Плесни кључ за Шекспира

Плесни кључ за Шекспира

7 јула 2017

ПРЕДСТАВА „Птице“ у кореографији Едварда Клуга и извођењу Битеф денс компаније, део је овогодишње селекције фестивала Дубровачке летње игре: 18. јула наћи ће се на сцени тврђаве Ревелин. Биће то њихов други наступ у Дубровнику, будући да су у овом граду успешно гостовали с „Божанственом комедијом“. Иначе, на познати хрватски фестивал „Птице“ одлазе с два већ стечена признања – пре две године представи је припала Специјална награда Новог тврђава театра у Чортановцима, а прошлог лета освојили су исту награду и на фестивалу „Пургаторије“ у Тивту.

Само четири дана касније, Битеф денс компанија ће у Тивту премијерно извести представу урађену у копродукцији са фестивалом „Пургаторије“. Реч је о чувеном Шекспировом наслову, „Магбет“. Публика ће тако (после Молијеровог „Дон Жуана“, Дантеове „Божанствене комедије“, „Аристофанових „Птица“ и Шекспировог „Отела“) добити још једну плесну представу која се бави кореографским инсценацијама великих дела светске књижевности.

– Ова премијера је наставак наше репертоарске политике с циљем циљ да гледаоцима приближи поље плесног театра, за чије ауторе су познати наслови само идејна и тематска полазишта, од којих онда развијају особени сценски концепт – објашњава Јелена Кајго, директор Битеф денс компаније. – Занимљиво је посматрати како се те универзалне теме и поруке транспонују у савремено доба и језик плеса. У „Мабету“ ће, тако, аутор промишљати наше време кроз атмосферу која влада у делу – властољубље, страст, злочин, психолошке девијације, манипулације…

Кореографија представе „Магбет“ поверена је младом кореографу Милошу Исаиловићу. У Битеф денс компанији је остварио велики број изузетних играчких улога, а за своју прву кореографску поставку („Дуњалук“ у продукцији Битеф театра) добио је награду „Димитрије Парлић“. „Магбет“ је, како најављују његови плесни творци, драма чистог облика, уједначеног тона, јединствене атмосфере: композиција је прегледна, смисаоно садржајна, брзог тока.

– Згуснутост драмске материје најизразитија је у деловима који приказују унутрашња стања ликова, што је врло погодно за плесну интерпретацију. Темпо попушта при крају драме, кад треба изложити цео ланац догађаја који води ка расплету – објашњава Кајго.

Следећи пројекти наше успешне плесне куће, биће (поново Шекспиров) „Сан летње ноћи“ и представа „Револуција“, чија је премијера планирана за новембар, у кореографији Исидоре Станишић на сцени Битеф театра.

– Овим насловом желимо да обележимо сто година Октобарске револуције – истиче Кајго. – Мотив да се позабавимо управо овом темом пронашли смо у преиспитивању где су револуционарне идеје у неолибералном потрошачком друштву. Да ли су се истрошиле у шопинг моловима, ријалити програмима, банкарским системима, или ће баш та места бити зачетници неког новог бунта и отпора?

ПРИЗНАЊА

ЗА седам година постојања, Битеф денс компанија реализовала је 26 продукција, остварила више од сто гостовања у земљи и иностранству, а њихове представе донеле су ауторима чак двадесет два признања.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u