ПЛЕНКОВИЋ САОПШТИО ХРВАТИМА: „Хрватска је у рату“

PLENKOVIĆ SAOPŠTIO HRVATIMA: „Hrvatska je u ratu“

30 oktobra 2017

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak uveče obavestio je građane da se nalazimo u „hibridnom medijskom ratu u kojem učestvuje mnogo aktera“. Učinio je to kao da izgovara nešto sasvim nevažno i uobičajeno, a novinaru, naravno, nije palo na pamet da premijeru postavi neka logična potpitanja. Na primer: ko ratuje protiv Hrvatske, ko su saveznici našeg neprijatelja, ko je na našoj strani, odnosno na čijoj smo mi strani, kakve nam tragedije prete i zbog čega se, pobogu, uopšte ratuje?, piše hrvatski književnik i novinar Ivica Đikić, prenosi „Al Džazira Balkans“.

Opet Rusi za sve krivi…

„Ništa se od premijera, međutim, nije saznalo, osim da se nalazimo u ratu i da se taj rat vodi putem medija, što bi trebalo da podrazumeva učešće nekih ovdašnjih novinarskih kuća i novinara u antidržavnoj ujdurmi. Premijer je dan kasnije poručio da je to nešto s čim su suočene i vlade u drugim zemljama, pa tako i Hrvatska.

Tek iz toga se, uz dosta napora, može razabrati kako je Plenković mislio na rusko informaciono širenje uticaja u područjima koja su Vladimiru Putinu geostrateški zanimljiva. Uostalom, hrvatsko Ministarstvo inostranih poslova je, zajedno sa ministarstvima još sedam država EU, tajno pisalo visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini i zatražilo pomoć u suzbijanju ruske propagande.

Evo konteksta Plenkovićeve objave da smo u ratu. Novinari „Jutarnjeg lista“ otkrili su ugovor o tzv. roll-up kreditu između posrnulog koncerna Agrokor i američkog strvinarskog fonda Knighthead. Iz ugovora proizlazi da taj fond – koji se jeftino domogao velike količine Agrokorovih obveznica – ima ključnu ulogu u donošenju svih važnih odluka i da ima pravo odmah i u celosti naplatiti svoj kredit aktiviranjem jemstava, ako Vlada odluči da smeni svog vanrednog poverenika u Agrokoru Antu Ramljaka.

Andrej Plenković i njegov HDZ smislili su, dakle, odbrambeni plan koji se sastoji u tome da se svako ko propituje i istražuje vladine poteze u upravljanju Agrokorom diskvalifikuje etiketom proruskog agenta u hibridnom ratu. Šta to Rusi preduzimaju i kako? Kakve dezinformacije plasiraju i preko koga? Ko je sve u toj ruskoj mreži i zašto? Ništa od toga, ali i to ništa trebalo bi da bude dovoljno da poverujemo da smo u ratu.

Hrvatski premijer pokušava floskulama da uveri Hrvatsku da je u ratu – samo što taj rat, eto, niko ne vidi, a onaj ko navodno vidi ne želi da kaže šta vidi – pa pod maskom vanrednog stanja i vanredne uprave u Agrokoru čini šta god hoće. Baš kao što je nedavno poručio opozicionim zastupnicima u Saboru“, piše Ivica Đikić.

KOMENTARI8 komentara

 1. Kulak says:

  Banke traže da im se uredno vrate krediti koje su dale Agrokoru.Stvarno čudno!

  • padre says:

   A i bankebi moglemalo da gledaju, kome daju kredit!

 2. deda mraz says:

  Prljavi posao moraju da odrade za one proklestinje iz Amerike,tj. posto je Agrokor bio komunisticka firma za njihovu smrdljivu elitu da mogu da pokradu sve ali naravno preko ledja od drugih tj. od Rusa a onda prodaju tu firmu smrdljivcima iz amerike za male pare i svi zadovoljni medjutim nisu vise ni Rusi levati i naravno da traze svije pare a ovima ne pada na pamet da vracaju jer su se toliko trudili da sve pokradu a Todoric je bio samo marioneta i sada ga zrtvuju i kraj price.

 3. Trifun says:

  Hrvatske pretnje NDH2 Republici Srpskoj i srpskom narodu ce ima se zestoko razbiti o glavu! Bumerang je krenuo. Pozivam Rusiju da krene u obracun sa SVIM svojim neprijteljima koji su joj uveli sankcije, BEZ IZUZETKA, brutalno i bez milosti, onako kako su zapadne genocidne hijene i njene ulizice krenule donom na Rusiju i sprski narod. Nema nazad.

 4. E.Lirsch says:

  Rusi prave "POS'O" sa ustasama. I treba ich zavratiti.

 5. vindfaker says:

  gledamo stasau bankrot...

 6. Portopranco says:

  Smišlja anemični Plenković trikove da RUSKIM BANKAMA ne vrati dug. Ali DUG JE DUG.

 7. Svetislav Surina says:

  Bravo Trivune!Još kada bi razmestili po Majevici, "topolje i satane" znalo bi se tko je gazda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *