ПОЧЕЛА И ТУРСКА ДА уцењује Србију!

POČELA I TURSKA DA ucenjuje Srbiju!

27 oktobra 2016

Erdogan 4525

Turska vlada uputila je zvaničan zahtev Vladi Srbije.

Režim u Turskoj optužio je verskog vođu Gulena, koji živi u Americi, da stoji iza neuspešnog pokušaja vojnog udara i svrgavanja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Da je ovakav zahtev ispostavljen Srbiji, u Ankari je potvrdio Mehmet Akarča, glavni savetnik turskog premijera Binalija Jildrima. Odgovarajući na direktno pitanje da li je od Srbije zahtevano da ukine institucije u vlasništvu Fetulaha Gulena, koje se nalaze na teritoriji naše zemlje, Akarča je rekao:

– Jeste, i dobili smo pozitivne signale po tom pitanju. Vaši zvaničnici su Turskoj pružili punu podršku u borbi protiv terorizma.

Kudret Bulbul, predsednik vladine Organizacije Turaka u dijaspori, takođe je upozorio Srbiju na pretnje koje dolaze od institucija pod kontrolom Fetulaha Gulena, kojeg Turska smatra teroristom odgovornim za pokušaj puča 15. jula.

Savetujem Vladi vaše i svih ostalih balkanskih zemalja da sprovedu istragu takvih institucija i ispitaju ljude koji rade u njima dok ne bude prekasno.

– Organizacija Fetulaha Gulena posluje širom sveta, a svoje ljude ima i na Balkanu. Znamo za jednu školu u Beogradu, ali sumnjamo da ih ima više u Srbiji. Najviše ih je, što se Balkana tiče, svakako u BiH. Savetujem Vladi vaše i svih ostalih balkanskih zemalja da sprovedu istragu takvih institucija i ispitaju ljude koji rade u njima dok ne bude prekasno. Oni rade pod maskom dobročinstva, otvaraju škole i univerzitete, a zapravo rade državama iza leđa. Ubacuju svoje ljude na uticajne pozicije u sudstvu, vojsci, policiji, ministarstvu… – kaže Bulbul.

On je u razgovoru takođe rekao i da, ukoliko se zatvore Gulenove škole u inostranstvu, država Turska će obezbediti sredstva za nove škole, „tako da đaci i studenti ne budu na gubitku“.

Nezvanično, poznato je da Gulenova organizacija „Hizmet“ (u prevodu „služba“) drži i nekoliko kulturnih i obrazovanih ustanova u Vojvodini, Novom Pazaru i okolini.

Duhovni vođa „Hizmeta“ ima ovakve ustanove u više od 100 zemalja, a Rusija je jedna od retkih koje nisu dozvolile otvaranje takvih obrazovnih ustanova. Što se tiče Balkana, ima ih u svim zemljama u regionu. Koliko ih je u Srbiji, ne može sa sigurnošću da se kaže.

Fetulah Gulen (75) je turski propovednik, bivši imam i pisac, vođa je pokreta „Hizmet“, jedne od najvećih islamskih civilnih organizacija zasnovanih na promovisanju verskih vrednosti. U Turskoj ne živi od 1999. godine, kada je iz rodne zemlje pobegao zbog optužbi da je podrivao sekularne temelje države. Prethodno je bio prijatelj i saveznik Redžepa Tajipa Erdogana.

(Blic)

KOMENTARI5 komentara

 1. micky says:

  I od turcina nesto dobro. Bolje je imati jednog nego DVA turcina da vrsljaju po Srbiji.

 2. loncar says:

  upravu ova turcin znao on bolje od vucica jer ga opraili

 3. električar says:

  A gde je ovde ucena ? Pa, na ovaj način Erdogan "ucenjuje" i Ameriku i Bosnu i mnoge druge zemlje ... Jedino su Rusi "izbegli" ovu ucenu, tj. na vreme nisu dozvolili otvaranje tih "obrazovnih" ustanova.

  • maratonac8 says:

   Kakva je to organizacija "izmet "!?

 4. Barakuda says:

  Glup naslov, čovjek nas jednostavno upozorava da se vrbuju i naši ljudi, naravno ne zbog nas, prvo njega radi, ali da povučemo crtu !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *