Pobedom do poraza

Pobedom do poraza

15 јула 2013

Denis_RomacPiše: Denis Romac

Onako kako je i ušla u Europsku uniju – skandalom i nesretnim mijenjanjem već prihvaćenih pravila – Hrvatska je i nastavila. Nakon lošeg presedana kojim je dokazala kako joj je važnije tvrdoglavo ustrajavanje na vlastitim (pogrešnim) odlukama, nego dosljednost u ispunjavanju preuzetih obveza, aktualna je vlast sada uspjela posvađati Vijeće EU i Europski parlament, dokazavši kako između »naše Europe« i stvarne Europe još uvijek postoji ozbiljan raskorak.

Na prvi pogled, Hrvatska je pobijedila. Iako je njezin kandidat za suca Europskog revizorskog suda dvaput odbijen – prvi put na odboru za proračunski nadzor, a onda i na plenarnoj sjednici – Hrvatska je ustrajala na njegovu imenovanju. A kako je mišljenje parlamenta u ovom slučaju neobvezujuće, Hrvatska je Matesa nametnula Europskom vijeću, koje ga je i potvrdilo.

Dakle, Hrvatska je uspjela. Pa čak i zaobilaženjem Europskog parlamenta, Hrvatska je provela svoju volju. Dobila je što je htjela, iako bi se na koncu moglo pokazati da će šteta biti puno veća od koristi. Briselski dopisnici mučili su se pokušavajući pronaći primjer da je Europsko vijeće ignoriralo volju Europskog parlamenta, ali bez uspjeha.

Iako se radilo o kvalitetnom kandidatu, Mates se za saslušanje u Bruxellesu nije bio dobro pripremio. Naposljetku je pao kao žrtva unutarstranačkog okršaja u Europskom parlamentu. Socijalisti su nedavno odbili podržati Maltežanina Tonija Borga za europskog povjerenika za zdravlje i zaštitu potrošača, pa su im se pučani na Matesu osvetili. No nepoštivanje mišljenja parlamenta od strane Europskog vijeća zgrozilo je sve stranačke frakcije, i pučane i socijaliste.

No predsjedavajući odbora za proračunski nadzor, liberal Michael Theurer, upozorava da hrvatski kandidat nije uspio uvjeriti članove odbora da je prikladan kandidat, dok je Španjolka Inés Ayala Sender iz socijalističkog bloka šokirana jer »gospodin Mates nije održao svoju riječ«. Naime, Mates je parlamentarcima obećao da će se povući ako ga parlament ne podrži, da bi se onda, bez objašnjenja, predomislio.

Hrvatska, dakle, ponovno ima problem s vjerodostojnošću. Mates, koji će biti na jednoj od najviših dužnosti u Bruxellesu koja pripadaju Hrvatskoj, bio je obećao jedno, a onda napravio drugo. Europsko vijeće nije poštovalo volju parlamenta, no nedostatak poštovanja prema toj instituciji – jedinoj europskoj instituciji izabranoj na demokratskim izborima – iskazala je i najmlađa članica EU.

A trebala je postupiti drukčije. Samo će neupućeni još uvijek tvrditi kako Europski parlament nije bitan. Ako je parlament u prošlosti možda i bio tek simbol europskog jedinstva, dok su poluge europske moći bile drugdje, od Lisabonskog ugovora to zacijelo više nije slučaj. Parlament je važan, a u budućnosti će biti još važniji. Nepoštovanjem parlamenta Hrvatska je pokazala da to ne razumije, baš kao što ne shvaća ni aktualni trenutak razvoja EU. Teško upravljiva asocijacija vrlo komplicirane strukture, kakva je Europa postala proširenjem na 28 država, ne treba još jednu tvrdoglavu i zaguljenu članicu, koja ne shvaća pravila društva u kojem se nalazi i koja će samo nametati svoju volju.

Drukčije kazano, Hrvatska je još jednom pokazala dosljednost i prkosnost, zapravo prgavost, ali na potpuno pogrešnom mjestu i u pogrešnom trenutku. Sada je samo pitanje koliko će nam trebati da izgubimo sav ugled što smo ga mukotrpno stekli u pristupnom procesu.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u