ПЛЕНКОВИЋ У УН: Хрватска тражи промену Дејтонског споразума!

ПЛЕНКОВИЋ У УН: Хрватска тражи промену Дејтонског споразума!

26 септембра 2020

ХРВАТСКА сматра да је време за ревизију Дејтонског споразума, рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић на онлајн седници Генералне скупштине Уједињених нација.

„Као једна од страна наведеног споразума, Хрватска сматра да би годишњицу споразума требало искористити како би се промислило о његовим постигнућима, али и о постојећој ситуацији у Босни и Херцеговини, са циљем чврстог усмеравања ове земље на њеном европском путу“, рекао је хрватски премијер, преноси Јутарњи лист.Он је позвао на пуну једнакост Хрвата као конститутивног народа у БиХ и доношење одговарајућег изборног закона, који би, каже, спречио изборне инжењеринге.

Пленковић је указао да је 2020, осим што је година криза и година јубилеја, па се уз 75. годишњицу УН-а и 25. годишњицу Четврте светске конференције о женама, такође година у којој се обележава и 25. годишњица Дејтонског мировног споразума, који је, каже хрватски премијер, „прекинуо најкрвавији рат у Европи од Другог светског рата“.

„У међувремену, овај део Европе се темељно променио набоље, али неки проблеми опстају и заслужују нашу пуну пажњу“, рекао је Пленковић и позвао на промену Дејтонског споразума.

KOMENTARI2 коментара

  1. Cp6a says:

    Ви сте у том ентитету са својим цвећем и драгом браћом. Срби немају срца да кваре толику срећу и љубав код својух комшија и хармонију на "западном Балкану". Аплаудирамо вам и храбримо вас да истрајете у тој љубави.

  2. petrovgrad says:

    Kakva Hrvatska, koja tradicija državnosti. To što im je Hitler stvario NDH Hrvati su brže bolje počinili genocid. To što im je KPJ dala Republiku, oni prvo pa separatizam. Šta su Hrvati uneli u Jugoslaviju, osim manira pomoćnog osoblja u konjušnicama i sobaricama na dvorovima Hazburgovaoca. Akademiju nisu imali, pozorište nisu imali, vojsku nisu imali, olipijske komitete nisu imali, muzeje nisu imali, ništa nisu imali. Srbije je sve to unele prilikim ujedinjenja 1918. Sada imaju polunaseljenu teritoriju. Pusta bila i pusta ostala. Hrvati jesu bliski narod sa nama Srbima. Sličan nam je jezik i pismo, hrišćanska vera, ali nisu zreli za državu.Lepo je predlagao Ruzvelt tokom drugog svetskog rata da Hrvate treba staviti pod tutorstvom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u