ПЛЕНКОВИЋ: „Штитићемо наше ветеране од српског закона“

PLENKOVIĆ: „Štitićemo naše veterane od srpskog zakona“

23 juna 2017

„Pitanje srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji Hrvatska će rešavati bilateralno i čvrsto štititi veterane, koji ne smeju da budu u podređenom položaju“, rekao je u Briselu hrvatski premijer Andrej Plenković.

– To je problem koji je uvek na dnevnom redu, koji je predmet bilateralnih razgovora i koji će biti predmet bilateralnih razgovora. Mi insistiramo na njegovom srešavanju, a proces pregovora o poglavlju 23 trajaće godinama. Prema tome, imamo vremena i prostora, metodologije i načina da rešimo to pitanje – kaže Plenković, prenela je HINA.

Odgovarajući na pitanje kako to da Srbija još nije promenila pomenuti zakon iako je prošlo gotovo godinu dana od kada je otvorila pregovore u poglavlju 23, koje se odnosi na Pravosuđe i temeljna prava., Plenković kaže:

– Mi smo našu poziciju nekoliko puta izneli, vrlo jasno markirali i štitimo hrvatske branitelje, štitimo naše državljane. Ne želimo da hrvatski državljani, državljani EU budu u podređenom položaju -rekao je on.

On je kazao da je nebrojano puta do sada o tom zakonu govorio kao o aktu „hibridnog karaktera proširene regionalne jurisdikcije“.

– To je za nas neprihvatljivo, smatramo da takva vrsta proširenja nadležnosti nije dopuštena i jasno je da se tome protivimo, što smo više puta pojasnili našim evropskim partnerima, a i Beogradu – rekao je Plenković.

Hrvatska je u jednom periodu blokirala Beograd u otvaranju poglavlja 23 tražeći garancije da Srbija neće zloupotrebljavati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, osiguranje prava hrvatske manjine u Srbiji i punu saradnju s Haškim sudom.

Agencija podseća da je u pregovaračke stavove EU na zahtev Hrvatske ušla formulacija kojom se, kako navode, ističe „potreba za regionalnom saradnjom i dobrosusedskim odnosima u procesiranju ratnih zločina, uključujući i cilj da se izbegne sukob nadležnosti“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kulak says:

    Inače rvacka ima isti takav zakon.Šta sada plenkoviću?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *