Пленковић не сме да избаци Хасанбеговића јер губи већину?

Plenković ne sme da izbaci Hasanbegovića jer gubi većinu?

7 maja 2017

Premijer hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je danas, povodom odluke bivšeg ministra kulture i poslanika HDZ-a Zlatka Hasanbegovića da se nađe na Listi grupe birača za zagrebačku Gradsku skupštinu čiji je nosilac nezavisna poslanica Bruna Esih, rekao je da se čuo sa Hasanbegovićem i da će sa njim i Esihovom razgovarati i naredne nedelje.

Plenković je rekao da se jutros čuo s Hasanbegovićem i da su otvoreno razgovarali, prenosi Hina.

„Shvatio sam da je on tu odluku doneo praktično u poslednjem trenutku i čini mi se, podstaknut nekom atmosferom koju je izbliza gledao u Hrvatskom saboru“, rekao je Plenković.

Naveo je da će se, nakon što on bude razgovarao sa Hasanbegovićem, sastati i vrh stranke pa će se videti šta dalje.

„To je njegov izbor“, rekao je hrvatski premijer.

Na pitanje da li su vezane ruke budući da bi izbacivanje Hasanbegovića iz HDZ-a dovelo u pitanje većinu u Saboru, Plenković tvrdi da eventualni izlazak Hasanbegovića iz stranke neće ugroziti većinu.

„Nije meni ništa zavezano. Šta bi meni bilo zavezano? Ko pravi dramu? Da li mislite da bi baš svi ovako reagovali da se lokalni izbori ne održavaju 21. maja?“, upitao je Plenković.

Poslanik Sabora iz redova Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Zlatko Hasanbegović izjavio je ranije danas da ne očekuje da će biti izbačen iz stranke zbog kandidovanja na Listi grupe birača za zagrebačku Gradsku skupštinu, čiji je nosilac nezavisna poslanica Bruna Esih, a Hasanbegović je na drugom mestu.

„Ne očekujem, ali o svemu ćemo razgovarati iduće nedelje“, rekao je Hasanbegović odgovarajući na pitanje hoće li biti izbačen iz stranke jer se našao na listi Esihove, koja je i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

Šef kabineta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Davor Božinović izjavio je u „Intervjuu nedelje“ Hrvatskog radija da će o Hasanbegovićevom postupku, o kojemu nije obavestio stranku, raspravljati stranačka tela.

„Kakvu će odluku doneti zavisiće od razgovora i rasprave“, dodao je Božinović, naglasivši da to nije automatizam.

Hrvatski mediji su, nakon što je objavljena lista Esihove, zaključili da bi Hasanbegović mogao automatski da bude izbačen iz HDZ-a jer je prekršio Statut stranke, u kojem među ostalim razlozima za prestanak članstva stoji i kandidovanje na izborima bez saglasnosti stranke.

Premijer Plenković prošle jeseni je smenio sa funkcije ministra kulture Hasanbegovića, koji je u javnosti u više navrata iznosio antisrpske stavove i u par prilika se slikao sa proustaškim pevačem Markom Perkovićem Tompsonom i osobama koje su nosile obeležja režima Ante Pavelića.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *