ПОБУНА У ЕВРОПИ: Након Норвешке, побунила се и Пољска

POBUNA U EVROPI: Nakon Norveške, pobunila se i Poljska

24 decembra 2019

Poljska vojska savetuje vladu u Varšavi da ne kupuje borbene avione pete generacije F-35, proizvedene u Sjedinjenim Državama, zbog njihovih visokih troškova i tehničkih problema.

Prema izveštaju, koji je u četvrtak objavio poljski portal Defense 24, vojska je u toj zemlji kritikovala previsoku cenu američkih aviona pete generacije, objašnjavajući da odbacivanjem kupovine takvih aviona zemlja može da uštedi gotovo milijardu dolara.Logistički sistem F-35 se ne prilagođava potrebama poljskog vojnog sektora, navodi se u izveštaju i tvrdi da navedeni sistem predviđa uspostavljanje informativnog centra za nadgledanje svih borbenih aviona F-35 koji deluju u svetu, u kom bi se određivalo koji rezervni delovi im trebaju.

Gotovo identičan izveštaj je nedavno objavila Norveška, prema kom F-35 nije dovoljno kupiti i smestiti u hangare, već treba izgraditi potpuno novu vojnu infrastrukturu, uključujući nove baze i logističke centre, puteve i zaštićena skladišta za municiju i objekte za remont i dopunu, „prilagoditi“ radarske sisteme i protivvazdušnu odbranu, što verovatno znači kupovinu dodatne američke vojne opreme i drugo.

Poljska vojska upozorava da se uspostavljanjem logističkog lanca rezervni delovi mogu slati i iz vojnih baza u susednim zemljama kako bi se proces ubrzao, što je, prema portalu Defence 24, protivno zakonima ove zemlje, jer bi podrazumevalo da bi Poljska imala svoje delove koje bi slala drugim korisnicima američkih boraca.

Među ostalim problemima, spomenuto je da F-35 stvaraju neprijatnosti ljudima koji žive oko vazdušnih baza, kao što se dogodilo u Danskoj, gde gotovo 618 domaćinstava trpi nepodnošljivu buku koju stvara motor ove vrste aviona.

F-35 je avion pete generacije kog je, u tri različita modela, razvio američki vazduoplovni div Lockheed Martin. Međutim, zvančnici Pentagona su priznali da 83 odsto tih američkih borbenih aviona u simuliranoj vežbi nisu uspeli ni da polete.

Zbog pokušaja prodaje svojih borbenih aviona, američka vojska je povećala svoju vojnu prisutnost u nekoliko baltičkih zemalja, kao što su Poljska, Estonija, Letonija i Litvanija, uzrokujući time krize između Zapada i Rusije.

Suočena sa ovom situacijom, ruska vlada je više puta osudila masovno raspoređivanje američkih oružanih snaga na svojoj zapadnoj granici i američke saveznike, kao i vojne manevre u blizini ruskih granica, koji predstavljaju nedopustivu i direktnu pretnju ruskoj nacionalnoj bezbednosti.

U svakom slučaju, vraćajući se na izveštaj poljske vojske, čije mišljenje vlada stranke Pravo i pravda izuzetno ceni, treba pratiti dalji razvoj pregovora o pokušaju prodaje ovih aviona oružanim snagama Poljske.

(logicno.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. opet ja says:

    Samo neka uzimaju F-35 jer time slabe ne samo avijaciju i vojsku, nego i ekonomiju. F-35 je napravljen za izvlačenje para iz budžeta, prvo američkog, pa onda u sviom drugim zemljama koje su primorane da kupe F-35.

    • padre says:

      Ovi generali ne vide širu sliku!Prijateljstvo Amerike nema cene!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *