ПЛЕНКОВИЋ: Иде се према де факто признању „Косова“

PLENKOVIĆ: Ide se prema de fakto priznanju „Kosova“

22 februara 2023

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas u video diskusiji u organizaciji Atlantskog saveta da ima više pozitivnih signala na francusko-nemački predlog normalizacije odnosa Beograda i Prištine, nego što je bilo kada je predat.

On je dodao da smatra da se ide ka de fakto priznanju „Kosova“, i kako je rekao da će to biti pre ili kasnije na pregovaračkom stolu.Upitan za francusko-nemački predlog, zašto je on drugačiji i da li ima potencijal da reši pitanje KiM, ukazao je da ne postoje samo napori Francuske, Nemačke, već i drugih zemalja Kvinte, kao i izaslanika EU Miroslava Lajčaka da se postigne napredak i smanje tenzije, koje su često izbijale, posebno na severu Kosova i Metohije.

Hrvatski premijer je podsetio da je sutra petnaest godina od kada je hrvatska vlada donela odluku o priznanju samoproglašenog Kosova, i da to nije učinilo pet zemalja članice EU.

„Veujem da mi kao EU želimo stabilnost u regionu Zapadnom Balkana. Dosta nam je destabilizacije, i moramo biti obazrivi u vezi stabilnosti u regionu, jer je poslednja stvar koja treba zapadu sukob na Zapadnom Balkanu. Međutim, moj utisak je, na osnovu direktnih kontakata koje sam imao, da ima sada više pozitivnih signala na evropski predlog, nego što je bilo na početku“, dodao je on.

Plenković je kazao da Hrvatska podržava sve što budu dogovorile dve strane, posebno sve što doprinosi stabilnosti i otvaranja puta ka EU.

Na pitanje vezano za odnos sa Srbijom, kao i strepnje da bi Hrvatska mogla da blokira put Srbije u EU, Plenković je rekao da postoji signal dobre volje Srbije.

„U novoj vladi Srbije je na ministarskom mestu politički predstavnik Hrvata. To je novi element koji nismo imali ranije. To je signal dobre volje Srbije“, naglasio je on.Plenković je rekao da su odnosi opterećeni prošlošću i da je on privržen normalizaciji odnosa.

„Moja politika od 2016. je bila da uključimo manjinske zajednice u vlast, i tako smo imali od osam tri predstavnika Srba u parlamentarnoj većini, a u mom drugom mandatu je potpredsednik Vlade predstavnica srpske zajednice. Ta saradnja sa manjinama mi je bila oduvek važna, jer sam želeo da svi građani budu integrisani, nezavisno od etničke pripadnosti, i da se osećaju dobro u hrvatskom društvu“, objasnio je on.

Ukazao je da se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Davosu, i da želi da uspostave listu pitanja oko kojih je moguća saradnja.

„Potrebno je da radimo na nizu pitanja. Ali ono što ste mogli da vidite do sada, u pristupnom procesu, je da Hrvatska nije koristila mogućnost blokiranja. Mi smo bili blokirani, ali mi tome ne pribegavamo. Smatram da je bolje rešiti otvorena pitanja na diplomatski način. Postoje mnoga pitanja koja treba da rešimo, a to je moguće i pored procesa evropske integracije“, poručio je on.

(RT Balkan)

KOMENTARI7 komentara

 1. milorad5 says:

  pa njima treba "de jure" priznanje što je nemoguće,jednostrano proglašenje i otcepljenje teritorije od strane nacionalne manjine susedne države koja živi na toj teritriji je uvek obična otimačina i pljačka i ne može se legalizovati,mnogi to neće prihvatiti čak i kada bi mi u srbiji pristali a ne vidim zašto bi im mi dali legitimitet kada su otvoreni i drsko albanci na kos0ovu nastupili kao neprijatelji i obični banditi.Sve te priče o legitimitetu i ostalo su samo priče,kosovo je okupirana nasilno oduzeta teritorija od srbije i tako će ostati dok ih ne izbacimo iznaše zemlje,običan drski uljez i okupator ,to su oni koji na kosovu glume albansku manjinu,čak su i u albaniji jako sumnjičvi u vezi njihovog "patriotizma" i nekih ludačkih planova o "pripajanju" koje albaniju dovode u nezgodnu situaciju agresora a niko od ozbiljnih igrača tamo ne želi da im se još i taj problem pored svih ostalih problema u kojima abanija grca pod prijateljskom "zaštitom" NATO-a,natovari na ledja.U suštini albnske narko bande sa kosova se korisrte da kontrolišu unutar političku situaciju na liniji NATO planova u samoj albaniji,a to se sigurno ne dopada mnogim albancima u ALBANIJI.Biće tu još dosta kombinacija ali realno dok se "albanska" mafija fizički ne utuca u zemlju mira neće biti.Oni mogu dfa se batrgaju koliko hoće ali kad krenemo da ih rešavamo neće moći ni da pobegnu a to i nije cilj,neće ih ostati za seme ponovo.Kurti je smešan lik koji dobro zna da sedi u kavezu sa zverima i to više nema veze kojim jezikom govore ili kog su etničkog porekla,mafija je mafija a on može lako da ostane bez glave:) mislim da postoji ozbiljna mogućnost njegove eliminacije i tada će se situacija zakuvati i izleteti iz ruku kfora koji je takodje sasvim svestan opasnosti po njih od strane albanske mafije ako ovi osete da im se sprema podvala od strane zapada:)a sprema im se:)

 2. Kulak says:

  Teritorijalne integritet i suverenitet Srbije u međunarodno priznatih granicama u kojima je Srbija članica UN je nepovrediv. Ako anemičani plenković želi drugu albansku državu na Balkanu. neka šiptarima da Dalmaciju. Srbiju i srpsko Kosovo i Metohiju neka ostavi na miru.

  • Carnex Pasteta says:

   Tako je.Boze pomozi, Amin!

 3. persida says:

  Plenkovic (onaj koji pleni tudje, samo mu ime govori) DE FACTO JE KRETEN.

 4. da da says:

  Plenković ne priča na pamet,on zna jer u Beogradu ima premijera svog roda već tri mandata,a ministara ima ne zna im se broj.

 5. Šta li je to već ? says:

  Intrigira , izvesno savremeno , "Orvelijansko shvatanje "( tipa "crno je belo" -ali i obrnuto ) uz umetničko , savremeno , grafički suprotno ,koloritno prezentovanje nacionalnog grba "u Hrvata u vidu logoa pojedinih osnovnih i najvažnijih institucija vlasti savremene nejugoslovenske države RH. Taj grb je u RH na zastavi danas ,ali i u svim Jugoslavijama ( osim naravno poslednje SRJ ) započinjao crveno obojenim prvim poljem konkretnih nacionalnih šahovnica . Naprotiv grb NDH koji pripada poznatoj istoriji , počinje uvek i svuda samo belm poljem . I aktuelni grb RH ali ovde( ne samo na toj slici uz objavkjeni tekst na portalu ) "preveden " na medijski logo vlade RH . njenog Sabora kao i na raznim memorandumima različitih najznačajnijih institucija i organizacija vlasti u RH (npr. Privredna iki " Gosoodarska komora # itd. ) ali jedino ne i u slučaju logoa grba presdsednika RH počinju uvek belim poljem u okviru ovog svuda primernjenog u koloritno novog "binarnog " dizajnerskog rešenja umesto (ne)očekivanim(?) i propisanim ali "grafički neinteresantnim " crveno obojenim prvim poljem zvaničnog hrba .Da li je u pitanju umetnička sloboda ili Orvelovo" belo je crveno -ali i obrnuto "( umesto piščevog predstavljanja crnog sa suuprotnim mu belim ili istine sa lažju , odnosno laži sa istinom ... )posmatraču se ostavlja na ocenu . Dakle jedino medijski logo grba predsednika RH počinje sa poljem koje nije belo nego nekom varijantom sivo-plavog ili ljubočastog dok je to isto ali suprotno rešenje na datoj slici iza g, Plenkovića .Na njoj je prvo polje logoa - belo polje ( umesto propisanog crvenog ).Takav "umetnički logo zvaničnog grbq " nose sve najbitnije hrvatske institucije i papirni im memorandumi Da li se sa ovim šalje neka suptilna ( teško da bi takva bila i nesvesna ili neshvaćena ? ) poruka o kontinuitetu sa državom NDH zastava i grb koje su u svesti drugih obeleženi isključivo sa prvim belim poljem ili se radi o grafički modernom dizajnu ori prikazivanju državnig grba a ne nekakvom kontinuitetu nije sasvim jasno.Sve je pomalo (?) u koordinatima potnate narodne umotvorine " sad me vidiš -ali me takođe ( sad )i ne vidiš" ili je grafička umetnost i sloboda izražavanja zaista toliko uznapredovala da su mogući i ovakvi zahvati u grbove država ?

 6. Gagi says:

  SVE je to igranka katolika koji se jos zovu "bivsi komunisti" a od devedesetih "nacionalisti". Oni su Srbima zamutili vodu koju pijemo i dan danas. Neko vece gen.Perisic gostuje i svedoci na jednoj TV, potvrdjuje da je "Sloba" imo neki dogovor sa Tudzmanom, nije mu poznato kakav ali se to videlo na terenu i po kasnijim desavanjima. Srpski narod NIKAKO da shvati i prihvati, mi smo okupirani posle II sv. rata, nametnuti su nam kolonijalni upravnici koji i danas kvalitetno odradjuju zadatak i " posteno" zaradjuju koru hleba. Cudo jedno, niko se do sada od politicara nije "setio" da digne politicku hajku na kurvate za vekovnu Srpsku imovinu koja nam je siledjiski oteta. Sasvim suprotno, docekuju se ovde u Srbiji kao nasi privredni, kulturni i zivotni spasioci. Otvoreno se vredja Srpski narod posle svih muka koje je preziveo, nazire li neko o cemu se ovde radi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *