Пленковић не сме да избаци Хасанбеговића јер губи већину?

Пленковић не сме да избаци Хасанбеговића јер губи већину?

7 маја 2017

Премијер хрватске владе Андреј Пленковић изјавио је данас, поводом одлуке бившег министра културе и посланика ХДЗ-а Златка Хасанбеговића да се нађе на Листи групе бирача за загребачку Градску скупштину чији је носилац независна посланица Бруна Есих, рекао је да се чуо са Хасанбеговићем и да ће са њим и Есиховом разговарати и наредне недеље.

Пленковић је рекао да се јутрос чуо с Хасанбеговићем и да су отворено разговарали, преноси Хина.

„Схватио сам да је он ту одлуку донео практично у последњем тренутку и чини ми се, подстакнут неком атмосфером коју је изблиза гледао у Хрватском сабору“, рекао је Пленковић.

Навео је да ће се, након што он буде разговарао са Хасанбеговићем, састати и врх странке па ће се видети шта даље.

„То је његов избор“, рекао је хрватски премијер.

На питање да ли су везане руке будући да би избацивање Хасанбеговића из ХДЗ-а довело у питање већину у Сабору, Пленковић тврди да евентуални излазак Хасанбеговића из странке неће угрозити већину.

„Није мени ништа завезано. Шта би мени било завезано? Ко прави драму? Да ли мислите да би баш сви овако реаговали да се локални избори не одржавају 21. маја?“, упитао је Пленковић.

Посланик Сабора из редова Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Златко Хасанбеговић изјавио је раније данас да не очекује да ће бити избачен из странке због кандидовања на Листи групе бирача за загребачку Градску скупштину, чији је носилац независна посланица Бруна Есих, а Хасанбеговић је на другом месту.

„Не очекујем, али о свему ћемо разговарати идуће недеље“, рекао је Хасанбеговић одговарајући на питање хоће ли бити избачен из странке јер се нашао на листи Есихове, која је и кандидаткиња за градоначелницу Загреба.

Шеф кабинета хрватског премијера Андреја Пленковића Давор Божиновић изјавио је у „Интервјуу недеље“ Хрватског радија да ће о Хасанбеговићевом поступку, о којему није обавестио странку, расправљати страначка тела.

„Какву ће одлуку донети зависиће од разговора и расправе“, додао је Божиновић, нагласивши да то није аутоматизам.

Хрватски медији су, након што је објављена листа Есихове, закључили да би Хасанбеговић могао аутоматски да буде избачен из ХДЗ-а јер је прекршио Статут странке, у којем међу осталим разлозима за престанак чланства стоји и кандидовање на изборима без сагласности странке.

Премијер Пленковић прошле јесени је сменио са функције министра културе Хасанбеговића, који је у јавности у више наврата износио антисрпске ставове и у пар прилика се сликао са проусташким певачем Марком Перковићем Томпсоном и особама које су носиле обележја режима Анте Павелића.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u