Pobednik je u Sevastopolju

Pobednik je u Sevastopolju

12 maja 2014

Boris AleksicPiše: Boris Aleksić

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u petak 9. maja posetio Sevastopolj, gde je sevečano obeležen Danu pobede kao i sedamdeset godina oslobođenja Grada heroja od nemačkih nacista. Predsednik je prisustvovao vojnoj paradi kopnenih, vazduhoplovnih i pomorskih snaga ruske vojske. Putin je izvršio i smotru ratnih brodova, koji su učestvovali u paradi. Zajedno s njim su bili ministar odbrane Sergej Šojgu i komandant Crnomorske flote admiral Aleksandar Vitko. Više od 150 hiljada ljudi je sa oduševljenjem pratilo spektakl ruskih oružanih snaga u Sevastopolju. Krim je ponovo deo Rusije, pa je slavlje bilo još veće. „Srećan sam što sam ovde u herojskom Sevastopolju na ovaj sveti dan i što zajedno sa svima vama obeležavam glavni praznik naše zemlje. Podvig generacije koja je zgazila nacizam uvek će biti primer hrabrosti, požrtvovanosti i nesalomive snage volje“ istakao je Vladimir Putin i dodao „Uveren sam da će 2014. godina ući u njegov letopis, u letopis čitave naše zemlje kao godina kada su narodi koji ovde žive čvrsto odlučili da budu zajedno sa Rusijom. Time su potvrdili svoju odanost istorijskoj pravdi i sećanju na naše pretke. Predstoji nam mnogo posla, prevazići ćemo sve teškoće jer smo zajedno, a to samo znači da smo postali još jači. Čestitam vam praznik Velike Pobede!“
Međutim, dok su građani Krima proslavljali Dan pobede u miru, njihove sunarodnike u istočnoj Ukrajini, ubijani su neki novi nacisti. Kijevska hunta koja je na vlast došla krvavim nasiljem i uz snažnu podršku SAD i EU naredila je 9. maja nova ubistva Rusa. Nakon što su u Odesi spaljivali žive ljude (nenaoružane proruske aktiviste) kijevski nacisti su 9. maja organizovali napad na Mariupolj u kojem su koristili tenkove i artireljiju, zbog čega je u gradu stradao veliki broj civila. Istok Ukrajine je goreo. Zapad je istu takvu sudbinu namenio građanima Krima. Međutim ruski predsednik je najzaslužniji što ukrajinska hunta nije započela svoj krvavi pir i na ovom poluostrvu. Njegove odlučne i pravedne akcije omogućile su povrtaka Krima u sastav Rusije i sačuvale živote njegovih stanovnika. Vladimir Putin im je i 9. maja poručio da nisu sami. Prozapadna vlast u Ukrajini se nije usudila da napadne Krim. Sasvim očekivano, poseta pobednika Sevastopolju izazvala je bes inspiratora kijevskih pučista.

Portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kociljančić osudila je Putinovu posetu. Džen Psaki je ispred ministarstva spoljnih poslova SAD takođe kritikovala potez ruskog predsednika nazvavši ga „provokativnom i nepotrebnom”. Svoj bes je pokazao i generalni sekretar NATO pakta Anders Fog Rasmusen koji je u Talinu, glavnom gradu Estonije, izjavio: „Ukrajina nije pozvala Putina na Krim. Zato je njegova poseta neumesna”. A što bi ga Ukrajina i pozivala kada je Krim kao i ranije deo Rusije? Da SAD u svojim rukama još uvek drže „nemačku kartu“ pokazala je Angela Merkel koja je naglasila da je dan kojim se obeležava pobeda nad nacizmom „neverovatno važan“ pa ga ne bi trebalo koristiti za održavanje parade u takvom području konflikta. „Šteta je da taj dan bude iskorišćen u kontekstu tenzija. 9. maj je neverovatno važan dan vezano za pobedu nad nacionalsocijalizmom. Ja sam lično, bila u Moskvi pre četiri godine za 9. maj, jer mi je bilo važno da pokažem da smo razumeli istoriju“, izjavila je Merkelova nakon susreta sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastazijadesom. Međutim, da li je Merkelova zaista razumela istoriju?

Gubernator Hersona Jurij Odarčenko je u svom govoru 9. maja istakao da je Adolf Hitler bio oslobodilac! Diktatoru i najstrašnijem ubici u istoriji čovečanstva, ovaj ukrajinski činovnik je zahvalio za pokušaj da oslobodi Ukrajinu od „komunističkog ropstva“. Zapad je u Ukrajini dao punu podršku ovakvim političarima koji veličaju Hitlera. Više od toga, SAD i EU su napravili model ponašanja za ukrajinske naciste. U članicama EU već se uveliko ruše spomenici Crvenoj armiji, a nedavno je i nemački list Bild pokrenuo inicijativu da se u toj zemlji uklone sovjetski spomenici. Pored medija u propagandu se uveliko uključila i filmska industrija. Nemačka želi da skine sa svojih leđa hipoteku glavnog krivca za Drugi svetski rat kako bi ulepšala imidž „predvodnika EU“. Ona pri tom prebacuje krivicu na druge, a pre svega na SSSR. O ovome svedoči film „Naše majke, naši očevi“, koji je prikazan na kanalu ZDF. U Rusiji su nemačku seriju prvi primetili istoričari – članovi Ruskog vojnoistorijskog društva. Oni su izdali saopštenje za javnost u kome podvlače da udruženje „izražava odlučan protest protiv izvrtanja istorijskih činjenica i pokušaja falsifikovanja istorije“, a pojavu sličnih filmova ocenjuju „kao ruganje mnogim milionima žrtava nacizma i pokušaj njegove rehabilitacije“. U ovom delu nemački nacisti su prikazani kao civilizovani vojnici, a Rusi kao „stepski šljam“! Dakle nije nikakvo čudo što ukrajinski nacisti inspirisani svojim mentorima u Nemačkoj i SAD hvale Hitlera, spaljuju i ubijaju Ruse. Oni samo poput dresiranih i krvoločnih pasa izvršavaju naređenja svojih gospodara.

Ali to nije ništa novo. Ujedinjena Nemačka je svoju prirodu odavno pokazala požurivši da razbije Jugoslaviju i na taj način se osveti Srbima za poraze u Prvom i Drugom svetskom ratu. Srbi su u nemačkim očima viđeni kao „remetilački faktor“. Nemci su i prvi put u istoriji, posle Drugog svetskog rata upotrebili oružje protiv Srba. Admiral u penziji Elmar Ludvig Šmeling, bivši šef Nemačke obaveštajne službe i potonji šef Kontraobaveštajne službe NATO povodom agresije na SRJ izjavio je: „Stid me je kao čoveka i oficira što moja država treći put u ovom veku napada malu Srbiju!“ On je takođe ukazao na preobražaj NATO-a od odbrambenog ka agresivnom savezu koji je upotrebljen protiv Srba i koji se sada koristi protiv Rusa. „Konkretno, ja sam još u NATO štabu u Briselu, posle ujedinjenja Nemačke, glasno ukazivao na promenu strukture i politike NATO posle ujedinjenja Nemačke pošto je NATO usvajao sve agresivnije doktrine i strategije upotrebe. Do ujedinjenja Nemačke to je bila odbrambena vojna alijansa, da bi se, posle toga, pretvorila u agresivnu. To koincidira sa početkom ratnih sukoba na teritoriji bivše SFRJ, u koje su se aktivno mešali i NATO i Nemačka“ objasnio je Šmeling. Dodajmo ovde da je Hitler svojim potezima razorio Društvo naroda, a SAD, EZ i NATO razbijanjem SFRJ i agresijom na SRJ Ujedinjene nacije. Dakle, zločinačko ponašanje Zapada prema Srbima i Rusima ne predstavlja novost već ponavljanje stare matrice ponašanja čiji je najpoznatiji izdanak, do sada – Hitler.

Događaji u Jugoslaviji i Ukrajini pokazali su da nacizam nije mrtva i da je potrebno uložiti novi napor kako bi se on pobedio. Vladimir Putin je svojom posetom Sevastopolju 9. maja na Dan pobede pokazao da je Rusija povukla liniju preko koje moderni nacisti neće moći da prođu, a to je prvi korak u zaustavljanju tog zla.

(Fondsk.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *