Počela bitka za aerodrom u Donjecku, kijevska hunta koristi i avione

Počela bitka za aerodrom u Donjecku, kijevska hunta koristi i avione

26 maja 2014

10201U toku je bitka za međunarodni aerodrom Donjecka, najvećeg grada na istoku Ukrajine koji je glavni grad proglašene Donjecke narodne republike.

Situacija je potpuno nejasna, utoliko nejasnija što sukobljene strane – ukrajinska armija i odredni Armije DNR u formiranju – saopštavaju stvari koje se i međusobno isključuju.

Ukrajinci tvrde da su „naoružani teroristi“ stigli na aerodrom noću i da su pripadnici njihove armije, koji su ga obezbeđivali, „odstupili bez borbe. Takođe: da su „teroristi“ odmah počeli da preuzimaju kontrolu nad aerodromom i da postavljaju svoje „vatrene tačke“, uključujući i krov aerodromske zgrade.

Potom su „Kijevljani“ – kako tvrde mediji pod njihovom kontrolom – postavili ultimatum „teroristima“ da napuste aerodrom, a kad su oni to odbili – počela je „aktivna faza atniterorističke operacije“, sa iskrcavanjem desanta i korišćenjem avijacije.

Oficir pres-službe ukrajinske armije Aleksej Dmitraškovski priznao je da u napadu na aerodrom učestvuju dva Su-27, četiri helikoptera Mi-24 i jedan MiG-29.

Ukrajinci su priznali da imaju dva ranjena.

Donjecka republika je saopštila da su njeni odredi jedan helikopter oborili i da se „proširila zona borbenih dejstava“

Svi putevi prema aerodromu su zatvoreni, a iz okolnih naselja je počela evakuacija stanovništva.

Predstavnici DNR tvrde i da su ukrajinski avioni raketirali i bombardovali neke tačke na aerodromu i oko njega.

Rukovodstvo DNR je na Tviteru zvanično objavilo: „Ukrajinski okupatori raketiraju i bombarduju međunarodni aerodrom Donjecka. Koriste i jurišnu avijaciju“.

Predsednik privremenog parlamenta DNR Denis Pušiljin razloge preuzimanja kontrole nad aerodromom objasnio je ovako: „Aerodrom sve do danas nije bio pod našom kontrolom. Preko njega su na našu teritoriju stizali sumnjivi tereti, pa i najamnici. Na to je morala da bude stavljena tačka“.

Tri ukrajinska helikoptera atakovala su i fabriku „Točmaš“ u Donjecku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *