ПО НАЛОГУ ФРАНЦУСКЕ АМБАСАДЕ: Прекраја се српска историја у Приштини (ФОТО)

PO NALOGU FRANCUSKE AMBASADE: Prekraja se srpska istorija u Prištini (FOTO)

13 novembra 2023

Spomenik srpskim vojnicima postradalim u ratovima od 1912. do 1918. u spomen-parku na prištinskom pravoslavnom groblju, pomeren je sa centralnog mesta. Umesto njega je postavljena crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše „Francuskim vojnicima palim na Kosovu“, navodi RTS.

Bela spomen-ploča iz 1984. godine, na kojoj je pored krsta ispisano „Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912– 18“, izmeštena je sa bočne strane parka, nad kojim se vije zastava Francuske. Izmeštanje spomenika i postavljanje nove spomen-ploče obavljeno je bez znanja Eparhije raško–prizrenske, saznaje RTS.To, međutim, nije jedina promena. Na spomen-ploči zahvalnosti na kojoj na srpskom i francuskom piše „Večita zahvalnost francuskim ratnicima palim 1918“ pridodat je i prevod na albanski.

Prištinski paroh Staniša Arsić kaže da je obišao groblje i fotografisao izmeštene spomenike. U policiji tzv. Kosova, gde je prijavio slučaj, rečeno mu je da je izmeštanje uradilo preduzeće „Hortikulutra“, po nalogu ambasade Francuske u Prištini.

Premeštanje ploča na spomen-obeležju koje je, uzgred, jedino ostalo nedirnuto mesto među na desetine porušenih i oskrnavljenih nadgrobnih spomenika preminulih Srba na pravoslavnom groblju u Prištini, urađeno je uoči obeležavanja Dana primirja.

Sveštenik Arsić je prošle nedelje, za zadušnice, obišao groblje i nije uočio promenu.

Nemački i francuski ambasadori u Prištini, Jorn Rode i Oliver Gero, obeležavajući Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u prisustvu gardista Kosovskih bezbednosnih snaga, juče su u izmenjenom spomen-parku položili venac na spomenik francuskim žrtvama.

(RT Balkan)

KOMENTARI20 komentara

 1. Arkadije says:

  Zbog toga i toga, ambasador Francuske Oliver Gero je nepozeljan na teritoriji Srbije (ako je KiM Srbija) i do kraja ove godine mora napustiti drzavu i biti smenjen.

  • SlavenoSerbija says:

   Govoreći vojničkim jezikom/jezikom vojnika na odsluženju vojnog roka ,spomenik zahvalnosti na Kalemegdanu SITNO BROJI.

   • VLADIMIR says:

    Naravno, sada ti isti monstrumi Bler i Klinton i administracija dementnog Bajdena rade na rasparcavanju Srbije i konacnog otimanja Kosova i Metohije. Secam se kako je Bajden tada govorio da "Srbiju treba vratiti u kameno doba." Taj spomenik Francuskoj na Kalimegdanu trebalo je odmah posle bombardovanja razlomiti u paramparcad i taj materijal koristiti za popravku asfalta ili srusenih zgrada koje je NATO unistio. Zgrade u Ulici Kneza Milosa je trebalo konzervirati i pretvoriti u muzej. Svaku stranu delegaciju koja dolazi u zvnicnu posetu Srbiji dovoditi da poloze vence nevinim srpskim zrtvama koje su engleski i americki satrapi napravili Srbima i srpskoj drzavi.

 2. Paja says:

  nek pita svog velikog prijatelja makrona šta to uradi, ono i na sto godine POBEDE ga gurnuli u zapećak preko puta delegacija, a tači bio uz putka !

  • Velika Metla says:

   paja, MIkron ga je pre koju godinu stavio u poslednji red na godišnjici Normandije, dok je terorista Tači bio u prvom redu. A i ove godine na obeležavanju kraja Prvog svetskog rata je izdajnička delegacijaSjebane Srbije bila u zadnjim redovima, dok je delegacija narko kartela "kosove" bila u prvom redu. Toliko! Nikada u istoriji našeg naroda većih izdajnika nije bilo u vlasti do ovih iz sekte " sns ".

   • Arkadije says:

    Po tebi će ceo srpski narod biti izdajnički jer će 95% naroda glasati za tu izdajničku SNS.

 3. spira says:

  Ovo se ne sme zaborati.

 4. Protokoli hrvackih ludaka says:

  Francuzi su ipak samo katolici. A trebalo bi da budu ljudi iako su francuzi a i katolici. Srbi-frankofili sada imaju priliku da shvate sta su francuzi.

 5. Paštrik & Košare says:

  "Dan primirja u Prvom svetskom ratu" - mnogi govore da je počeo treći svedski rat a još nije ZAVRŠEN prvi.Ako se slavi nekakav dan primirja znači da nije potpisan MIR a što jasno govori da rat i nije završen.U pravu su Rusi kad kažu da sprovode demilitarizaciju i denacifikaciju jer kolektivni zapad,takozvana međunarodna zajednica vrši brutalnu promenu istorije,proglašavajući gubitnike za pobednike a pobednike za gubitnike.Braćo Srbi i sestre Srbkinje,prst na čelo a pamet u glavu - jevropa ne da nema alternativu već jevropa nema budućnost jer se odriče prošlosti,slavi ldžbt pokret i nameće parade srama jer je u vlasti sotone.

 6. Ficko says:

  Zar francuska nije zapad, a oni lažu čim zimu. Pa oni su prekrajali i ulepšavali svoju istoriju. Srbi ništa od toga ne moraju. Spomenik na Kalemegdanu pod hitno pretopiti i postaviti na to mesto Cara Lazara.

 7. Ima tih . tipa "Cobel " ekselencija . Samo prše, says:

  Napravili su um " državu " . Sad bi još da im naprave i toj državi pripadajuću istoriju ?! Naravno nećemo postati neki Koruikanci ali je vreme da se setimo da i neki Korzikanci hoće neku svoju nezavisnu državu . Ekselenciji bi trebalp pokloniti zastavu Korzike kad več toliko voli svoju i nemačlu zastavu tamo gde ih niko nije ni nezvanično pozvao. Šta smo mi njima ? Alžor ? Šta su oni nama ? Saveznici ? Zar u prvom svetskom ratu nisu ratovali protiv Nemačke ? Tu je neko nešto " drbelo pobrkao "ili ... Ko je tu kome saveunik , zbog čega i od kada = Pljušte "kosovsko " ,( i nemački ) . "francuski pooljupci " na za bjih tuđpj otetoj teritoriji . Blago nama uz pesnu o "lađo frasncuskoj" ili možda sano " bušnom čamcu " jer i tada je ta lađa bila italijanska ,Sa novom lađom nas bi "Evropa " da prevozr žedne preko vode falsifikovanjem istorije Šta če novo izmisliti za sledeči jubilej ?Casni pretci ovih i ovakvih zvamičnih Francuza stidite li se bar malo.*! Nije bilo davno kada je sa francuske strane bilo dato zvaničbo obečanje ( očogledno kao "ludom radovanje ") da če se " otvoriti arhive " vezano za "sva još do kraja neobelodanjena francuska saznanja o marsejskom atentatu,?Šta bi od toga ? Naravno ne bi ništa ,Obe zaszabe na nar pravno srpskom AP KiM hasni govore da ni tajva szvar nije u njihovom interesu ,

 8. Gagi says:

  Primirje je za Francuze i Engleze koji su nas gurali da mi izginemo. Dan pobede je Srpski praznik jer su Srbi pobedili i najurili okupatore. Naravno, uz ogromnu pomoc Nikolaja Romanova, koga drugog.

  • Protokoli hrvackih ludaka says:

   SVE, AL SVE zapadne države su nam krvni neprijatelji, pa čak i francuzi koji, kakve oni koristi imaju od ovoga??? ali ipak to rade ibez koristi. Dakle rade to jer nas mrze. Ako nemaju koristi, rade iz čiste, katoličke mržnje, ne prema pravoslavlju, nego prema Rusima i malim Rusima tj.Srbima. Pravoslavlje njima ne smeta, naši bradati cifuti u crnim dronjcima cute na sve ovo, cutali su i tiho podržavali američku pLandemiju i saglasili se sa našom depopulacijom pentagonovim "vakcinama", ali njima smeta nas i ruski nepokorni mentalitet koji im ne čuti kao npr. vatikaneri ib nasi bradati dembeli u crnim dronjcima koji sebe ni ne smatraju Srbima nego duuhovnim.jevrejima, zato i izgledaju jednako kao jehovski rabini, sve isto.

 9. Velika Metla says:

  Jedini razlog zašto su bili sa nama na istoj strani, a protiv otomana, je taj da bi posle otomana oni mogli da nam zaskoče za vrat. Nijedan drugi razlog ne postoji. A to su pokazali u kasnijim događajima i do dana današnjega. Ipak im je manji problem Srbija, i tada, a i danas, nego tadašnja Otomanska imperija,a današnja Turska. Međutim to Francuze, a i ceo zapad, spasiti neće jer je kult porodice u islamu očuvan, za razliku od komplet celog zapada gde je skoro 100% uništen. Koliko je kojem narodu zdrava porodica toliko će biti i taj narod. Jer ipak je porodica OSNOVNA ĆELIJA jednog naroda, ili društva, a ako je ćelija bolesna onda je i ceo organizam bolestan, ili će biti vrlo brzo bolestan.

  • Protokoli hrvackih ludaka says:

   Porodica u kapitalizmu nije očuvana iz 2 razloga, religijski narativ religijskih fanatika i takvih drombuljara koji krive satanizam zanemari jer vas tele navesti na lakoveriju, i nema veze sa realnosti, to su vaske koje su tu da vam oduzmu i upropaste mozak: 1.- zapadnom kapitalisti vise ljudski rad u sve vise delatnosti nije potreban zbog razvoja tehnologije,i 2.- feminizam je isprao mozgove ženama da im je država prijatelj koji im daje prava i zaštitu od muskaraca a muškarac im je nasilnik i neprijatelj. Tako su uništili natalitet. Najvise u belim drzavama iz razloga ne jer crni satanisti mnogo oce da unište belu rasu nego sto smo mi tehnološki najrazvijeniji; zapravo i žuti,a i tamo je isti natalitet ko i kod nas belih, razlog je isti-rast tehnologije i pohlepa kapitalista. U većini islamskih država feminizam nije uspeo a tamo gde je kao u turskoj i iranu natalitet je isto mali ali je nešto veći jer tehnološki nivo nije visok, razvijenog kapitalizma u islamu uglavnom nema i sve je i dalje radno-intenzivna proizvodnja,znaci ljudski rad je veoma zastupljen u procesu proizvodnje.

 10. Brane says:

  Na sramotu francuzima. Slava Srpskim junacima. Sva sreća pa istorija sve pamti. O onim nakazama neću da spominjem. Sami će nestati.

 11. Petrovgrad says:

  Nasu vojsku u prvom svetskom ratu pomogli su Italijanski brodovi, a ne Francuske ladje.

 12. michael pan says:

  E sad neka vide budala koje govore da su nam francuzi prijatelji, ko su nam stvarno? Nikad nam nisu bili prijatelji, vec dusmani celog pravoslavlja kao i ostala vatikanska katolicka djubrad.

  • zajko says:

   Uskoro ce i oni nestati,ugusice ih arapi,nece biti ni F od Francuske, nadam se da ce ova nasa gamad iz SNS uskoro zavrsiti po zatvorima,na celu sa velikim vodjom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *