ПОБУНА ВОЈСКЕ У УКРАЈИНИ!

POBUNA VOJSKE U UKRAJINI!

31 decembra 2020

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski dobio je podršku militantnog dela političara zbog izjave da će u slučaju rata sa Rusijom mobilisati celi narod uključujući i žene.

Prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk je pohvalio Zelenskog nazvavši ga pravim patriotom. Na drugoj strani generali koji su ratovali u Donbasu među kojima je i zamenik rukovodioca Saveta bezbednosti i odbrane Ukrajine Sergej Krivonos su protiv razmišljanja da se krene u rat sa Rusijom jer bi to dovelo do masovnog dezerterstva. Doduše Zelenski se brani da je on o mobilizaciji govorio ako napadne Rusija na Ukrajinu.– Pokušaji mobilizacije 2014. godine i 2018. godine pokazali su da se u Ukrajini ona ne može provesti… Ukrajinski narod ne želi da ratuje protiv Rusije – kazao je zamenik sekretara Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane general Sergej Krivonos i poručio predsedniku Zelenskom koji nije služio vojsku da vodi računa o raspoloženju naroda. General Krivonos javno pita: „Kad bi i mobilisali sve muškarce i žene koliko su oni obučeni da drže oružje u rukama?“ Odmah i odgovara: „Narod nije obučen i ne želi da ratuje“.

Politikolozi kažu da Vladimir Zelenski ne želi nikakav rat i da je njegova izjava o mobilizaciji celog ukrajinskog naroda propagandnog karatera. On želi da se svidi onima koji će doći na vlast u SAD i koji zagovaraju sukob Ukrajine i Rusije. U ukrajinskoj eliti je raskol a većina naroda nije za rat. U Kijevu se može čuti da bi u slučaju rata sa Rusijom kroz nedelju dana 80 posto ukrajinske armije prešlo na stranu Rusije.

Sergej Grigorjevič Krivonos je ratovao u Donbasu i odlično zna kakve su realne šanse ukrajinske armije protiv Rusa. On je ratovao u rejonu aerodroma Kramatorsk i čak je nagrađen ordenom za učešće u Antiterorističkoj operaciji. Krivonos je obrazovani oficir i general i može da proceni realni odnos snaga.Uostalom nije on jedini ukrajinski general koji upozorava da odnos snaga nije takav da se ravnopravno ratuje. Ni ukrajinski vojni vrh ne želi da ulazi u avanturu oslobađanja Donbasa ratom jer bi broj poginulih vojnika i civila bio jako veliki. General-pukovnik Ruslan Homčak načelnik generalštaba ukrajinske armije je nedavno izjavio da je čisto vojnim putem nemoguće vratiti Donbas.

– U vojnoj operaciji za oslobađanje Donbasa poginule bi desetine hiljada ljudi samo zato da bi ukrajinska vojska prodrla tri do pet kilometara u dubinu. Osim toga ukrajinska armija bi morala da ratuje u gusto naseljenim gradovima gde bi ginuli civili i to sigurno ne bi podržale civilizovane države. Rusija bi se umešala i održala bi pobedu jer ima više resursa za ratovanje od Ukrajine, objašnjava general-pukovnik Homčak.

I ukrajinsko vojno rukovodstvo je svesno i toga da ih u Donbasu ne bi podržali građani pa bi se moglo očekivati da će se vojnicima „pucati u leđa“. A protivnik će stalno dobijati informacije o kretanju ukrajinske vojske.

Iako je u vrlo teškoj ekonomskoj situaciji Ukrajina se i dalje naoružava i nabavlja vojnu tehniku. Veliki broj Ukrajinaca smatra da bi bilo bolje da se novac troši na rešavanje socijalnih problema. Na modernizaciju armije i kupovinu oružja rukovodstvo u Kijevu na neki način prisiljavaju lideri zapadnih zemalja koji to postavljaju kao uslov da Ukrajinu jednog dana prime u NATO.

(Večernje novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Kulak says:

  U Ukrajini bi protiv Rusije ratovali isključivo pokatoličeni unijati iz Zapadne Ukrajine.Svi ostali stanovnici Ukrajine su ruskojezični i u skučaju otvorenog rata bi prešli na rusku stranu.Na Krimu je 2014.bilo 26.000 ukrajinskih vojnika od kojih je 22.000 prešlo na rusku stranu.

 2. šiško says:

  Ukrajina MORA da se dogovori sa Rusijom. Rusija je za nju nezaobilazna adresa. Zapad je daleko i njega ukrajinske brige ne žuljaju, a Rusija ima interes da se stanje u Ukrajini nekako reši, pre svega zbog velikog broja Rusa koji žive u Donbasu i u ostatku Ukrajine. Ako Ukrajina otvoreno prizna da je Krim ruski, mislim da će Rusija biti veoma velikodušna. Samo treba požuriti da se ne predomisle.

 3. milos says:

  pa bi sevastopolj-krim da daju NATO. Boze nas narod kakve budale, pa rusi bi usli u III svetski rat kad bi im rakete bile postavljene protiv njih na krimu..

 4. Rocco says:

  Pravo je pitanje zašto unijatski usrajinci ne formiraju svoju posebnu državu? Ovako su se već svima popeli na glavu sa svojim banderaškim nacizmom i fantazijama da je po njima Rusija okupator.Kako 10-15 miliona ruskih starosjedilaca može biti okupator i agresor na vlastitoj drevnoj Kijevskoj Rusiji?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *