ПАНИКА У ИЗРАЕЛУ: Русија им објавила рат (ВИДЕО)

PANIKA U IZRAELU: Rusija im objavila rat (VIDEO)

29 septembra 2018

Izraelski mediji tvrde da modernizovani raketni sistemi S-300, koje će Rusija isporučiti Siriji, za njih nije problem i da je za Izrael mnogo gore to što im je ruska vojska objavila radio-elektronski rat.

Kao što je najavljeno, Rusija će u roku od dve nedelje naoružati Siriju sa S-300 i početi da suzbija navigaciju u istočnom Mediteranu.Koja je treća ruska mera, ako je za Izrael elektronski rat gori od S-300? To su dve od tri mere koje je najavio ruski ministar obrane Sergej Šojgu u Moskvi u ponedeljak, 24. septembra, u odgovor na ulogu Izraela u obaranju aviona Il-20 17. septembra i smrti 15 vojnika.

Sirijski sistemi nadgledanja vazdušnog prostora će biti znatno poboljšani i garantovaće bezbednost ruske vojske na zemlji. Ali najznačajnija mera koju je Šojgu najavio jeste da će Rusija obavljati elektronsko suzbijanje satelitske navigacije brodskih radara i sistava za vezu borbenih aviona koji napadaju objekte na sirijskoj teritoriji i u područjima Sredozemnog mora koja graniče sa Sirijom.

Ruski ministar je naglasio da će Rusija, ako ove mere ne ohlade usijane glave, a očigledno je imao na umu one u Izraelu, “morati da reaguje u skladu s razvojem situacije”, što znači da postoji i treća mera, ali za sada nije objavljena.

Za Izrael, najvažnija mera nije oružje ni S-300 koje će dobiti Sirija, koje Moskva ranije nije isporučila Damasku na molbu Izraela. Vojni stručnjaci su za izraelski portal DEBKA File rekli da je najgora kazna – suzbijanje i potiskivanje navigacionih sistema. Kažu da je ovo prvi put da je velika svetska sila najavila radio-elektronski rat drugoj zemlji.

Odbijanje izraelske verzije rušenja “iljušina” i pogibije 15 ruskih vojnika, za koju Moskva kaže da je obična laž, zapravo je bacanje rukavice u lice izraelskoj vojsci, piše DEBKA File i dodaje da je sukob podignut na znatno viši nivo.

Do ponedeljka je Izrael još i mogao da se izmigolji iz kritičnog sukoba s Moskvom, ali sada je prekasno. Šojgu je zalupio vrata mirnom izlasku iz situacije, tvrde izaelski premijer Benjamin Netanijahu i načelnik Generalštaba general Gadi Eizenkot.

“Ipak, uprkos povećanom rizikom od sukoba s Rusima, Izrael još uvek ne može da odustane od misija protiv Iranaca i njihoih marioneta u Siriji, jer bi povlačenje pred Iranom i Hezbolahom za Izrael bilo ponižavajuće. Međutim, u budućnosti će izraelske snage morati biti opreznije i pažljivo birati svoje ciljeve”, poručio je vojni i politički vrh u Tel Avivu.

Izrael prihvata izazov Moskve za radio-elektronički dvoboj jer je u prethodnim sukobima Izrael navodno bio bolji, piše DEBKA File. Međutim tu se govori o 1982. godini, kada je izraelsko ratno vazduhoplovstvo uništilo sovjetski sistem protivvazdušne obrane koji je tada bio postavljen u libanskoj dolini Beka.

Tad se radilo o starom sovjetskom sistemu za elektronsko ratovanje. Od tada su ruski stručnjaci za elektronsko ratovanje mnogo uznapredovali. Izrael veruje da je Rusiji još teško da se nosi s izraelskim dostignućima, a na drugoj strani priznaje da je objava radio-elektroničkog rata za izraelsku vojsku gora od sistema S-300 koje će dobiti sirijska odbrana.

DEBKA File priznaje da se situacija sada razlikuje od epizodaeiz 1982. godine. Naime, današnji ruski sistemi uveliko mogu da nadmaše mogućnosti izraelskog ratnog vazduhoplovstva i mornarice.

Dok se u Izrael u prošlosti uspešno nosio sa svojim protivnicima i sistemima koji su pokrivali pojedine objekte, danas ruski ministar odbrane ocrtava veliko područje od više stotina kilometara, obuhvaćajući Siriju i istočni Mediteran, što će biti novo područje izazova za Izrael.

S druge strane, izraelska vojska nema iskustva u radu na takvom nivou radio-elektronske borbe. Izrael će ovde možda morati da traži pomoć od Sjedinjenih Država. O tome sada raspravljaju američki predsednik Donald Tramp i Netanijahu na na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

U međuvremenu stiže vest da je Rusija je već poslala Siriji sisteme za elektronsko ratovanje. Prvi su u rusku vojnu bazu Hmejmim isporučeni odmah u ponedeljak, 24. septembra. Prema uredniku vojnog portala, to su verovatno sistemi “Krasuha-4”, dizajnirani za borbu protiv aviona i R-330J “Jitel”. Osim toga, baza Hmejmim bi mogla biti opremljena najsavremenijim sistemom “Divnomorje”, koji može da zaustavi radarske signale brodova, kao i one satelitskih komunikacijskih, upravljačkih i navigacijskih sistema.

(Logično.com)

KOMENTARI25 komentara

 1. Sančo Pansa says:

  Svima je sve bilo jasno već prvog dana nakon incidenta a mi smo i sinoć komentarisali na široko o ovakvom ishodu!!!

  • Sančo Pansa says:

   Iran je isfrustriran zbog ruske intervencije u Siriji, i zbog činjenice da im je (Izraelu, SAD-"dubokoj državi", VB, S.Arabiji i turskoj, koja je sada promijenila stranu i okrenula se protiv terorista kad je shvatio Erdogan je njegova država bila sledeća meta da je vojni puč kojim slučajem uspio)Putin pomrsio konce o stvaranju države teroristima tzv Islamske države na tuđim teritorijama i ti teroristi su im bili neophodni da unište pored Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka i Evropu najezdom izbjeglica!!! Izrael je napravio ogromnu grešku sa nesagledivim posledicama!!!

 2. Miraš says:

  Primećujem ovo > IZRAEL: Rusijo, ako mi ne daš da ubijam tvoje ruske vojnike kao dosad time si mi najavila rat. Samo manijak se ljuti na potencijalnu žrtvu koja se štiti! Tako ispada da u Izraelu se smatra da Rusija time što je odlučila da što bolje zaštiti živote svojih vojnika u Siriji i preduzeće u skladu sa tim odredjene mere ZAŠTITE - to je ni manje ni više najava rata Izraelu. Iz toga se izvodi zaključak da po izraelcima najave rata Izraelu ne bi bilo da je ruska vojska u Siriji manje tj. slabije zaštićena. Oni se ne bi žalili na Rusiju ako bi mogli da ubijaju njene vojnike kao dosad.

  • Miraš says:

   Ako nekoj zemlji (A) smeta to što u susednoj zemlji (B) obavljaće se elektronsko suzbijanje satelitske navigacije brodskih radara i sastava za vezu borbenih aviona koji napadaju tu zemlju (B), šta je onda zemlja A? Ona može biti samo agresor ili potencijalni agresor. Izrelu smeta što će se u susednoj zemlji Siriji obavljati suzbijanje napada na Siriju i još budalasto kažu da je to najava rata njima Izraelu. Izrael je sam priznao da je agresor dok je pokušavao da napravi neuspešnu zamenu teza da je njemu najavljen rat i to radio-elektronski rat kad Izraelci udju sa borbenim avionima na teritoriju susedne zemlje.

   • Jevrem says:

    Za pisanije na netu može da se postane i pijanista...ali,Izrael i nije ništa drugo,oni bi da prekrajaju svet da sve ide na njihovu vodenicu,postali su vrlo oholi,misle da im niko ništa ne može,da li od amera imaju toliku podrška visečemo u danima koji dolaze...

    • Miraš says:

     Izraelci su sad skočili sami sebi u stomak. Sumnjam da su se baš svesrdno potrudili da ruski izvidjački avion bude oboren od prijateljske (sirijske) vatre. To sve su mogli da isplaniraju unapred. Njihov komandant avijacije na sastanku u Moskvi umesto da po dogovoru da neke konkretne dokaze i da da odgovor na konkretno pitanje drčno je krenuo kako se to desilo isključivo krivicom sirijske PVO, dodavajući Iran i Hezbolah, i još je lagao da su izraelski avioni u momentu pogotka ruskog aviona bili baš daleko na povratku kući. ... Liberman je pre nekoliko meseci besneo koliko njihovih bivših saveznika protiv Sirije su omekšali stav i kako je rekao stali su u red da poprave odnose sa Asadom. Trebao im je neki uspeh da ga pokažu svojim preostalim saveznicima te da ne odustaju i ne omekšavaju, a to je jedino poraz vodeće sile na suprotnoj strani.

 3. Vesko says:

  Izreal ima legitimni interes da suzbije radikalne islamske dzihadiste Irana i njihove satelite, nesumnjivo, medutim Izreal u svojoj strasti da unisti svoje neprijatelje koji su se deklarisali da su za unistenje Izreala NE SMIJE da napravi neprijatelja od Rusije! Ako to uradi imace protiv sebe nepobjedivog protivnika. Tragedija koju je komadant izazavao uvlacenjem ruskog aviona kao stita je velike greska, napravljena iz strasti da se suzbije Iran, ali to se zavrsilo tragicno. Izreal mora da prihvati odgovornost za to 100% jer je direktno ugrozio zivote Rusa.

  • Miraš says:

   Ne možete tako naivno da tvrdite ovo: "Tragedija koju je komandant izazvao uvlačenjem ruskog aviona kao štita je velike greška, napravljena iz strasti da se suzbije Iran,.." Na strani Izraela moguće je da nema ni greške ni tragedije, nego da je to dobro osmišljeni zadatak. Izraelci jestu vešti u diverzijama i sabotažama te u celini ovo izgleda kao scenario da se tobože tuku neki ciljevi na zemlji u Latakiji, a da se zapravo obavi glavni zadatak - da se obori ruski izvidjački avion. Oboreni avion IL 20 snimao je tog dana na terenu u Idlibu položaje džihadističkih grupa, a posebno u gradu Džisr eš Šugur u kome ima mnogo stranih terorista. Iz tog grada često i već duže vreme napadana je dronovima baš ruska avio baza Hmejmim ... Obaranjem tog aviona Izraelci su zaštitili terorističke grupe u Idlibu od kojih su mnoge povezane sa Al Kaidom! Ovo nije bio prvi zadatak te vrste za posadu aviona Il 20 te moguće je da je ovaj napad Izraelaca isplanirani zadatak sa glavnim ciljem da se uništi taj izvidjački avion ujedno i podaci o ciljevima koje je skupio.

  • Miraš says:

   Hronologija svih bitnih dogadjaja tog dana 17.09.2018. koju je objavilo Ministarstvo odbrane R.F.: 1. U 20.30 avion IL 20 je počeo da izvršava svoj izvidjački zadatak u Idlibu (severozapad Sirije). … 2. U 21.39 predstavnik komande VVS Izraela obavestio je rusku komandu da će nanositi vojne udare na severu Sirije (samo je neodredjeno rekao sever ne otkrivajući tačniju lokaciju udara) … 3. U 21.40 izvršen je udar bombama GBU 39 sa četiri izraelska lovca na objekte u Latakiji (zapad zemlje, a ne kao što su najavili "sever"). … 4. Komandir IL 20 primio je naredjenje - iz rejona avio udara "sever" da izadje južnije i da se vrati u avio bazu Hmejmim koja je blizu Latakije. (Na tom povratnom putu on će da nadleti more i da nad njim napravi krug u blizini Latakije). … 5. U 21.51 PVO Sirije počela je sa odgovorom na napad. … 6. Posle izvršenog udara avioni F-16 zauzeli su zonu dežurstva 70 km zapadno od Latakije iznad mora … 7. U 21.59 jedan izraelski avion počeo je da se sakriva iza aviona Il 20. … 8. U 22.03 raketa PVO Sirije pogodila je krupniji i njoj bliži cilj avion Il 20. … 9. U 22.07 sa radara je nestao Il 20.

  • Miraš says:

   1. Uobičajeno je da borbeni avioni po obavljenom zadatku gadjanja ciljeva na zemlji odmah se okrenu i odu da bi izbegli uzvratna dejstva PVO. Medjutim ovde stoji u tački 6. “Posle izvršenog udara avioni F-16 zauzeli su zonu dežurstva 70 km zapadno od Latakije iznad mora”. Da li su tada čekali dolazak Il 20? … 2. Ruski izvidjački avion Il 20 je često išao u takve zadatke, a u poslednje vreme najčešće na sever i severoistočno od baze jer sada je preostala samo Idlibska teroristička zona. Ruska avio baza nije daleko od mora i blizu je grada Latakije te sve što sleće i poleće iz te baze pa i uobičajeno kretanje tog aviona mogli su da budu snimani i praćeni danima i od Izraelaca i od Amerikanaca i od Francuza i od Britanaca. Mogli su da planiraju šta će da urade. … 3. Jasno im je moglo biti unapred i kako se ovakav veći avion vraća u bazu - tako što nadleti iznad mora južno tj. jugozapadno od baze i iznad mora napravi krug da bi se na taj način okrenuo da leti opet na sever tj. severoistočno ka svojoj avio bazi. Veći avioni često tako lete blizu mora i pre sletanja i nakon poletanja. Idealno bi bilo da tu u blizini Latakije gde ruski avion u povratku nadleće najpre kopno te zatim more da tu na tom delu kopna pronadju i odrede ciljeve za gadjanje . … 4. Ruski avion poleteo je u zadatak na sever Sirije u Idlib u 20,30 . Kako da ga vrate u avio bazu Hmejmim? Tako što će Izraelci najaviti onako neodredjeno da će gadjati ciljeve na severu. Ali izraelski avioni nisu gadjali ciljeve na severu, nego na zapadu i baš u blizini Latakije! Nakon toga su čekali da im stigne “glavni zgoditak” u vidu Il 20 te zato po obavljenom napadu na ciljevu u Latakiji nisu se okrenuli na Jug i krenuli prema svom Izraelu. Oni su odleteli na Zapad 70 km da bi dežurali. 5. Komandir ruskog aviona Il 20 primio je naredjenje da napusti sever zbog izraelskog udara negde na severu ni ne pomišljajući da ga čeka opasna sačekuša južnije kad se već značajno približi svojoj bazi. U isto vreme izraelski andjeli smrti su dežurali I čekali ga i to prilično blizu njegove kuće (relativno blizu baze u Hmejmimu). … 6. U sirijskom ratu prilično je funkcionisala diplomatija ratnih avijacija različitih zemalja sa ciljem izbegavanja medjusobnih incidenata u vazduhu. Ta diplomatija sa ciljem izbegavanja incidenata - zloupotrebljena je. Zato nije u redu reći “Incident sa obaranjem aviona Il 20” jer ovo više izgleda kao namerna, podla i kriminalna majstorica. Rusija je vojna super sila i vodeća sila u svom taboru. Za protivnike značajno je veći i interesantniji IZAZOV ali i USPEH oboriti ruski avion nego pogoditi sirijski ili iranski cilj na zemlji.

   • Milan says:

    Osmotrite i uporedite vremena: U 21,40 izraelski avioni su napravili udare na ciljeve na zemlji u Latakiji, zatim su čekali još celih 19 minuta do 21,59 da bi tada jedan od izraelskih aviona počeo da se sakriva iza aviona Il 20 koji je u međuvremenu pristigao u tu zonu. U tom trenutku (21,59) sirijska PVO dejstvovala je već 8 minuta počevši u 21,51. Tih 19 minuta vremena dežuranja i čekanja nakon prvog udara je jako puno vremena za čekanje u toku operacije vazdušnih snaga, a zbog mogućeg uzvratnog odgovora! To čekanje i dežuranje četiri izraelska borbena aviona od 19 minuta nije i ne može biti greška! Pre će biti da je namerno u skladu sa celim planom te vazdušne operacije! ... Uporedite i sa ovim. Isto izraelski avioni, bilo ih je tada osam, pre 37 godina, tačno 07.06.1981. godine gađali su veoma krupan cilj - irački nuklearni reaktor Osirak i uništili su ga za OSAMDESET SEKUNDI. Za uspeh baš velike operacije pre 37 godina trebao im je jedan minut i 20 sekundi! Iz toga jasno je da veoma je sumnjivo danas neko čekanje borbenih aviona od celih 19 minuta i to nakon prvog udara.

    • kolya says:

     11 min potrebno PVO da pocne dejstvo? Pored takve PVO se ne prelece sa tako velikim avionom. Oni nemaju tri cuke sta je to dezurstvo. I sada kao instalirali S-300 i trebac im tri meseca da ih obuce. Rusi su sami zeznuli svoj avion, i sada prebacuju krivicu na Izrael. Tim sistemima upravljaju Rusi vec pet godina, da se vise ne lazemo.

  • Velika Metla says:

   Vesko,SVI ovi džihadisti i islamisti koji se pominju u poslednjih 20 godina najmanje su ništa drugo do UPRAVo vojska amerike i izraela!

 4. Deda Micko says:

  Dobro si rekao, vidis da moze i krace. Ovako pisi, ne komplikuj.

 5. milorad says:

  izrael nije bombardovao "iranske" trupe i neki fantomski hezbolah u siriji, oni su pokušavali da detektuju i osmatraju dejstva ruske elektronike i sisteme veza.Iranaca u siriji ima malo (malo u smislu realne borbene snage uporedjeno sa snagom sirijske armije) i to su u glavnom mobilne borbene jedinice koje se snabdevaju iz sirijskih depoa.Hetbolah je u LIBANU, znači promašili su državu koju bombarduju.Očigledno je prava meta u siriji izraelske armije,ruska armija.Oni dronovi oko ruskih baza, to nije al kaida ili ISIS, to su izraelski vojni dronovi i to rusi znaju.KO je KOME ovde objavio RAT je jasno ali to i nije bitno,SADa je BITNO KO ĆE DA UMRE U OVOJ PRIČI.Eskalacija će početi za 2-3 meseca, dotle će izraelska armija pokušavti da dešifruje ruske elektronske sisteme što i jeste bila namera te armije i to za račun USA.Cela simulacija je pokušaj provere MASIVNOG napada na rusiju u nekoj budućnosti i zamorčići će biti izraelski piloti.Time što je rasporedila svoje elektronske sisteme rusija je prihvatila izazov i to zači samo jedno, TAMO ĆE SE OZBILJNO I ŽESTOKO PUCATI,USKORO I NA MORU I U VAZDUHU.

  • Pera says:

   bila namera te armije i to za račun USA. ??????? Morate znati pravu konstalaciju sila na planeti da bi ucestvovali u diskusijama. Nije amerika nikakva sila, oni su zombiji koji su vaspitavani od jevreja, svojih stvarnih vladara, a ne neke komedije od predsednika i demokratskih izbora. Stvarni vladari svih drzava sem istocnih i Rusije su CIONISTI, jevreji, potomci plemena koji su pravili zlatno tele dok je Mojsije bio na Horivu ! Svi mi znamo za dejton u, americi, ali ako se kaze ispravno, a ne na zivotinjskom engleskom jeziku, onda se taj grad zove Datan, ime vodje plemena koje je pravilo zlatno tele. Procitajte bar jednom ,,Psalme" svetog Davida, gde ih proklinje i moli Boga da ih izbrise iz knjige zivih. Kada je rotsild dogovorio sa cercilom da ce osnovati izrael, uveo je ameriku u rat i to na lazan nacin, kako samo oni to rade, tj. ruzvelt je znao za napad na perl harbur, ali je krio od svog zombi naroda, jer je to dobra provokacija za ulazak ameriku u rat. Posto za njih ubijanje ne jevreja spada u kolateralnu stetu, tako su isto i unistili one dve kule zemljakinje, da bi sebe odredili za svetske policajce, usput osnivali teroristicke jedinice. Uostalom i ona crkotina, koja je i konacno crkla - bzezinski se hvalio sa osnivanjem al kaide ! Ako tako pravilno znamo odnose u svetu, onda je mnogo lakse sagledavati sve, a to je buduci rat izmedju sila zla i dobrih naroda. Nasi Tarabici su prorokovali 3 s.rat i nazivali ga opsti ! Sad nam je jasno zasto kad su jevreji nagomilali ove silne muslimanske ludake u evropu, to je soros priznao, koji je desna ruka rotsildovih, da ce ti bolesnici izazvati ratove u svakoj zapadno evropskoj drzavi.

 6. Kulak says:

  Ne verujem u sukob Rusije i Izraela.

  • Deda Micko says:

   Naravno da glume, a voleo bih da nisam u pravu.

 7. Sasulja says:

  Izraelci se preseravaju,misle da mogu ubijati Ruse,kao i sve druge po Siriji,malo vise su se zaleteli.

  • Deda Micko says:

   Ubili su na desetine miliona u samoj Rusiji za vreme jevrejsko-boljsevicke revolucije, pa ko vele: sto ih ne bismo kokali i u Siriji. Rusi do sada nikada nisu srazmerno odgovorili.

 8. Aspalathos says:

  Izraelci su ovaj put preračunali i zaleteli, što bi ih moglo skupo koštati. U svojoj slepoj vezanosti za USA gube iz vida objektivnu vojnu i ekonomsku moć Rusije pod vođstvom Putina. Suviše je mala teritorija Izraela da bi se mogli ponašati kao da su neka svetska sila!

  • Pera says:

   Nista se jevreji nisu zaleteli. To je taktika da se zapocne treci svetski rat, ali, ali konvencionalni, nikako atomski. Sve oruzane provokacije u svetu, pa i kod nas, od strane cionista su upravo u toj funkciji. Kad kazem jevreji cionisti, to podrazumevam i sve njihove akcije preko svojih borbenih jedinica kao sto su nato, cia, i sve obavestajne sluze evropskih vazalnih drzava. Tu se podrazumeva i komonvelt sa u.s.a., koji je oduvek bio u njihovim rukama, jos od postanka. Mislim da su i Rusi ovo konacno shvatili !

 9. NIKOLA says:

  sledi plan b izraela diverzantki timovi opremeljeni snajperima s prigusivaci ma da isilovce spase u nova skrovista oko idliba i u tursku naravno zrtve rusa ce pripisati islovcima naime jevreji spremaju posebne nagazne mine koj eksplodiraju kad iskose u visini ociju brzine gelera oko 1700 m/s neverovatne brze nagazne mine s vodik peroksiom kad eksplodira odnese ti pola lica

 10. NIKOLA says:

  navini rusi i dalje se piti price jevreja nismo znali a n i ne znakoju koliko ce ih sad diverzatni izraleala likvidirati u sledecoj operaciji najmanje 800 ljudi

 11. mister x says:

  ovi sistemi elektronske borbe nisu uporedivi sa bilo cim na planeti zemlji(za udaljene galaksije nisam siguran)!oni rade na principima relativistickih generatora,koji produkuju mikrotalase energije od 1-100 GW!kada te u djeliccu sekunde(nanosekunde,rijetko mikrosekunde)"pogodi " tako velika energija ,ni jedna elektronska struktura nece biti u stanju to da izdrzi(pogotovo T/R moduli na radarima za aktivno pretrazivanje!da budem precizan,ni elektronske cijevi tu nisu uopste bezbjedne!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *