ПОБУНА ЗЕМАЉА КОЈЕ СУ ПОД САНКЦИЈАМА АМЕРИКЕ

POBUNA ZEMALJA KOJE SU POD SANKCIJAMA AMERIKE

14 marta 2021

Kina, Rusija, Severna Koreja, Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama traže podršku u UN u pobuni protiv jednostranih sankcija i pretnje silom.

Šesnaest zemalja i Palestinska samouprava tvrde da su jednostrane mere uperene protiv njih protivne Povelji UN. U pismu grupe koju je Rojters video kaže se da je multilateralizam „trenutno na udaru bez presedana, što zauzvrat ugrožava globalni mir i sigurnost“.Članovi ove grupe su Sirija, Venecuela, Kuba, Alžir, Angola, Belorusija, Bolivija, Eritreja, Laos, Nikaragva, Kambodža, Sveti Vinsent i Grenadini.

– Svet vidi sve veće pribegavanje unilateralizmu, obeleženom izolacionističkim i proizvoljnim akcijama, uključujući nametanje jednostranih prinudnih mera ili povlačenje iz značajnih sporazuma i multilateralnih institucija – navodi se u napomeni grupe.

Kako Rojters primećuje, odmah je došlo do odbijanja navoda i osude ovog poteza, od strane zapadnih savezničkih zemalja.

Visoki evropski diplomata, pod uslovom anonimnosti je odgovorio: „Ovi takozvani prijatelji su ti koji su najviše učinili da prekrše povelju UN. Možda bi trebalo da počnu da poštuju ljudska prava i osnovne slobode u svojim zemljama.“

Trampova administracija uvela je sankcije Iranu, Venecueli i Siriji a nova Bajdenova u prvih 50 dana pojačala je sankcije Rusiji, Mjanmaru i Iranu.

KOMENTARI3 komentara

 1. persida says:

  Umesto da Rusija osajdari Americi sankcije i pokaze zube, ona se svodi na nivo Kube i Eritreje. Ej, dokle vas Putko dovede, bas ste sila.

  • Zorana says:

   Ma Rusija se iznutra raspada, a izvana ne deluje nikako. To zna svaki nacionalno svestan Rus. Putin je crna prevara koja je legalizovala cionisticku pljacku i zauzimanje vlasti Rusije. Proteci ce jos dosta vremena dok se to ne obelodani.

 2. marko says:

  u pravu si persida ako svet broji 97% i jacije od ovih 7 % kolonizatora sto se ne ujedine pa udru oni niima svi sankcije o tome se radi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *