POBEDA ANTIIMPERIJALISTA: Evo Morales po treći put predsednik Bolivije

POBEDA ANTIIMPERIJALISTA: Evo Morales po treći put predsednik Bolivije

13 oktobra 2014

EVO MORALES PIDE A BRASIL "DEVOLVER" AL SENADOR PINTO A LA JUSTICIA BOLIVIANABolivijski predsednik Evo Morales proglasio je pobedu na predsedničkim izborima i pobedu vladajućeg Pokreta za socijalizam na izborima za poslanike parlamenta.

Morales je istakao da je to pobeda „antiimperijalista i antikolonijalista“ koju posvećuje narodima koji se bore protiv imperijalizma i bivšim latinoameričkim liderima Fidelu Kastru i Ugu Ccavesu.

„Ovo je bila debata o dva modela: nacionalizaciji i privatizaciji. Nacionalizacija je pobedila sa više od 60 odsto (podrške)“, rekao je Morales hiljadama pristalica sa terase predsedničke palate, dodajući da je pobeda „trijumf antiimperijalista i antikolonijalista“, preneo je Rojters.

Britanska agencija navodi da dok zvanični rezultati jučerašnjeg glasanja još pristižu, ankete sa birališta pokazuju da je 54-godišnji Morales sa približno 61 odsto glasova porazio njegova četiri protivkandidata i lako osvojio treći mandat na mestu šefa države.

Glavni protivkandidat Moralesa biznismen Samuel Dorija Medina, lider Fronta nacionalnog jedinstva osvojio je 24 odsto glasova, a na trećem mestu bivši predsednik Bolivije Horhe Kiroga iz Hrišćansko-demokratske partije, za kog je prema preliminarnim rezultatima glasalo devet odsto birača.

U svim većim gradovima hiljade Moralesovih pristalica počele su da slave pobedu, ne čekajući zvanične rezultate, javila je RIA Novosti.

Prvi bolivijski predsednik iz redova autohtonog indijanskog naroda Ajmara i bivši uzgajivač koke, do sada je pobedio na izborima 2005. i potom 2010. godine.

Više od 6,2 miliona Bolivijaca juče je odlučivalo ko će od pet predsedničkih kandidata zauzeti čelnu poziciju u državi i mesto potpredsednika i biralo 130 poslanika Predstavničkog doma i 36 u Senatu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se moje da su......... says:

    Indijanci uzvraćaju udarac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *