Pobunjenicima u Siriji stiglo 400 tona oružja iz Turske

Pobunjenicima u Siriji stiglo 400 tona oružja iz Turske

25 avgusta 2013

syria_rebelsU Siriju je iz Turske stiglo 400 tona oružja kako bi se ojačale pobunjeničke snage u borbi protiv režima, tvrde izvori iz sirijske opozicije.

Ovi navodi usledili su nakon tvrdnji opozicije da je režim u Damasku u sredu upotrebio hemijsko oružje u napadu izvedenom okolini prestonice i usmrtio na stotine ljudi.

Isti izvor navodi da je ova pošiljka, koju su finansirale zemlje u Persijskom zalivu, poslata iz Turske provincije Hataj u protekla 24 sata i da je to jedna od najvećih isporuka koje su stigle pobunjeničkim snagama od početka rata u Siriji pre više od dve godine.

„Dvadeset kamiona s prikolicom prešlo je iz Turske i sada se raspoređuju u skladišta oružja za nekoliko brigada širom severa“, rekao je pobunjenik Mohamad Salam, javio je Rojters.

Neimenovani zvaničnik Vrhovnog vojnog saveta, grupe koja okuplja pobunujeničke jedinice u Siriji, a koju podržavaju zemlje u Persijskom zalivu i Zapad, potvrdio je ovu pošiljku, ističući da su isporuke oružja veće otkako je izveden napad hemijskim oružjem na sunitske četvrti i predgrađa Damaska pod kontrolom pobunjenika.

U međuvremenu, al-Nusra front, ekstremistička grupa povezana sa al-Kaidom, zapretila je da će se zbog tvrdnji da je režim upotrebio hemijsko oružje osvetiti napadima na sela u kojima žive alaviti, ogranak šiitskog islama, kojem pripada sirijski predsednik Bašar al-Asad.

„Alavitska sela će platiti za svaki projektil sa hemijskim agensima koji je pogodio naš narod u Damasku“, rekao je vođa ove grupe Abu Mohamed al-Džavlani u audio-poruci postavljenoj na internet i na njegov Tviter nalog.

Većina pobunjeničkih grupa koje žele da svrgnu Asada, uključujući al-Nusra front, pripadaju sunitskom ogranku islama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *