ПОБУНА НА ИСТОКУ ЕУ: Одбијају да им исте фирме по истој цени „уваљују“ лошије производе него Немцима

POBUNA NA ISTOKU EU: Odbijaju da im iste firme po istoj ceni „uvaljuju“ lošije proizvode nego Nemcima

18 jula 2017

PREMIJER Slovačke Robert Fico dao je danas rok do jeseni Evropskoj komisiji i njenom šefu Žan-Klodu Junkeru da počnu da rešavaju problem različitog sastava istih namirnica i proizvoda za tržišta „stare“ i „nove Evrope“, i zapretio da bi Slovačka mogla da uvede jednostrani embargo i protera zapadne namirnice iz slovačkih restorana.

„Zemlje Višegradske grupe su već ranije upozoravale na taj problem, ali mere Evropske komisije su nedovoljne. Komisija ima dovoljno informacija da, ako hoće, pripremi zakone kojima bi naredila da ko želi da prodaje proizvod u istom pakovanju, mora da obezbedi isti kvalitet“, kazao je danas Fico novinarima u Bratislavi.

Upozorenje premijera i ultimatum Evropskoj komisiji da nešto preduzme do jeseni, dolaze posle velikog zvaničnog testa u susednoj Češkoj gde je, na zahtev Ministarstva poljoprivrede, testiran 21 proizvod u varijantama za tržišta Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Mađarske, čime se pokazalo da su na istoku Evrope samo tri bila istog kvaliteta kao za zapadna tržišta.

Češki ministar poljoprivrede Marjan Jurečka predstavio je rezultate testa na ministarskom zasedanju u Briselu, a pred zapadnim kolegama se ogorčeno razmahivao s dve kutije prerađene zamrznute ribe za prženje („fish fingers“) za nemačko i češko tržište, proizvodima koji na u testu najgore prošli.

Sastanak Višegradske grupe

I premijer Fico je pred današnje obraćanje novinarima takođe je pošao u mali lični test i kupovinu namirnica.

Fico je pokazao da su te riblje prerađevine („fish fingers“) istog naziva i internacionalnog proizvođača u istom pakovanju za austrijsko tržište imale 300 grama, a za slovačko 280 grama, da je austrijski kupac dobio 65 odsto mesa, a slovački svega 58 odsto, i sve ipak za istu cenu od 2,99 evra.

„To prerasta u veliki međunarodni skandal, istu atmosferu osećam u susednim zemljama. Ne mogu da prihvatim da od Slovaka prave neke građane nižeg reda“, rekao je Fico.

Slovački premijer najavio je da će se nastojanja da i Poljaci, Česi, Slovaci i Mađari za isti novac dobiju podjednako kvalitetne proizvode kao Nemci, i da prestanu da budu „kanta za đubre Zapada“ i nadnacionalnih kompanija naći na dnevnom redu sutrašnjeg susreta premijera Višegradske četvorke u Budimpešti.

Fico želi da o tom problemu razgovara i sa šefom Evropske komisije Junkerom i daje EU rok do jeseni da počne nešto da preduzima, jer će u suprotnom Slovačka pribeći jednostranim merama.

Takva mera bi, po rečima slovačkog premijera, mogao da bude embargo na pola godine na uvoz namirnica sa Zapada za ugostiteljske objekte, jer takva mogućnost, na određeni rok od šest meseci postoji u propisima EU.

Nadnacionalne kompanije brane se da je za gori kvalitet njihovih proizvoda u postkomunističkim članicama EU kriv navodno lokalni ukus potrošača, a kod praška za pranje, Čehe je zasmejalo objašnjenje da Česi na odeći „prave drugačije fleke“ nego Nemci.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Lazar says:

    Povodom hapšenja brata iranskog Premijera zbog korupcije pročitao sam simpatičan komentar: "Možete li da zamislite da se nešto slično desi u Srbiji ili bilo gde u bivšim jugoslovenskim republikama?". Isto pitanje mi se mota po glavi i u ovom slučaju... I dolazim do zaključka da je to, barem u Srbiji, nemoguće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *