ПОБУНА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Све више земаља не желе ни да чују за Косово!

POBUNA U EVROPSKOJ UNIJI: Sve više zemalja ne žele ni da čuju za Kosovo!

30 marta 2018

U odbijanju da prisustvuju samitu EU – Zapadni Balkan, Španiji su se pridružili Rumunija i Kipar, jer ne žele da sede za istim stolom s predstavnikom „nezavisnog“ Kosova.

Rumunija i Kipar, kao i Španija, smatraju da „Kosovo“ ne sme biti tretirano ravnopravno sa zemljama regiona i zbog toga odbijaju da budu na samitu planiranom za 17. maj i da se slikaju s kosovskim predstavnikom, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

RSE je, naime, iz „dobro obaveštenih izvora unutar EU“ dobio potvrdu da su se nedavno španskom stavu pridružili Rumunija i Kipar.

Ove tri države članice EU upozoravaju da neće učestvovati na skupu gde se „Kosovo tretira kao država i gde se i ovoj zemlji obećava budućnost evropskih integracija kao i ostalima“.

Navodi se da su prošlog petka iz Saveta EU poslate pozivnice za učešće na samitu. U sredu su se u Briselu sastali stalni predstavnici članica EU gde su, prema izvorima RSE, Kipar i Rumunija potvrdili da se protive ravnopravnom učešću „Kosova“ na samitu u Sofiji 17. maja, na kojem će se razgovarati i o evropskoj perspektivi „Zapadnog Balkana“.

– Predstavnici ove tri države ne žele da budu za isti stolom sa kosovskim predstavnikom i odbijaju da se slikaju na kraju samita za „porodičnu sliku“, rekao je izvor RSE.

RSE saznaje i da je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk već u intenzivnim pregovorima sa španskim premijerom Marijanom Rahojem, u pokušaju prevazilaženja prepreka, ali da su, međutim, sada otvorena tri fronta.

Sve tri prestonice – Madrid, Bukurešt i Nikozija – jesu čvrste u stavu da će u Sofiji doći samo na radnu večeru koja će biti održana veče uoči samita, a na kojoj će se razgovarati o temama koje nisu u neposrednoj vezi sa „Zapadnim Balkanom“. Dan kasnije na Samitu, predstavnici te tri zemlje neće učestvovati.

Uspeh samita doveden u pitanje

RSE ocenjuje da se „zbog ovog tvrdog stava otvara pitanje uspeha samita koji se održava nakon 15 godina i koji je trebalo da predstavlja najvažniji trenutak u celokupnom bugarskom predsedavanju koje je ‘Zapadni Balkan’ stavilo visoko na listi prioriteta“.

RSE podseća i da su španski mediji u više navrata javljali da je premijer te zemlje Rahoj nagovestio da stavlja pod znak pitanja učešće na samitu, na kojem se „Kosovo“ tretira ravnopravno sa ostalim zemljama regiona.

Kako saznaje RSE, Španija je već nagovestila da će nju na samitu najverovatnije predstavljati Portugalija. Sada se očekuje da istu matricu koriste i ostale dve države koje ne žele da budu prisutne na samitu.

Navodi se da bi moglo da dođe i do nedostatka saglasnosti oko zajedničke deklaracije. Ovo pitanje je, kako saznaje RSE iz izvora u Briselu, pokrenuto na poslednjem sastanku ambasadora država EU, kada su neke države koje nisu priznale nezavisnost Kosova odbile ideju da se potpišu u deklaraciji gde se i Kosovo navodi u okviru procesa proširenja.

KOMENTARI4 komentara

 1. Nebeska Srbija says:

  A nasi ce da idu!!!Treba covek da zbrise da ne postojimo!!!

  • Velika Metla says:

   NS,zbrisani smo,nego to nekima još nije jasno! Od 5.oktobarske politke se samo nestanak može očekivati!

 2. Beli Orao says:

  5 oktobarska svita ili petokolonaška klika ,koje ime im bolje stoji?????

 3. Misko says:

  Dali posle onog idiotskog nacina prema Marku i Srbiji treba nasi da budu tamo. Ne ! Niko iz evropskih zemalja nije nasao za potrebu da takvo ponasanje i rizican potez osudi Ponavljam TREBA ZAHVALITI NA POZIVU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *