ПОБУНА У ВАТИКАНУ: Раздор међу бискупима!

POBUNA U VATIKANU: Razdor među biskupima!

14 oktobra 2015

Vatican PopeU poverljivom pismu od 5. oktobra, kardinali, ugledni ljudi s različitih kontinenata, bune se protiv načina rada Sinoda o porodici, koji je sazvao sam papa, istakavši da strahuju kako je sve unapred odlučeno u korist liberalnije struje među biskupima.

Sinod “neće dopustiti da na njega utiču”, kaže se u privatnom pismu koje su papi uputila trinaestorica konzervativnih kardinala kritikujući njegov način rada, ističe upravnik štamparije Svete stolice, dok je jedan od potpisnika izrazio bojazan od novog “Vatiliksa”, piše Jutarnji list.

Tekst je u ponedeljak objavio Sandro Magister iz Vatikana, jedan od kritičara pontifikata papa Franje, koji je u junu udaljen iz dvorane za novinare jer je tekst enciklike “Laudato si” objavio pre njenog službenog objavljivanja.

– Objava pisma je čin uznemiravanja, što potpisnici nisu hteli. Ne smemo da dopustimo da na nas utiču. Moguće je izneti primedbe na metodologiju Sinoda, koja je nova i to ne iznenađuje. Ali kada je ta metodologija jednom utvrđena, svi moramo da se zauzmemo da je najbolji mogući način da je primenimo – rekao je na konferenciji za novinare portparol Svete stolice otac Federiko Lombardi.

Ovo je novi “Vatiliks”. Privatno pismo pripada papi. Kako je moguće da je objavljeno? – upitao je potpisnik nemački kardinal Gerhard Ludvig Miler, prvi čovek Kongregacije za nauk vere, zatraživši da se utvrdi odgovornost za iznošenje pisma u javnost.

U 2012. godini izbila je afera poznata kao “Vatiliks”, kada su u italijanskim medijima objavljeni poverljivi dokumenti naslovljeni na tadašnjeg papu Benedikta Šesnaestog.

Njegov sobar Paolo Gabrijele osuđen je zbog iznošenja dokumenata, ali je nakon toga pomilovan.

Drugi potpisnik, kardinal Džordž Pelje, sekretar za privredu, dodao je pak da objavljeni tekst sadrži netačnosti i da popis potpisnika nije tačan.

Zanimljivo je da su četvorica kardinala koja su pogrešno navedena kao potpisnici zvanično demantovala da su potpisali tekst, posebno pariski kardinal Andre Vingt Trois, jedan od potpredsednika Sinoda, i kardinal Budimpešte Peter Erdo, glavni izvestilac Sinoda.

Pismo se uglavnom odnosi na zabranu pričešćivanja osoba u drugom braku za koje smatraju da ne može biti tema pregovora. Pismo indirektno cilja i na papu, dovodeći u sumnju nepristrasnost komisije koju je imenovao za pripremu završnog dokumenta Sinoda.

Kardinal Donald Vuerl, nadbiskup Vašingtona i član te komisije, izjavio je za britanski dnevnik Tablet da nije primetio manipulaciju o kojoj govore.

– Učestvujem na Sinodima od 1990. i ovo je najotvoreniji – kaže Vuerl.

(Jutarnji,Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Momcilo says:

    Glupost! Dovoljno je procitati prvih 5-6 recenica... Nebitno je da li se sotonisti iz RCK ne slazu oko odnosa prema obiteoji, vrsti cvijeca na balkonima, papomobilu ili slicno... to je nebitno. Poanta je da su svi oni suglasni da treba zatrti pravoslavlje. Tu nema dvojbi. Takodjer, na isti nacin Srbi gdje god zivjeli, ne bi trebali imati dvojbe da je Vatikan leglo zemaljskog zla, da predstavlja intelektualnu okosnicu nacista dok Engleska predstavlja financijsku moc zlotvora, a SAD (Sotonisticke americke drzave) su vojna sila zla. Budite Srbi u pravom smislu te rijeci: slobodnog uma i duha, a ne da se poput nocnih leptira hvatamo za potencijalno senzacionalisticke naslove. Zlo paradira svijetom od kada su se Englezi iskrcali na tlo Amerike i izvrsili genocid nad Indijancima. Prema tome, Srbi zapamtite da se moramo drzati zajedno! Ne moramo jednako misliti, ali oko osnovnih cinjenica moramo biti slozni i tada nema istupanja! Treba napraviti muzej genocida nad srpskim narodom; poduciti mlade da mi nismo dosljaci u BiH i RH, vec da su nasi preci bili starosjedioci; poduciti mlade o svjesnosti zlocinacke manipulacije medijima kroz fabriciranje "genocida" u Srebrenici kako bi se Srbima usadio osjecaj krivnje i slomio duh naroda; nema popustanja zlocinackim zamkama pod krinkom ekumenizma; Vatikan je izvor svih gadosti koje su zadesile Srbe

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *