijacije, protivne interesima građana i zaposlenih. Keković je kazao da su imali neuspešan sastanak sa premijerom Markovićem, na kojem su pokušali da ga ubede da povuče mere ekonomske politike koje je usvojila zajedno sa budžetom za narednu godinu.

STANDARD

PREMIJER Duško Marković ocenjuje da zamrzavanje obračuna minulog rada neće ugroziti standard zaposlenih u javnom sektoru. – Nismo se opredelili na progresivno oporezivanje u celoj ekonomiji, zato što bi novi porezi pojačali sivu ekonomiju, a povećao bi se i neformalni rad, smanjila zaposlenost – rekao je Marković.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *