ПОБУНА У НАТО ПАКТУ – СТОЛТЕНБЕРГ БЕСАН: Осам чланица не одобрава напад на РУСИЈУ!

POBUNA U NATO PAKTU – STOLTENBERG BESAN: Osam članica ne odobrava napad na RUSIJU!

29 maja 2024

Dvadeset četiri članice NATO-a su u utorak u Sofiji usvojile deklaraciju prema kojoj više neće postojati nikakva ograničenja u upotrebi zapadnog oružja protiv ciljeva na ruskoj teritoriji, prenosi „Euraktiv“.

U Sofiji su 24 od 32 članice NATO-a usvojile deklaraciju kojom se obavezuju da će Ukrajini pružiti sve što je moguće „u ime demokratije“.„Došlo je vreme da preispitamo ograničenja u upotrebi zapadnog oružja u vojne svrhe u Rusiji“, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posle sastanka sa bugarskim premijerom Dimitrom Glavčevim.

Kako je rekao predstavnik Britanije na samitu: „Moramo priznati da Ukrajina upravo sada gubi ovaj rat. Ne možemo da govorimo Ukrajini da ne ispaljuje svoje rakete na Rusiju, koja ispaljuje svoje rakete na Kijev.“

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije upozorio da Zapad rizikuje direktnu konfrontaciju sa Rusijom i upozorio na mogućnost izbijanja globalnog rata ukoliko Zapad dozvoli Ukrajini da napadne ciljeve na ruskoj teritoriji.

SAD su nekoliko puta ponovile da ne podstiču Ukrajinu da koristi zapadno oružje protiv Rusije. Britanski „Ekoniomist“ je primetio da su izjave Stoltenberga usmerene protiv predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji se protivi ovoj ideji.

Ideji se snažno protivi i Nemačka i Belgija. Kako je u utorak izjavio premijer Belgije Aleksandar De Kru, belgijsko oružje je namenjeno samo za upotrebu na teritoriji Ukrajine.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je u nedelju, u razgovoru za italijansku televiziju, upozorila je da zemlje članice treba da postupaju „oprezno“.

Na pitanje da li Španija odobrava upotrebu zapadnog oružje na teritoriji Rusije španski premijer je odgovorio samo da će ova Zemlja „pružati pomoć Ukrajini koliko to bude potrebno.“

Mađarska i Slovačka se već duže protive slanju naoružanja u Ukrajinu, tvrdeći da to samo raspiruje i produžava rat u Ukrajini.

Ostaje pitanje koja je osma NATO država koja se protivi ukidanju ograničenja u upotrebi zapadnog oružje protiv Rusije.

Nepoznat je, barem za sada i stav Crne Gore. Vesti o stavu 29. članice ne mogu se naći u medijima, na zvaničnim ili na nezvaničnim sajtovima Crne Gore.

Tokom NATO foruma, privremeni premijer Bugarske Glavčev nije propustio da naglasi da „nikad nije bilo reči o slanju bugarskih vojnika u Ukrajinu.“

(RT Balkan)

KOMENTARI12 komentara

 1. M says:

  "došlo je vrijeme da preispitamo ograničenja u upotrebi zapadnog oružja u vojne svrhe u Rusiji",i još veli"ne možemo da govorimo Ukrajini da ne ispaljuje svoje rakete na Rusiju, koja ispaljuje svoje rakete na Kijev.“To zapravo znači da je došlo vrijeme da i Rusija preispita svoja ograničenja o upotrebi svog atomskog oružja u vojne svrhe po zemljama USA-NATO-zapada!Ne shvaćam računicu ovih EU retarda?!??

  • Zeka says:

   Svako ko upotrebi atomsko tj nuklearno oružje, u startu je retard. Verujem da toga neće biti, jer tada nema pobednika. Svi su gubitnici. I to trajni.

 2. Beli Orao says:

  A bićeš još bjesniji kad ti dadnu nogu u guzici!!

 3. 1389 says:

  🤣🤣🤣🤣 ovaj je isto neki komedijant 🤣🤣🤣🤣

 4. Željko says:

  Malo istine nije loše, Orenburg u RF i glavni grad UA Kijev distanca je oko 2.500 kilometara, e to je Zapad ne UA iz Kijeva gađao prije par dana i zvanični Kremlj i dalje spava i nada se obnovi odnosa sa "zapadnim partnerima", Volchansk selo na par kilometara od granice RF "jaka" RF ne može da zauzme već 20 dana!

  • mamlaz says:

   to selo zauzima 1, 5 godina. pogresno informisan. zasto. nece niko da da ZIVOT za ..............

  • Kulak says:

   Zašto bi ga zauzimali? Rusiji je bitno da šta više uništava neprijateljsku živu silu. To vrlo uspešno i radi. Cilj SVO je denacifikacija i depacifikacija bivše propale ukrajinske države, a ne brzo zauzimanje teritorija. Da je Rusija brzo zauzimala prostor, suočila bi se sa gerilskim otporom nekoliko miliona banderovaca, krepkih i zdravih. Ko bi to držao pod kontrolom? Ovako Rusija tempom koji ona nameće likvidira mase banderovaca, a ostale ranjava i čini ih doživotnim invalidima, nesposobnima za aktivni otpor. Rusija nije obična država, Rusija je imperija koja ima pomno razrađeni plan. A kad Rusi nešto planiraju, oni to i ostvare. Iako se nama ponekad čine šeprtljavi i smotani, Rusi ostvare svaki svoj plan. Zato šta je Rusija imperija, a Rusi veliki narod.

   • Zeka says:

    U vezi sa takvim ruskim planom postoji jedna nezgodna začkoljica. A to je da, osim ukrajinskih, masovno ginu i ruski vojnici. Ta činjenica mi smeta, a verovatno i njihovim porodicama u Rusiji. Međutim, glavna nevolja je u tome što je zapadnjački plan pronicljiviji i, što je još gore, sprovodi se bez greške - veliki rat između dva slovenska i do juče bratska naroda. I to na teritoriji Rusije i Ukrajine. Lično bi mi bilo draže da ovakav rat gledam na teritoriji Zapada, npr. između VB i Irske. Ili, unutar Nemačke protiv Bavarske i sl. Ali, toga u planovima Rusije očigledno nije bilo. Obrnuto, ova klanica na istoku bila je u planovima Amerike i njenih satelita, a taj plan je u potpunosti ostvaren. Dakle, gine se na istoku, ne na zapadu, to je poenta i strategija. Sve ostalo je samo nastavak strategije da se Rusija iscrpljuje u dugotrajnom sukobu, da troši ljudske i materijalne resurse koji nisu neograničeni i td. Šta će ko u budućnosti da "ostvari", to ćemo videti. Tek, za sada su "ostvarenja" takva da je opšta devastacija prisutna na istoku, ne na zapadu. Zbog ovoga sam i ja razočaran i obeshrabren, ali ne mogu da ignorišem stvarnost. Navijanje nije dovoljno za nečiji uspeh.

 5. GoranZ says:

  Zeljo majstore pa ti si bog!,ovce tvoje nmg bez tebe..ili si neki teletabis,ili si neuracunjiva osoba-uglavnom imas neki mentalni poremecaj..elem:da se lako zakljuciti,po tvom neumornom i neiscrpnom navijanju bez obzira na realnost ili ti biti objektivan jel?ps.ispicavam se ako ti ovo seruckanje po stranom sajtu,donosi kruh na sto i tako ranis sebe jel ko bi normalan bio sa disbalansiranim otpalim tockom,kome je uzgred guma pukla ziveo,ustvari mozda isto puknuta guma ;)salim se bre..oprosteno ti je brate SRBINE

 6. Kulak says:

  Nebitan!

 7. Protokoli hrvackih ludaka says:

  Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr😁. Ne nego svi u "demokratskoj" EU treba da misle kako misli Stoltenberg, dakle jednoumlje. Inače ta porodica je diktatorska, njegov otac isto bio neka NATO rajh njuška, verovatno i deda nacist, deca ako ih ima 100% su isto veću sistemu. I kao to je demokratija🤣. Je, ali po nacističkim rajhovskim merilima.

 8. milorad5 says:

  beligjanci e nadaju da će laćna priča o upotrebi u ukrjaini da ih spase lomače ali čini mi se da će rusi konačno da nas reše ustaške pretnje permanentno....i ovi ovde i oni u americi i australiji će biti "frigani" kao nuzproizvod izanja NATO dupeta...i SVI ostali "članovi" će dobiti svoju porciju u pravoj meri,već prema brojustanovnika i prostranstvu,oni nazapadu nisu normalni kada svi gledaju u ludog makrona ili stoltenberga i ćute dok im ovi pripremaju HOLOKAUST od ruskih nuklearnih udara...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *