ПЛЕНКОВИЋ У УН: Хрватска тражи промену Дејтонског споразума!

PLENKOVIĆ U UN: Hrvatska traži promenu Dejtonskog sporazuma!

26 septembra 2020

HRVATSKA smatra da je vreme za reviziju Dejtonskog sporazuma, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na onlajn sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

„Kao jedna od strana navedenog sporazuma, Hrvatska smatra da bi godišnjicu sporazuma trebalo iskoristiti kako bi se promislilo o njegovim postignućima, ali i o postojećoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa ciljem čvrstog usmeravanja ove zemlje na njenom evropskom putu“, rekao je hrvatski premijer, prenosi Jutarnji list.On je pozvao na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona, koji bi, kaže, sprečio izborne inženjeringe.

Plenković je ukazao da je 2020, osim što je godina kriza i godina jubileja, pa se uz 75. godišnjicu UN-a i 25. godišnjicu Četvrte svetske konferencije o ženama, takođe godina u kojoj se obeležava i 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je, kaže hrvatski premijer, „prekinuo najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svetskog rata“.

„U međuvremenu, ovaj deo Evrope se temeljno promenio nabolje, ali neki problemi opstaju i zaslužuju našu punu pažnju“, rekao je Plenković i pozvao na promenu Dejtonskog sporazuma.

KOMENTARI2 komentara

  1. Cp6a says:

    Vi ste u tom entitetu sa svojim cvećem i dragom braćom. Srbi nemaju srca da kvare toliku sreću i ljubav kod svojuh komšija i harmoniju na "zapadnom Balkanu". Aplaudiramo vam i hrabrimo vas da istrajete u toj ljubavi.

  2. petrovgrad says:

    Kakva Hrvatska, koja tradicija državnosti. To što im je Hitler stvario NDH Hrvati su brže bolje počinili genocid. To što im je KPJ dala Republiku, oni prvo pa separatizam. Šta su Hrvati uneli u Jugoslaviju, osim manira pomoćnog osoblja u konjušnicama i sobaricama na dvorovima Hazburgovaoca. Akademiju nisu imali, pozorište nisu imali, vojsku nisu imali, olipijske komitete nisu imali, muzeje nisu imali, ništa nisu imali. Srbije je sve to unele prilikim ujedinjenja 1918. Sada imaju polunaseljenu teritoriju. Pusta bila i pusta ostala. Hrvati jesu bliski narod sa nama Srbima. Sličan nam je jezik i pismo, hrišćanska vera, ali nisu zreli za državu.Lepo je predlagao Ruzvelt tokom drugog svetskog rata da Hrvate treba staviti pod tutorstvom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *