ПЛАТИЋЕТЕ НАМ ЗА ОВО! Шојгу је БЕСАН KАО РИС, једна европска земља је ПЉУНУЛА НА РУСKУ СВЕТИЊУ

PLATIĆETE NAM ZA OVO! Šojgu je BESAN KAO RIS, jedna evropska zemlja je PLJUNULA NA RUSKU SVETINJU

12 aprila 2020

Proteklih dana je eskalirao diplomatski sukob nakon što su u Pragu, uz podršku gradske uprave, srušili veliki spomenik oslobodiocu češke prestonice 1945. godine, maršalu Crvene armije Ivanu Konjevu.

Naime, 3. aprila je uz pomoć dizalice i užadi u Pragu srušen je spomenik maršalu Ivanu Konjevu. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu 9. aprila je napisao pismo čelniku češke vojske Ljubomiru Metnaru tražeći od njega da preda srušeni spomenik Moskvi. Prag je odbio da udovolji ruskoj strani i rekao da će spomenik „verovatno biti premešten u Muzej XX veka“, objekte koje su mnoge zemlje istočne Evrope odabrale da tamo smeste sve nepoželjne spomenike, umesto da ih unište.Kasnije su u Pragu rekli da premeštanje spomenika maršalu Konjevu ne krši postojeće međunarodne ugovore između Češke i Rusije, a zakone koji su nedavno usvojeni u Rusiji na tu temu proučiće pravnici.

Zbog ovog posljednjeg u nizu čina vandalizma, Vladimir Putin je u utorak potpisao zakon o kaznenoj odgovornosti za uništavanje ili oštećenje spomenika braniteljima domovine u Rusiji i inostranstvu. Zakon se odnosi na spomenike učesnika Velikog domovinskog rata, koji za sve narode Rusije i njihove potomke, bez obzira na ideologiju, etničku ili versku pripadnost ima posebno mesto u kolektivnoj memoriji. Zakon koji je potpisao Putin omogućava Istražnom odboru Rusije da otvori krivičnu prijavu za rušenje spomenika maršalu Konevu u Pragu.

Nakon istrage će dokumenti biti poslani svim međunarodnim telima u kojima je Rusija zastupljena, uključujući Interpol.

– Jasno je da nema govora o obnovi spomenika. To se dogodilo usled nacionalističkog besa lokalnih vlasti u Pragu. I oni će biti nagrađeni prema svojim nedelima – rekao je ruski senator Franz Klincevič, komentarišući situaciju oko spomenika maršalu Ivanu Konjevu u Pragu.

– Prema trenutnom ruskom zakonodavstvu, ovo je kazneno delo – rekao je Franz Klincevič, uticajni član Odbora Veća Federacije za odbranu i bezbednost.

– Otvoren je kazneni slučaj, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obratio se predsedniku Istražnog odbora Ruske Federacije Aleksandru Bastrijkinu, tako da se sprovode potrebne istražne radnje. Ali osim toga, čin čeških vlasti moralni je i etički zločin ljudi koji ne poštuju sećanje na svoje pretke, ne sećaju se njihove istorije i čine ovakva svetogrđa. Ova akcija će imati pravne posledice – dodao je senator.

– U Češkoj su tvrdili da će spomenik biti restauriran ili premešten na drugo mesto. Ali sudeći po tome kako je varvarski srušen, ove izjave nemaju nikakve veze sa istinom. Sve se to događa usled nacionalističkog besa od strane praških gradskih vlasti koje na ovaj način pokušavaju da steknu sumnjive političke prednosti – naglasio je senator Klincevič.

– Zemlja je okrugla, a život dug. I svako će od ovih nedela biti nagrađeno po zaslugama. U vezi sa incidentom biće sprovedene sve relevantne istrage, dokumenti će biti poslati svim međunarodnim telima u kojima je Rusija zastupljena, uključujući Interpol. Mnogi će zbog toga morati da se osećaju neugodno – zaključio je ruski senator.

Maršal Ivan Konjev je istaknuti oficir Crvene armije od njenog osnivanja, a tokom Drugog svetskog rata je komandovao bitkom kod Smolenska 1941, odbranom Moskve, bitkom kod Rževa, kod Kurska, bitkom za Dnjepar, kao i operacijom Lavov-Sandomierc, operacijom Visla-Odra, osvajanjem Berlina i oslobađanjem Praga.

KOMENTARI16 komentara

 1. pravda says:

  Braco Rusi,KATOLICKI fasizam ,je na delu.Zato bolje sada sagledajte ,da znate sta sutra ciniti,a sutra ce doci.Samo vi ostanite svesni sami sebe,da neginete za tudje interese,i nezaboravite ko vas jednom pljune opet ce,cim se ukaze prilika.Zato stegnite Bugare,Rumune,Grke i ostale PRAVOSLAVCE da se jednom za svagda izjasne skim su .DA i mi pravoslavci imamo svoju maticnu drzavu i veru da sa Bracom idemo u dobro i zlo. Zivela RUSIJA

 2. garo says:

  Ustasoidi kao u Rvackoj, Ukrajini, itd.

  • Kulak says:

   Načelnik jednog od kvartova u Pragu,kreten koji se zove Ondrej Kolar,doneo je odluku da se ukloni spomenik maršalu Ivanu Konjevu koji je oslobodio Prag od nacističke okupacije.Došlo je vreme da Rusija kao velika i moćna država shvati da se razni kreteni koji ruše antifašističke spomenike ne mogu sakrivati iza toga da žive u granicama neke međunarodno priznate države i da im Rusija zbog toga ne može ništa.Rusija mora odmah,hitno podignuti poternicu preko Interpola protiv Kolara i nastojati svim mogućim sredstvima doći do tog kretena.Ako se pokaže da to preko Interpola nije izvedivo,Rusija mora u Prag poslati svoje najefikasnije antiterorističke stručnjake i bez milosti se obračunati sa neonacistom Kolarom.

  • Portopranco says:

   Kladio bih se da su rvati upleteni u ovo zlo.

 3. E.Lirsch says:

  Sce vam "medjunarodna tela" pomoci. Rusi ne kapiraju ad je ovo otvoren rat. Vise se ne krije. A vi pisite deklaracije i Proteste "medjunarodnim telima".

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Da,potpuno se slažem.Ova dosadašnja politika Rusije da se u ovakvim drastičnim slučajevima pišu protestna pisma nekakvim "međunarodnim telima" mora odmah prestati.Kakva pisma,oni to paraju i bacaju u koš.Rusija mora doneti ZAKON da je ovlaštena na čitavoj zemaljskoj kugli progoniti i hvatati zločince koji ruše i uklanjaju antifašističke spomenike.Nikakve države,nikakve granice tu se ne priznaju,to je nebitno.Ako nema druge,ZAKONOM propisati da se šalju obučeni specijalce da te zlikovce tamo gdje se nalaze svim mogućim metodama likvidiraju.

 4. persida says:

  Sojgu je mlakonja koji nema autoriteta, kao ni Putin. Jadna je Rusija koju uvek vode sitni trgovci, ne zaboravljam ni masona Lavrova koga je Jeljcin ostavio Putinu jos iz vremena svoje vladavine.

  • Mile says:

   Šta ti klepećeš? Tvoj glavni grad ukrašen je na 06 April bojama nemačke zastave. Rusija se bar bori koliko može, a a tvoja zemlja je skroz kapitulirala.

 5. Za Srbiju says:

  Dobro jutro!

 6. Biogradlija says:

  Tako je.Ne treba pisati nikakva pisma.Poslati specijalce u Prag da likvidiraju tog monstruma koji je naredio rušenje spomenika čuvenom maršalu Ivanu Konjevu.

  • Miraš says:

   Hajde smanji kakanje. Lepo je imati brata, ali nije dobro imati brata usrata. Kakvu korist bi Rusi imali od takvog saveta? Još veće zahladjenje odnosa Cesko-Rusija i još veće optužbe iz cele EU jer mnogi bi posumnjali da su ga Rusi sklonili.

   • Kulak says:

    Neonacistu Ondreja Kolara koji je srušio spomenik slavnom osloboditelju Praga maršalu Ivanu Konjevu treba zavrnuti šiju i javno se pohvaliti likvidacijom.O kakvim sumnjama ti govoriš?Likvidacija neonacista treba biti javna i transparentna i zakonom propisana.Pa neka onda sinovi hitlerovaca koji su poraženi u 2.svetskom ratu,a koji danas rukovode Evropskom Unijom pišu protestna pisma.To je to.

    • Miraš says:

     Kerovi sa Zapada bi oduševljeno dočekali realizaciju tvog predloga > da imaju zašto da laju. Prag je možda išao u britansku školu, to bi bilo kao nova afera Skripalj. Pre toga 2016 bila je afera o trovanju Litvinjenka sa polonijumom, a on je navodno bio kritičar Putina. Već tom optužbom London je počeo da za svetsku javnost gradi lik tiranina Putina. Rusi nešto treba da preduzmu, ali ne znam šta. Znam da sad treba i da požure, jer neko bi mogao da otruje i Kolara slično kao Litvinjenka, pa bi i to stavili na grbaču "tiraninu" Putinu.

    • Miraš says:

     S obzirom da Prag glavni grad Češke sklanja spomenike oslobodiocima, ako su Rusi posle drugog svetskog rata dodelili gradu Pragu neko zvanje, neka ga sad povuku. Ili nešto slično tome da preduzmu. A ko će koga da truje po Pragu, od toga Rusija da se ogradi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *