POČAST SOPSTVENOM PROGONITELJU: Ruska patrijaršija štampala kalendar sa likom Staljina

POČAST SOPSTVENOM PROGONITELJU: Ruska patrijaršija štampala kalendar sa likom Staljina

7 јануара 2014

unnamed-8Ruska patrijaršijska izdavačka kuća i Grafički centar Sveto-Trojicko Sergijevske Lavre, štampala je kalendar za 2014 godinu sa slikama Josifa Staljina. O tome je y LiveJournal-y pisao doktor istorijskih nauka, profesor Moskovskog državnog univerziteta Mihail Babkin.

Fotografije su raspoređene na nekoliko stranica kalendara. Iz dostupnih podataka saznajemo, da je kalendar naručen od izdavačke kuće „Dostojanstvo“, a štampan u patrijaršijskoj tipografiji. Širu pažnju javnosti, kalendar na sebe skreće nakon toga, kako je 7. januara kalendarski post preneo na svom LiveJournal-y arhiđakon Andrej Kurajev.

Izdavačka kuća „Dostojanstvo“, specijalizovana za patriotske teme, ranije je takođe objavljivala nekoliko publikacija posvećenih Staljinu, posebno, kalendar sa fotografijama sovjetskog lidera za 2013 godinu.

Istovremeno se u katalogu izdavačke kuće mogu naći albumi i kalendari sa fotografijama od strane sovjetskog režima streljanih, cara Nikolaja Drugog i kraljevske porodice.

Patrijaršijska izdavačka kuća i štamparisjki Centar Sveto-Trojicko Sergijevske Lavre bavi se proizvodnjom i sopstvenom štampanom produkcijom, a takođe štampa i druge publikacije po narudžbini.

Predstavnici Moskovske patrijaršije Ruske Pravoslavne Crkve su u više navrata kritikovali aktivnosti Josifa Staljina.

Konkretno, 2010 godine je zamenik šefa Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske Patrijaršije iguman Filip, u ime Mitropolita Ilariona rekao, da je „pod Staljinom stvoren nehumani sistem, kog ništa ne može opravdati: ni industrijalizacija, ni atomska bomba, ni očuvanje državnih granica, pa čak ni pobeda u Velikom Otadžbinskom ratu, jer sve ovo nije postigao Staljin, već naš mnogonacionalni narod“.

Za vreme Staljinove vlasti, mnogi pravoslavni sveštenici su bili proganjani i hramovi su bili uništeni.

Pamtimo i 1931 godinu kada je po Staljinovom ukazu bio srušen Hram Hrista Spasitelja u Moskvi.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Данко Б. Марин says:

    Синдром јеврејског капоа из Хитлерових логора смрти - кажу у дефинисању тих контрафобија !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u