POBEDA SRPSKOG PISMA U HRVATSKOJ: Protesti prestali, table ostale čitave

POBEDA SRPSKOG PISMA U HRVATSKOJ: Protesti prestali, table ostale čitave

3 septembra 2013

Cirilica VukovarNa protestu u Vukovaru, ovoga puta mirnom, zbog postavljanja tabli sa ćirilicom učestvovalo oko 2.000 ljudi iz cele Hrvatske.

Protesti u Vukovaru zbog postavljanja tabli na latiničnim i ćiriličnim natpisima nastavljeni su i danas okupljanjem nezadovoljnih građana i predstavnika Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, javili su hrvatski mediji i završeni negde oko podneva.

Oko 2.000 učesnika protesta koji su došli iz cele Hrvatske prošetali su Vukovarom obilazeći državne institucije na kojima su okačene „sporne“ table“. Svaku od tabli na dva pisma čuvalo je 50 do 100 policajaca u punoj opremi za razbijanje demonstracija i tako je sprečeno njihovo ponovno uništavanje.

Kako javljaju hrvatski mediji među demonstrantima nije viđen predsednik Štaba Tomislav Josić koji je, kako saznaje „Jutarnji list“, na ispitivanju u Policicijskoj stanici Vukovar kao i još dvojica učesnika jučerašnjeg protesta, dok su prema saznanjima iz vukovarsko sremske policije trojica privedena nakon incidenata, razbijanja i uklanjane ploča s dvojezičnim natpisima sa sedista Poreske uprave, policije i Kancelarije državne uprave, puštena.

Interventna policija čuva Ulicu Vladimira Nazora u kojoj su naknadno postavljene dvojezicne ploče na zgradama Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Vukovaru, a kako piše zagrebackci dnevnik policija je u Vukovaru još pojačala svoje snage.

Protesti su počeli juče ujutro nakon postavljanja prvih ploča, koje su demonstranti tokom dana uspeli da, kako kažu, „pasivnom silom“ fizički uklone uprkos policijskom obezbeđenju – epilog su četiri povređena policajca i dva demonstranta i više priveđenih osoba.

Policija sinoć nije udovoljila zahtevima demonstranata da iz pritvora pusti privedene zbog nasilnog uklanjanja tabli sa dvojezičnim natpisima, što je uzrokovalo nove proteste pred policijskom stanicom.

Član Štaba za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić naveo je da se u idućim danima očekuje da na osnovu policijskih snimaka i drugih informacija s jučerašnjih nereda u Vukovaru još neki učesnici protesta budu pozvani na informativni razgovor, ali da se ne „ne očekuje da krim-obrada nad njima toliko traje niti da to izazove revolt ovakvih razmera“.

Uoči današnjeg okupljanja, Štab je uputio apel hrvatskoj javnosti i zvanicnicima pozvavši „sve odgovorne u hrvatskom društvu da ne udaraju na Vukovar“ i da konačno pokrenu „pošten i prijateljski dijalog“, pri čemu ističu da se „na Vukovaru ne smiju voditi političke bitke“.

Šovinističko nasilje u Vukovaru osudili su Vlada Hrvatske, predsednik Srpskog nacionalnog veća i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac i mnogi drugi.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da svako ima pravo na mirne proteste, ali da se Ustav i zakoni moraju poštovati.

On je rekao da je pitanje jezika u Hrvatskoj rešeno kroz Ustav i Zakon o pravima nacionalnih manjina.

„Sve je, dakle, poznato. Ustav i zakon treba primenjivati. Oni koji misle da nešto treba menjati neka artikulišu svoje stavove kroz redovnu proceduru, a ne kroz nasilje“, rekao je Josipović.

Hrvatski predsednik je dodao da su nenasilni protesti pravo građana i pozvao na mir.

„Apelujem na mir i red. Apelujem da svako ko ima šta reći o bilo kom pitanju svoja stavove artikuliše u okviru političkog sistema“, kazao je Josipović, koji boravi u dvodnevnoj poseti Crnoj Gori.

Hrvatski ministar uprave Arsen Bauk ocenio je da je postavljanje dvojezičnih natpisa na latiničnom i ćiriličnom pismu u skladu s ranijim najavama i dogovorima i da današnja zbivanja u Vukovaru imaju političke motive.

Podsetivši da su dvojezični natpisi postavljeni „tek na nekoliko mesta“, dodao je da se primena odredbi Ustavnog zakona uvodi postupno i u skladu sa popisom stanovništva 2011. godine, prema kojem Srbi čine 33,3 posto ukupnog stanovništva Vukovara.

Gradonačalenik Vukovara Željko Sabo smatra da iza nemira „stoji HDZ“, odnosno pokušaj da izazove nemire po celoj Hrvatskoj i destabilizuje vladu kako bi ta stranka što pre došla na vlast, prenosi Hina.

„Pozivam sve građane Vukovara na dostojanstveno ponašanje kako se i
danas ne bi ponovili nemiri od juče, koji ne trebaju nikome kome je imalo stalo do Vukovara i Vukovaraca“, poručio je Sabo.

Sud odbio istražni pritvor za demonstrante

Vukovarski Županijski sud odbio je predlog tužilaštva da se trojici od šestorice privedenih učesnika protesta iz Sstaba za odbranu hrvatskog Vukovara odredi istražni pritvor, saopštilo je danas državno tužilaštvo koje je najavilo žalbu na tu sudsku odluku.

EK: Dvojezičnost je u nadležnosti država

Jezičke i kulturne raznolikosti su jedan je od kamena temeljaca EU, ali to spada u nacionalna zakonodavstva, pa Evropska komisija neće komentarisati događaje u Vukovaru, izjavio je portparol Komisije Denis Abot, a gotovo istovetan teks poslat je i sa adrese portparola poverenice Andrule Vasiliu, koja je zadužena za obrazovanje, kulturu i višejezičnost.

Abot je rekao da Komisija razume osetljivost takvih pitanja i poziva na toleranciju, jer je poštovanje prema jezičkoj i kulturnoj raznolikosti jedno od osnovnih vrednosti EU.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *