Племенита лоза Грујића

Plemenita loza Grujića

19 marta 2015

kul16_620x0 674684796Dom Jevrema Grujića trebalo bi da kao muzej diplomatije i avangarde otvori vrata publici krajem maja ili početkom juna i to uz obećanu finansijsku podršku grada Beograda. Stalna postavka bi se menjala s obzirom na veliku količinu i raznovrsnost materijala. Dragocenosti su se tu sakupljale više od jednog veka – od Grujića, preko porodica Ćurčić, Protić, Milojević, Naumović, pa do Šećerovića i Conića.

Kad muzej bude otvoren pažnju će sigurno privući zbirka oružja iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, sa puškama hajduk- Veljka Petrovića i Tanaska Rajića – koju nam pokazuje Nikola Tomašević, rođak i tehnički sekretar Doma Jevrema Grujića. Reč je o kolekciji Stevana Ćurčića za kog se udala Stana, najstarija Jevremova ćerka. Na velikoj izložbi balkanskih zemalja u Londonu 1907. ova zbirka dobila je zlatnu medalju i povelju. Oružje je pripadalo čoveku koji je u Beču izdavao časopis „Srbadija“, bio osnivač i vlasnik „Beogradskih novina“. Stevan Ćurčić bio je pravni stručnjak koji je na poziv kneza Nikole, 1905, napisao prvi crnogorski ustav.

Stana i Stevan su imali dve ćerke. Milica se udala za bankara Dragutina Protića i nisu imali dece. Ali, zahvaljujći Guti, kako su ga u porodici zvali, danas je u Domu Jevrema Grujića i „Moderna Kirka“, ženski polu-akt iz 1912. koji je bankar kupio u Pragu. Druga ćerka Jelena se udala za diplomatu Milana Milojevića i nastavila lozu Grujića sa ćerkama – Milicom i Milenom.

Milena se udala za diplomatu Milivoja Naumovića, pa je tako u Dom Grujića ušao potomak Nauma Krnara, prvog Karađorđevog političkog savetnika, stradalog iste noći kad i njegov vožd. Unuk Naumov – Milivoje Naumović, diplomirao je prava na Sorboni i sa Milenom izrodio Borana i Miljanu. Druga se ćerka, Milica, takođe udala za diplomatu – Vukašina Šećerovića.

Budući muzej imaće 500 do 600 predmeta, bez arhive, koja se čuva na tavanu i koju čeka detaljno sređivanje. Među slikama, kojih ima više od 125, dominiraju porodični portreti. Tu su dela naših najvećih slikara Stevana Todorovića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Miloša Tenkovića, Zore Petrović, Vlaha Bukovca… ali i skulpture Đoke Jovanovića, antičke kopije, barokne skulpture svetaca iz druge polovine 17. veka.

Svi ovde sabrani predmeti svedoče o nastojanju da se kneževina, potom kraljevina Srbija i konačno kraljevina Jugoslavija afirmišu. Delalo se za dobrobit otadžbine i verovalo se u moral. O tome govori ovaj muzej – o Srbima patriotama i Evropljanima istovremeno. To je, dakle, muzej o veku kad se volela Srbija i stavljala ispred ličnog interesa!

JABUKE I ŠEĆER

Porodica Šećerović potiče od Jefte Kujundžića, hajduka koji je bio glasnik između Petra Petrovića Njegoša i Karađorđa. Jednom prilikom Jefta je vladici doneo Karađorđevo pismo i nekoliko jabuka, koje je vožd uz njega pratio. Obradovan vestima vladika reče: „Ove su mi jabuke slatke ko šećer, a ti si mi Jefto, slađi od šećera!“. Tako je Kujundžić dobio nadimak Šećer a njegovi potomci postadoše Šećerovići.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *