Побуна против НАТО-а

Pobuna protiv NATO-a

9 oktobra 2015

pol-iskenderov 786Piše: Petar Iskenderov

U zemljama centralne i istočne Evrope raspirile su se nimalo naivne strasti oko njihovog mesta i uloge u EU i NATO-u. Stanovnici Češke, na primer, aktivno potpisuju peticiju sa zahtevom vlastima u Pragu da republika izađe iz sastava Evropske unije. U ovom trenutku broj skupljenih potpisa iznosi oko 100 hiljada i taj broj neprekidno raste.

A stanovnici susedne Slovačke ozbiljno su zabrinuti natovskim vojno-političkim igrama koje se odvijaju u toj zemlji. Iako je Brisel pokušao da nedavno premeštanje vojne tehnike Severoatlanske alijanse po teritoriji Slovačke objasni kao već unapred dogovorene vojne vežbe, to ovih dana obnarodovana ideja o stvaranju vojnih NATO baza u blizini Bratislave nosi mnogo ozbiljniji i opasniji karakter po nacionalne interese Slovačke. Kako je nacionalno ministarstvo odbrane bilo prinuđeno da prizna, radi se o pripremi stvaranja koordinacione grupe NATO pakta. Ta grupa će moći “u slučaju potrebe” da omogući brz raspored operativnih NATO snaga na teritoriji zemlje.

Jasno je da će od sličnog raspoređivanja ostati samo jedan korak do potpunog uvlačenja Slovačke u bilo kakvu natovsku vojnu avanturu na koju se mogu odlučiti u Briselu i Vašingtonu. Ovde posebno može biti govora o učešću NATO jedinica (uključujući i same slovačke vojnike) u sukob u Ukrajini, na strani kijevskih nacionalista. Druga moguća varijanta je organizacija prebacivanja jedinica u Siriju radi pokrivanja terorista, koji vode borbu protiv predsednika Bašara Asada, pred naletima ruske avijacije.

Oba scenarija će za Slovačku značiti ne samo konačni gubitak državnog suvereniteta, nego i punopravno učešće u ratu za tuđe i tuđinske interese. Tim pre što je na njenom mestu lako zamisliti i svaku drugu zemlju centralne i istočne Evrope. Jer, NATO planira da gore navedene koordinacione grupe stvori ne samo u Slovačkoj, nego i u Mađarskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Bugarskoj i Rumuniji.

Zbog toga nije čudno što stanovnici Slovačke sve aktivnije učestvuju u različitim antinatovskim događanjima – od prekrivanja puteva pred vojnom tehnikom alijanse, do organizacije masovnih manifestacija pod antibriselskim i antivašingtonskim parolama. Prema podacima nemačke radio-stanice Deutsche Welle, 74% stanovnika Slovačke protivi se stvaranju NATO baza u zemlji i u svim centralnoevropskim regionima.

Poslednji put slične masovne manifestacije u centralnoj i istočnoj Evropi održavane su 1999. godine – u jeku NATO napada na tadašnju SR Jugoslaviju. Ali tada te zemlje ipak još uvek nisu bile članice i NATO-a. I zbog toga se postavlja logično pitanje: ukoliko se tri četvrtine stanovnika Slovačke protivi izgradnji NATO baza – da li uopšte ima smisla članstvo zemlje u Severoatlanskoj alijansi?

Sve gore napisano direktno se odnosi i na zemlje Balkana – u tom smilu i na Srbiju. Tamošnji predstavnici vladajućih krugova vole da za vreme svojih poseta Vašingtonu i Briselu, i kada treba i kada ne treba, rasuđuju o svojoj privrženosti evroatlanskim vrednostima. Međutim, te vrednosti su relativan pojam. Vrednost te iste Srbije ili Crne Gore u očima NATO-a ogleda se isključivo u mogućnosti iskorišćavanja te zemlje u svojstvu običnog glupog vojnika, zarad ostvarenja sopstvenih vojno-političkih scenarija. Ili u svojstvu platforme za vojne baze koje opslužuju vojni scenario iz perioda “Hladnog rata” – pa tako i “dobre” teroriste sa tačke gledišta Zapada.

(Fond strateške kulture)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *