Plene i za 100 dinara duga!

Plene i za 100 dinara duga!

23 avgusta 2014

eko-Pare-struja_N_620x0Privatni izvršitelji zakucaće od ponedeljka na vrata 100.000 domaćinstava koja nisu platila stare dugove za struju. Svi koji imaju zaostale račune zaključno sa novembrom prošle godine, imaju još osam dana da ih izmire. Ako ne plate dažbine iz „stare fioke“, izvršitelji će se naplaćivati od plata, penzija, računa u banci, a neki mogu da ostanu i bez nepokretnosti. Na listi su i oni koji duguju – svega 100 dinara za kilovate!

Prvi predmeti stigli su izvršiteljima u četvrtak, a posao je preuzelo 75 kancelarija iz Beograda, iako su dužnici širom Srbije, jer je po zakonu nadležnost izvršitelja po sedištu poverioca, objašnjava za „Novosti“ Svetlana Manić, portparol Komore izvršitelja.

– Izvršitelji će prvo dužnicima poslati od nedelje zaključke o izvršenju, sa tačnim iznosom duga, kamate i troškova postupka – kaže Manić.

– Građani imaju rok od osam dana od dobijanja zaključka da plate obaveze. Ako ih ne izmire, moraće da plate u postupku prinudnog sprovođenja, ali onda rastu i troškovi postupka i troškovi kamate, odnosno celo zaduženje. Dužnicima je najjeftinije da dug izmire odmah.

Opomene će stići onim dužnicima koji nisu platili stare račune zaključno sa julom i avgustom prošle godine, a od svoje distribucije su dobili opomenu, objašnjava Goran Radenković, direktor Sektora za operativnu podršku u preduzeću „EPS Snadbevanje“.

– Izvršiteljima smo poslali podatke za dužnike koji duguju od 100 dinara pa naviše za električnu energiju – objašnjava Radenković. – Opomene su im stizale tokom maja ove godine, a oni koji su se oglušili o njih, moraće da odgovaraju dalje. Ukupno 103.826 domaćinstava u Srbiji duguje 1,1 milijardu dinara. Rok za zastarenje dugovanja je godinu dana, pa, da ih nismo uveli u postupak prinudne naplate sada, sve bi to zastarilo.

Prosečni dužnik u našoj zemlji ima prošlogodišnjih neizmirenih računa za struju u vrednosti od oko 10.000 dinara. Najveće zaostale komunalije za električnu energiju lane nisu platili Vojvođani, koji duguju prosečno 12.900 dinara za kilovate, a najniže iznose duguju Beograđani i to oko 4.800 dinara u proseku.

Od ukupno 1,1 milijarde nagomilanih dugovanja najviše odlazi u „Elektrosrbiju“. Distribucija koja snadbeva Kraljevo, Kruševac, Čačak, Užice, Jagodinu, Novi Pazar, Valjevo i okolna mesta, duguje čak 447 miliona dinara za stare račune za struju.

– Na teritoriji „ElektroSrbije“ imamo 40.713 neplatiša. – dodaje Radenković.

– I u Vojvodini je veliki dug, njeni potrošači nisu platili dažbine za električnu energiju u iznosu od 237 miliona dinara.

Beograd je nakupio 68 miliona dinara duga, a distribucija koja snadbeva Kragujevac, Smederevo i Požarevac – ukupno 187 miliona dinara.

Dužnika u Nišu, Leskovcu, Vranju i Pirotu ima 12.000, a oni će se teretiti za 160 miliona dinara.

JEFTINIJE ZA SAVESNE

Naknada za izvršitelje, prema tarifi, iznosi 3.600 dinara sa PDV za dug do 30.000 dinara. S većim potraživanjem rastu i tarife. Dodatno se plaća i svaka nova preduzeta radnja. Ako građani plate u roku od osam dana, naknada se smanjuje na 1.800 dinara.

– Ukoliko ne plate u ovom roku, izvršitelji će nakon pribavljanja podataka o imovini dužnika prinudno sprovoditi naplatu. To znači da će dug naplaćivati sa plate, penzije, računa u banci, zaplenom vozila i, u krajnjem slučaju, ako ne bude druge imovine, zaplenom i prodajom pokretne imovine – kaže Manić. – Prilikom opredeljivanja sa koje će imovine sprovoditi prinudnu naplatu vodićemo računa o srazmeri visine duga i šta dužnik poseduje. To znači da ako dužnik ima račun u banci neće mu biti zaplenjena kuća.

BEZ TV PRETPLATE

Računi za avgust prvi su koji će potrošačima stići bez pretplate za javni medijski servis. Kako ovog meseca prestaje da važi Zakon o radiodifuziji i stupa na snagu Zakon o javnim medijskim servisima, domaćinstva će, barem nekoliko meseci, biti oslobođena ove dažbine. Uplate za RTV pretplatu za jul, kupci će moći da izmire kao i do sada i do izlaska obračuna za avgust. Tako, od kada dobiju račune za ovaj mesec pa nadalje, sve uplate potrošača odlaziće na namirivanje duga za struju.

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Enky says:

    Ovo će biti jak podsticaj za pravu revoluciju a onda na gotovs!

  2. AJDUK VELJKO says:

    mora da se plate ovi partiski bulidzani,visak direktora,i svo neznanje EPS-a,nemislite valjda da napredne cevabdzije vode termoelektrane samo za platu, da invalidski penzioneri budu direktori distribucija samo za m a l u nadoknadu, moraju da zarade svi izvrsitelji jer su angazovani po sns listi odobrenoj licno od glumca premijera,poznato je da Srbi sve podnose,mora da se narod dovede na ivicu provalije i po naprednoj ideji hrabrim korakom krene napred,to je nalog za evropske integracije,opljackati ionako siromasni narod,ionako svece jegtino kupiti siptari i arapi,sumnjam da narod vise ima snage i onu musku stvar za bilo kakav otpor izd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *