Почаст Милуновићу

Počast Milunoviću

14 februara 2017

15-kul-pocast-milunovicu-(1

DVE okrugle godišnjice: 120 godina od rođenja i 50 od smrti velikog slikara Mila Milunovića, obeležiće danas, od 13 časova, Muzej istorije Jugoslavije. Na dan kada je pre pola veka otišao u večnost (11. februara 1967. u Beogradu), predavanje o najzastupljenijem autoru u likovnoj kolekciji MIJ održaće odličan poznavalac njegovog opusa Ivana Simeonović Ćelić, istoričarka umetnosti i direktorka Muzeja „Cepter“. Biće prikazana i dva filma o Milunoviću, iz arhiva TV Beograd – jedan iz serijala „Slikari i vajari“, čiji je autor Lazar Trifunović, i drugi „Sećanje“ iz 1962, u kome umetnik lično govori o svom životu i radu.

– Više od četrdeset radova Mila Milunovića čuva se u našem muzeju, ali ta brojka nije zaokružena jer stalno otkrivamo nešto novo – kaže za „Novosti“ Momo Cvijović, muzejski savetnik MIJ. – Tako smo nedavno ustanovili da je na jednoj kutiji za duvan, koju je Tito dobio iz Crne Gore, Milo Milunović uradio mozaik na poklopcu.

U nekadašnjim prostorijama Muzeja „4. jul“, koji je bio deo legata Muzeja grada Beograda, a potom pripojen memorijalnom kompleksu iz koga je nastao MIJ, pronađena je i freska, portret žene, čiji je autor takođe Milunović, otkriva nam sagovornik.

– Sva Milunovićeva dela iz naših zbirki su u različitim prilikama poklanjana Titu – nastavlja Cvijović. – Reč je o pet slika, dva mozaika, dve kutije, ali najviše je akvarela i radova u temperi, čak 29.

Brozu su poklanjani Milunovićevi radovi, ali ih je i on sam darivao stranim državnicima. Tako je 1956. godine, ulje na platu „Mrtva priroda“, sa čuvenim motivom – ribama, predsednik FNRJ poklonio francuskom ministru spoljnih poslova Pjeru Mendesu Francu. U MIJ se čuva priznanica iz koje se vidi da je slika plaćena ondašnjih 100.000 dinara.

Rođen 1897. na Cetinju, Milunović je bio jedan od najcenjenijih likovnih umetnika kako poratne, tako i predratne Jugoslavije.

VELIKI UMETNIK

TRI Milunovićeve slike i danas se nalaze u Muzeju Antoana Burdela u Parizu. Ostalo je zabeleženo kako mu je čuveni francuski skulptor i pedagog svojevremeno pisao povodom dela koje 1927. Milunović izložio na Salonu Tiljeri: „Nalazim da je vaša umetnost jaka, savesna, sređena i spontana, sve zajedno… Vi umnogome prevazilazite čak dobre majstore. Veliki Umetnik. To je Vaše ime“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *